torsdag, maj 28, 2009

Köpenhamn 27/5, del 1



Det blir alldeles för långa inlägg (jag som ändå brukar skriva långt) om jag skriver allt i samma. Jag börjar med lite om resan och lite löst om vad vi gjorde.


Avgång 07.27. Det är riktigt tidigt. Före det gick jag till Espresso House och beställde en dubbel espresso med glasartad blick. De frågade om jag ville ta den här eller ta med. Jag fattade nog inte riktigt frågan och bytte beställning till en enkel espresso direkt och en dubbel att ta med. Min hjärna behöver koffein och jag hade inte tid att dricka kaffe innan jag gick hemifrån.

Väl på tåget tar jag och sänker dubbeln. Nu börjar jag vakna till i huvudet. Både jag och Carl hade väl tänkt sova eller läsa lite de 3,5 tim det tar att åka till Köpenhamn. Vi hade tagit med varsin bok att läsa:


Jag läste inte boken som verkar vara om politik, utan hade med mig Beer School som jag började läsa. Jag är riktigt intresserad av småföretagande och entreprenörskap. Ja, ja älskar Dragon's Den. Den svenska versionen är kul också, men lite urvattnad tycker jag nog. Men jag bänkar mig och tittar på den. Beer School är lite av en how-to som beskriver stegen i att starta ett litet företag, särskilt intressant också för att det är ett bryggeri samt att det är ett mycket känt och framgångsrikt bryggeri.

Så var planen. Sova, läsa. Det blev inte så. Jag och Carl är riktiga tjötrövar. Vi satt och snackade en hel del öl. Och politik. Och historia. Och allt möjligt. Ungefär två timmar in i resan reser sig en tant upp från sätet framför, tittar tillbaka på oss och utbrister något i stil med:

KAN NI INTE VARA TYSTA! NI TJÖTAR JU VÄRRE ÄN ETT PAR GAMLA FRUNTIMMER!

Hur ska jag reagera på det? Jag blev helt förvånad. Av alla saker jag rimligtvis och orimligtvis kunde förvänta mig skulle hända, var detta inte något jag tänkt på. Vi fortsatte naturligtvis vår konversation som om inget hänt. Sedan läste vi lite bok.

Ankomst Köpenhamn kl 11.00. Vi knatade direkt med våra tomma rullväskor och ryggsäckar till turistinformationen. Naturligtvis hade ingen av oss tänkt på att skriva ut karta över staden, eller adresser till alla ställena vi var intresserade i. Carl hade några som han skrivit ner. Det visade sig vara tillräckligt. Vi tog en karta, ritade in olika mål, planerade promenader och ordning. Sen promenerade vi till tunnelbanan vid Kongens Nytorv, köpte biljett och tog oss ut till Fish n Beer på Amager.


Mer om inköpen kommer i senare inlägg. Butiken var stor och ganska välsorterad tyckte jag. Vi ägnade lite tid åt att kolla genom vad som fanns, sen fyllde jag två korgar (motsvarande en stor kabinrullväska) med flaskor.


Jag handlade för strax under 950dkk vilket efter 10% rabatt som ølentusiast blev typ 852 vilket promt avrundades till 850. Medan jag ställde mig och packade betalade Carl runt hälften och fick hjälp att packa ner sina ölar. När vi skulle gå fick vi två öl var, Goose Island Honker's Ale. Jag kollar nu, det är bäst före 3 juni, så det är bäst att dricka upp dem snart. Tack för ölen och ursäkten att dricka dem! Tar en skvätt till skrivandet.

Våra förut så tomma och lätta rullväskor förvandlades till tunga och fyllda väskor. 1,1km promenad tillbaka till tunnelbanan tog betydligt längre tid än samma sträcka åt andra hållet. Carl tittade in på någon mataffär i närheten av hållplatsen för att göra en liten studie i hur gemene dansk handlar sin øl samt se om Ølfabrikkens Porter på burk var billigare där än på Fish n Beer. Det var den, men inte så mycket billigare.

Tunnelbana tillbaks till centrum och promenad till Barley Wine. Jag hade inte denna så högt på listan, men den låg ju bra till. På en parallellgata till Strøget och "på vägen" som vi ändå skulle gå.


En ganska liten butik. Lätt att gå förbi av misstag. Vi passerade den på vägen till tunnelbanan och då utmärkte sig butiken genom att det stod en vit van utanför och innehavaren vägrade flytta på sig för att släppa förbi en bil som ville fram. Bilen gick inte genom men vanägaren tyckte att det gjorde den visst och struntade i bilen. Mycket tutande hördes också.



Carl fick väl med sig någon flaska eller två om jag minns rätt. Jag hittade inget som jag var intresserad av, men passade på att knäppa en bild av ölkylen:


När jag tänker på 'beer to go' kommer ju helt osökt folköl på 7-11. Här har de lite finare kvalisort. Tittar ni noga ser ni bland annat Duvel och Framboise Boon. Bra grejer.

Vi kilade vidare på Strøget och såg två gånger samma gäng köra gömma kulan under tre lådor. Det stod bra med folk runt båda gångerna, hur många går på det egentligen? Nu var det bara kumpanerna som spelade när vi gick förbi i och för sig.

Väl framme på BrewPub hittade vi en trevlig men lite öde (kl 14 en onsdag - konstigt) pub. När man går in på gården har man bryggeriet till höger med stora fönster, puben till vänster. Vi gick in och tag varsin hamburgare (rekommenderas varmt) och en därbryggd porter. Det var väl god och trevlig men inget som stoppar trafiken.


Serverades något kall enligt vår smak, men det är ju lättare att låta den stå och värmas än tvärtom. Jag var lite lockad av torrhumlingen man kunde göra. Jag tänkte mig en hop-back eller något. Det var en thékanna (eller hur det stavas) vari man hällde 80cl valfritt öl och lite Cascade eller EKG (tror jag det var). Den fick dra i 20 min i kyl, sen servering.

Mhm. Det kan jag göra själv hemma. Jag har jättemycket humle. Jag har en thékanna, öl och en kyl. En vanlig öl kostade 38dkk, denna variant var 108dkk för 80cl, alltså 54dkk per styck. 16 danska vill de ha för arbetet och materialet, motsvarande 24kr. Snålheten slog till, vi gör detta hemma istället.

I övrigt mycket god hamburgare, lite rosa i mitten, bacon, ost och tillbehör. Nästa gång går jag nog loss på någon av deras lunchmenyer där de använder en del i matlagningen också, men denna gång var vi för hungriga. Orkade inte tänka.

Nu var vi mätta och glada. Vi hade ett litet bestyr, rullväskor på några tiotals kilo var. Så kan vi inte ha det. Vi gick via turistinfon till centralen och låste in väskorna. Naturligtvis fattades det någon centimeter för att få in dem i de små skåpen så vi fick betala 10dkk mer för ett stort skåp. Roligt polettsystem hade de. Vi var lättade på vår värdefulla last och kunde ge oss ut för att fylla ryggsäckarna.

Vi hade gått via informationen för att Carl ville göra en studie i hur dansken handlar sin øl. Finns det en stor kedja man handlar på? Vi gjorde jämförelsen med Pressbyrån och kiosker. Det finns ju kiosker över allt, men det finns också stora kedjor. Man kan köpa läsk och tidningar i matvarubutiker. Men øl då? Man kan köpa den i matvarubutiker och i specialbutiker som vi går till, men finns det en större ölkedja som är specialiserad på det?

Vi gick till några matbutiker som ändå var hyggligt välsorterade. Några ljusa öl, några mörka. Hade det varit allt som fanns på bolaget hade det blivit kravaller, varför det ju måste finnas mer! Vi gick till Juuls, men de sålde bara vin och finare sprit. Utan tillfredsställande svar styrde vi kosan mot butiken med ölen och öppettiderna.



Ølbutikken är en liten inrättning med precis vad vi förväntade oss. Massa roligt. Butiken är klart mindre än Fish n Beer men jag förstår att Ølbutikken är lite duktigare på att ta in roliga nyheter och jobba mot de som har ölat ett tag. Intressanta släpp och roliga samarbeten är nog denna butiks 'bread and butter.'



Visst blev det lite shopping även här. Vi pratade lite och fick lite tips på roliga ölar. Mer om dessa i senare inlägg. Jag kan inte låta bli att gilla denna butik. Det är dryga 1,3km att promenera från centralen. Och det är 1,3 dryga km att promenera tillbaka. Den är liten och intim. De har inte den stora massan av öl, men det de har är roligt och intressant. Detaljerat kvitto får man också!


Vi började tänka på refrängen nu, två timmar kvar till tågets avgång. Vi velade lite om var vi skulle gå näst. Vi landade i ett beslut som vi inte ångrar. Ørsted Ølbar & Café.


De hade inte mat, men vi kom fram till att vi inte var så hungriga alls, så vi stannade längre än bara en lille en. Denna inrättning har funnit en balanserad tillvaro. De har många roliga ölar på fat. Lokala danska bryggerier och lite från Mikkeller. Skoj. De har även små glas, typ 20cl, för i sammanhanget facila 30dkk.

Lokalen har infunnit en lagom grad av sunk blandat med lite moderniseringar. Det finns ett biljardbord och några tv-apparater. I hörnen står fatölsapparatur och skräpar. Och killen bakom baren fattar inte ett ord jag säger. I vanliga fall är det bara jag som inte fattar danska. De förstår mig. Jag tycker det är underhållande att se hur någon annan reagerar när de fattar lika lite som jag brukar göra. Kul!



Ingen grym bild, men jag satt ganska gott i fåtöljen efter dagens promenader. Jag reste mig för att hämta öl bara. Och så kände jag inte för att byta objektiv. Vi drack några roliga öl som jag ska skriva mer om i ett senare inlägg. En bild på Carl som nosar på öl kan jag nog bjuda på!


Vi kom ju fram till att det fick duga att sitta och dricka några bira istället för att stressa iväg och försöka käka något. Jag märkte att det fanns en Upper Crust inne på järnvägsstation, det skulle bli bra nog.

Tågresan hem var inte så intressant eller dramatisk. Vi var ganska sletna och hade mest roligt åt att de två konduktörerna stod på andra sidan av en glasdörr och inte trodde att deras skitkastande på passagerare hördes ut i resten av vagnen. Jag jobbar själv i ett serviceyrke så jag fattar grejen, men vi brukar vara lite mer diskreta. Eller rättare mycket mer diskreta.

Jag avslutar med lite personliga nyckeltal för resan:

Tid på väg till/från Köpenhamn: 7h40min (ca)
Tid i Köpenhamn: 6h59min (ca)
Besökta specialbutiker: 3 st
Avstånd promenerat: 11.190 m (ca)
Druckna öl: 4 st (tror jag)
Tid tills trött tågtant tiltar: 2tim (typ)
Antal ölflaskor hem: 28 st
Antal ölburkar hem: 4 st
Inköpskostnad öl: 1273dkk
Kronor bortskänkt till tiggare med söt hund: 0,50dkk
Pengar spenderat på annat än öl till hemmet: 546dkk

Och till sist en recension av gratisölen Goose Island Honker's Ale:

Den var god. Skål!

Daniel

4 kommentarer:

  1. Låter som en trevlig resa. Fick ni något svar på er antropologiska undran om hur danskarna köper sin öl?

    Ser för övrigt att Baylis och Smith har fått en medförfattare sedan jag läste stötte på dem ;)

    SvaraRadera
  2. trevlig resebeskrivning, kul att ni hann med så många ställen. nästa gång jag åker dit måste jag försöka tajma in ett besök på nån pub.

    SvaraRadera
  3. Jo, det var en riktigt lyckad resa. Daniel är snabb som vanligt att skriva inlägg medans jag har huvudet nedsänkt i litteraturen hela dagen. Försöker smälta vad konstruktivisterna egentligen dillar om, verkar mest flummigt. Blir några rader senare om inhandlad och avsmakad öl.

    Det där med danskarnas ölinköp gäckar mig fortfarande. Är det någon som vet, framförallt i Köpenhamn?

    SvaraRadera
  4. Min erfarenhet av danskar och ölinköp baseras på snart 8 år i Helsingborg och en bror som bott i Danmark i 15+ år. Öl köps generellt i pilsnerform, flaska max 4.6%, för inte så många pengar i backar i vanlig matbutik, kanske plattor med burk ifall de varit nedåt Tyskland. Någon större ölkedja har jag inte hört talas om. Finöl köps av de som har intresset och köps således på ställen där sådant finnes. Tada :)

    SvaraRadera