fredag, augusti 13, 2010

Norska hembryggningsmästerskapets vinnare 2010

Många bra saker händer när man brygger öl hemma. Man lär sig kemi, renlighet, tålamod, att misslyckas, och att utöva en passion. För mig har hembryggningen gått hand i hand med mitt ölintresse och utvecklats till en hobby, till och med en passion. Det är väl vad det kallas när man vill det mer än hur bra man är?

För oss hembryggare i Sverige finns ett årligen återkommande mästerskap - SM i hembryggd öl som arrangeras av Svenska Hembryggarförening (SHBF). 2010 tävlades det i Göteborg. Jag hade gärna varit med men hade inga öl att ställa upp med då jag varit upptagen med nyfött barn.

Första priset i SM är att få brygga sin öl på ett kommersiellt bryggeri! År 2008 var det Grebbestads Bryggeri som stod för bryggningen av Hökhålts Sommarale [RB, Schnille], 2009 var det Oppigårds som bryggde InWit [RB, Schnille].

I Norge finns liknande tävling och vinst. 2010 års vinnare av NM i hembryggning, Jan Halvor Fjeld [RB] fick brygga sitt öl på Nøgne Ø. Resultatet provade jag! Klicka på bilden för att läsa texten på flaskan!


[Tillägg kl 13.50 13/8: Jag är dålig på norska!]

Tydligen var vinnaren i NM även en "konkurrerande" bryggare i Norge, oklart vilken dock. Nøgne stod fast vid sitt ord och det blev väl en samarbetsbrygd, även om "det andra" bryggeriet inte nämns vid namn. Det öl som vann NM hette: "Humlehelvete/Pliny goes to Telemark." Two Captains kan vara mer kommersiellt gångbart. Two captains refererar till att de båda flyger! Tack till Måns i kommentarerna kl 13.27. Att jag satte konkurrerande inom citationstecken är inte för att jag feltolkade "konkurrense" utan för att jag inte anser att bryggerier inom detta segment konkurrerar med varandra.


Nøgne Ø/Jan H. Fjeld Two Captains Double IPA [RB]



Utseende: Stort inbjudande skum. Grumlig orange vätska. Ingen synlig kolsyrning.

Arom: Halvliten arom. Kåda och en del sötma dominerar det som finns av doften. Grapeskal finner jag också, liksom lite alkohol. Ganska okomplicerad doft.

Smak: Återhållsam smak. Lite sötma, lite kåda, lite alkohol. Det finns en lätt underliggande sötma som kämpar för sin existens jämte humlebeskan och alkoholen.

Munkänsla: Lätt men sträv kropp. Kolsyran är närvarande men inte så strörande. Den harmonierar med strävheten jag känner i beskan och skapar en helhet av ölen.

Köpvärd: Jag saknar en komplexitet i smaken. Jag tycker kroppen är väl tunn för att vara en dubbel IPA, jag undrar om den lilla sötman skrämts iväg av humlen, eller om ölen helt enkelt jäst ut mer hos Nøgne? Har spritigheten tagit en större plats i den kommersiella brygden än i den hembrygda varianten?

Jag undrar hur denna öl smakade i själva NM. En svaghet jag ser i belöningen att få brygga sin hembrygd "kommersiellt " är att man tar samma ingredienser och skalar upp dem och kör på det. Jag märker när jag brygger att det blir lite olika varje gång, för att inte tala om när jag byter ut någon del av processen. Jag tycker jag känner skillnad före och efter plattvärmeväxlare som kylmetod. Innan körde jag kyla 25-30 L vört i badkaret. Det gick inte så bra och skrapade upp lite emalj.

Jag tänker därför att denna brygd, liksom Oppigårds InWit och Grebbestads Hökhålts Sommarale är samma recept som vinnaren i respektive tävling, men inte fasen är det samma öl. Oavsett, kul att bryggerierna vågar brygga, kul att hembryggarna vågar utsätta sig för domarnas och publikens kritik, för att inte tala om vi extrema ölsnobbar som kommer och jämför dem med (de allra bästa av) kommersiella brygder.

Till nästa SM har jag minst en brygd (mer om den strax!) som jag kommer vara nöjd med. Denna skall in i domartävlingen. Här gäller det att vara så typriktig som möjligt, vilket kan vara lite trist tycker jag själv. Tanken är naturligtvis att göra en så objektiv bedömning som möjligt vilket vi på Schnille bevisligen inte pysslar med. Vi försöker beskriva smaker och dofter objektivt, men själva helhetsbedömningen utgår från våra tyckanden, smaker och fixa idéer. Alla har dem, så även vi.

Åter till SM i hembryggd öl 2011 i Stockholm. Har jag tillräckligt med fatkapacitet för att inte tala om tid, kommer jag försöka mig på folkets val också. Önska mig lycka till!


PS. Ja, fredag den 13e förtjänar denna artikel att publiceras exakt kl 13.13. God lycka idag!

Daniel

2 kommentarer:

  1. Riktigt kul när sådant här är priset i nationella mästerskap :)

    Var fick du informationen om att vinnaren är en konkurrerande bryggare ifrån? Han är ju pilot: http://www.varden.no/nyheter/jan-halvor-lager-norges-beste-ol-1.5015761

    "konkurransen" är väl norska för "tävlingen"...

    SvaraRadera