torsdag, maj 14, 2009

Smaken är som baken: Schneider-Brooklyn Hopfen Weisse enligt Daniel

Smaken är som baken, som bekant. Olika. Carl hade mycket gott att säga om Schneider-Brooklyn Hopfen Weiße. Det har inte jag. Jag var mycket förväntansfull inför denna öl. Jag läser Garrett Olivers mycket intressanta och läsvärda bok "Brewmasters Table." Han berättar att det första ölet han bryggde i sitt sproilans bryggeri var en weissbier. Han verkar ha ett långt och utdraget kärleksförhållande till denna öltyp. I boken skriver han om bryggeriet G. Schneider & Sohn som ett passionerat bryggeri som hjälpte ölstilen att återuppstå i München med början 1872 (sid 91). Sedan får vi inte mindre än fyra bilder i fullfärg med olika Schneidermotiv.

Bådar gott, han verkar kunna sina grejer. Jag är inte överförtjust i stilen veteöl och dess underkategorier men nog ska väl Garrett och Georg VI lösa detta? Detta är en weizenbock. Vad är det? SHBF öltypsdefinition.

6E: Weizenbock.
OG: 1.066-1.080 FG: 1.016-1.028 Alk: 6,9-9,4 IBU: 10-15 Färg: 14-100EBC

Har en hög vörtstyrka och alkoholhalt i jämförelse med sydtysk ljus och mörk weissen.

Bouquet/Arom: Om den är mörk bör en ton av rostad malt till viss del komma fram i doften. Fenoliskt kryddig med inslag av estrar. Ingen diacetyl.

Färg/Utseende: Färgen är gyllengul till svart. Jästgrumling OK.

Smak: Maltsötman balanserar det fenoliska, nejliklika och bananestriga smakerna. Små humlegivor. Om den är mörk bör en ton av rostad malt komma fram i smaken. Ingen diacetyl.

Kropp: Medium till stor kropp. Hög kolsyrehalt.

Jag konstaterar att det är ett mycket brett spektrum i färgen och att det ska vara mycket lite humle. Jag konstaterar också att den höga FG kommer betyda restsötma eller stor kropp. Gissningsvis är den högre delen av det spektrat reserverat för mörka weizenbockar.

Till mina intryck, utan bilder för det glömde jag ta.

Utseende: Grumligt. Högt vitt skum som faller undan. Fängslande gul färg, nästan som apelsinjuice.

Arom: Stor doft. Citrus, lite lavendel, engelsk bitter marmelad, apelsinskal, lite spritig. Estrig.

Smak: Stor smak. Mycket sötma och smak av alkohol. Lite klementiner.

Munkänsla: Tät kolsyra, något lätt kropp.

Jag tyckte inte om denna öl. Alkoholen tog överhanden av smaken helt och hållet för mig. Sötman var nästan motbjudande. Doften var inbjudande till en början men började sedan visa upp en spritighet, kanske rent av en lätt fenolisk arom. Jag är inte superduktig på det så jag vill inte uttala mig säkert.

Tyvärr, Garrett, jag är inte såld. Jag är säker på att du överlever ändå!

Och detta med uttryckt fenolisk. Jag lärde mig det ganska nyligen, inte helt otroligt att alla inte känner till det. Jag saxar SHBF öltypsdefinition 2009 igen, sid 12:

Fenolisk arom och smak av en el flera följande i kombination: medicin, plast, sprakande elledning, gasbinda, rök, nejlika. Orsakas ofta av vildjäst eller bakterier. Kan bero på maltet. Rester av rengöringsmedel kan bidra.

I detta fall var fenoliskheten som gasbinda tyckte jag, men det var roligare att slänga sig med termen fenolisk än gasbinda. Kass, enligt mig.

Daniel

0 kommentarer:

Skicka en kommentar