torsdag, juli 30, 2009

Obama utövar öldiplomati

Den förre amerikanske presidenten George W Bush hade helt klart en förkärlek till kanonbåtsdiplomati; gör som jag säger annars så spränger jag er. För mig som studerar statsvetenskap kan effektiviteten eller åtminstone de långtgående konsekvenserna ifrågasättas. Se exempelvis på Irak, Afghanistan eller varför inte Vietnam.


Nuvarande presidenten Barack Obama har börjat använda en annan strategi. Efter att en vit polis gripit en av USAs mest framstående svarta akademiker har en hätsk rasdebatt brutit ut i det stora landet i väst. För att försöka få polisen och akademikern att prata med varandra har Obama bjudit in dem till Vita Huset för en kall öl (NY Times rapportering). Bark på Ofiltrerat har pratat om det i P3.


Tänk om den amerikanska administrationen skulle införa öldiplomati även på utrikespolitiken. En öl med Nordkoreas Kim Jong Il eller med Irans Mahmoud Ahmadinejad kan ju leda hur långt som helst. Kanske är en öl vad som behövs för att Israeles Benjamin Netanyahu och Palestinas Mahmoud Abbas ska sätta sig ner och diskutera fred. Ryktet säger att USAs utrikesminister Hillary Clinton redan är inne på det spåret.


För att skapa de absolut bästa förutsättningarna för att lyckas bör Obama dock tänka över sin taktik. Under mötet med polisen och professorn kommer han nämligen att dricka Bud Light. Det finns fortfarande en liten chans att Obama tar förnuftet tillfånga. Kongressledamoten Richard Neal har nämligen skickat ett brev till Obama där han uppmanar honom att istället dricka lokalproducerat (jag är själv för lokalproducerad öl), exempelvis något från Samuel Adams.


Öl - nyckeln till fred i världen.

2 kommentarer:

  1. Jag är imponerad av två saker i denna artikel. För det första riktigt kul bilder! För det andra, att du vill att USAs president med öl ska försöka medla fred i en fundamentalistisk islamisk stat. Heja!

    Daniel

    SvaraRadera