onsdag, augusti 04, 2010

Ut på vallfärd

Då var det äntligen dags. Nu bär det av mot ölnordens Mecka, där man kan köpa hem eller dricka på plats av absoluta världsöl - Köpenhamn. Förra året tog jag och Daniel följe. I år delar vi upp oss på grund av jobb som kommer i vägen. Jag tar med mig flickvännen och Herr J för tre dagars ölinfuserad semester. Sen tar Daniel vid för häftig provning med de stormunnade, oftast skickliga och helsköna grabbarna på BrewDog.

Redan idag ska jag besöka ölaffären Fish n Beer. Den ligger lite avsides på Amagerbrogade 143 men nås på ca en kvart med buss 5A från centralen. Affären har för att vara Köpenhamn ovanligt mycket plats där hyllor dignar av god öl. De har inte riktigt de allra mest exklusiva ölen som Ølbutikken har men nästan. Däremot är utbudet större med över 400 olika öl och priset något lägre; särskilt då svenska ölentusiaster för 10% rabatt.

Sen blir det en promenad med tjejen längs Strøget för att gå i sådana affärer hon gillar. Öl intresserar henne inte. När vi ändå är i krokarna blir det i alla fall ett besök på lilla Barleywine. Får se om de har något kul. De brukar ha lite öl från Hair of the Dog. Hoppas.

Förhoppningsvis hinner jag idag även med ölbutikernas ölbutik - Ølbutikken. Vårt hotell ligger vid Tivoli varifrån det tar knappt 15 minuter till fots. Där ska jag förhoppningsvis hitta 8 st 75 cl flaskor Saison Dupont som är tänkta att avnjutas vid en stor middag. Till ämdamålet (och ölen jag ska köpa till mig) har jag med mig min "lilla" väska. Tror att saison lär passa klockrent till förrätten där bland annat getost ingår. Hinner jag inte med butiken idag blir det istället ett besök på fredag.

Kvällen kommer att spenderad på den inrättningen jag ser fram emot mest: Mikkeller Bar. Daniel var där under midsommarhelgen och blev inte helt oväntat störtförtjust. Jag tror att det får bli besök där tre dagar i rad. Får se. Det beror lite på vad de har på fat för tillfället. Hinner jag igenom det jag vill testa blir det nog även ett besök på Ørsted Ølbar & Café.

Tanken är att resan rundas av på fredag med lunch på Nørrebro Bryghus som Amanda rekommenderade mig. God öl och god mat. Det passar mig.

Låter som en god plan tycker jag. Sen får vi se. Likt alla som gjort militärtjänstgöring vet jag att ingen plan håller efter försa kontakt. Men det löser sig.

5 kommentarer:

  1. Det var som fasen. Vi som var ett gäng både på Mikkeller Bar och andra utvalda "ölhak" i Köpenhamn idag samt på "världens bästa butikk".

    SvaraRadera
  2. Ska till Köpenhamn framåt helgen. Vore kanske kul att besöka Fish & Beer då, där har jag aldrig varit.

    God jaktlycka!

    SvaraRadera
  3. För mig som är Stockholmare och inte är så ofta i Köpenhamn är jag glad över ett kort besök på Ölbutikken (utan att veta innan vad jag skulle vänta mig eller köpa) och ett ännu snabbare besök på Mikkeller bar med en övertrött bebis, en halvnöjd fru och hennes son. Fick dock lite kvalitetsöl i mig och några till bilen i alla fall (och i bilen fanns redan öl köpt i både Frankrike, Bryssel och Amsterdam) så jag skall inte klaga. Bara trist att inte ha bättre koll...

    -Jimmy

    SvaraRadera
  4. För mig sm malmöit så glider jag väl relativt ofta över. Ska över en runda nu på onsdag så köp inte upp allt.
    Men något ni absolut borde gå till är Brewpub. Det är precis som det låter en brewpub, som ligger mitt inne i centrala Köpenhamn, på en sidogata till Ströget. Där ska ni äta Fish n chips och ta en ölbricka. Då får man fem olika öl för 75 DKK att prova. Ge er inte in på deras barleywine bara. Den är inte helt mogen än. Den ska nog få dras ett tag till innan den smakas av.

    Tips på Brewpub är annars Cole Porter eller Coletrane Imperial stout.

    Mikkellers bar heter faktiskt Ölbaren, bara för att jag ska vara lite extra nördig! Ett udnerbart ställe dit alla människor borde gå!

    SvaraRadera
  5. Ber så klart om ursäkt. den skulle heta Ölbaren, men den fick inte heta det! Utan den heter "The Mikkeller bar" återigen, jag ber om ursäkt!

    SvaraRadera