måndag, november 30, 2009

Ölnyheter 2010

Nu är snart ännu ett år slut. På ölfronten har det blivit mycket gott. Systembolaget har fått in en mängd roliga öl, framförallt nu under hösten. Årets näst sista släpp är imorn. Stockholm Beer blev väldigt lyckat. Var riktigt kul att få träffa alla ölmänniskor som jag vanligtvis bara kommer i kontakt med via datorn. I Göteborg har vi fått en ny toppenkrog med god mat och öl - Ölrepubliken. Det är nu dags att blicka fram mot nästa år, i alla fall på Systembolaget.

Min vana trogen har jag försökt luska fram vilka ölnyheter vi kan förvänta oss framöver. Notera att nyheterna är preliminära, så skjut mig inte om något visar sig bli fel.

2010-02-01
Dugges Spring Beer 50 cl 23,90 kr
Anderson Valley Hop Ottin IPA 35,5 cl 24,30 kr
Oppigårds Amarillo Spring 33 cl 19,90 kr (7th Anniversary Ale)
Pistonhead Spring Edition 33 cl 11,50 kr
Sierra Nevada Celebration Ale 2009 35 cl 26,90 kr
Stensbogaard India Pale Ale 50 cl 56 kr
Stone Double Bastard Ale 65 cl 89,90 kr
Nynäshamns Sotholmen Extra Stout 25 cl 23 kr
Stensbogaard English Dark Stout [RB] 50 cl 56 kr
Goose Island 312 Urban Wheat Ale 35,5 cl 19,90 kr
Sigtuna Vårweizen 50 cl 24,90 kr

2010-02-15
Sierra Nevada Harvest 2009 71 cl 69,10 kr
Brooklyn Black Ops 75 cl 230 kr

2010-03-01
Nynäshamns Bötet Barley Wine 2008 25 cl 33,50 kr
BrewDog Stone Bashah 33 cl 38,40 kr
Ichtegems Grand Cru 2007 75 cl 59,50 kr
Brooklyn Black Chocolate Stout 35,5 cl 19,90 kr
Schneider Aventinus Weizen-Eisbock 33 cl 31,90 kr
Fullers Brewers Reserve 50 cl 59,00 kr

2010-03-15 (Påsk)
Eriksberg Påsköl 50 cl 15,50 kr
Mariestads Påskbrygd 500 17,50 33,20 T9
Slottskällans Blåkulla 50 cl 24,80 kr
Nils Oscar Kalaspåsköl 33 cl 19,30 kr
Fuglsang Easter Bird 33 cl 19,90 kr
Jämtlands Påsköl 50 cl 24,90 kr
Oppigårds Easter Ale 50 cl 25,60 kr
Sigtuna Easter Ale 50 cl 26,90 kr
Sigtuna Röd Påsk 50 cl 27,90 kr
Nynäshamns Pumpvikens Påsköl 50 cl 29,10 kr
Dugges Påsköl 50 cl 29,80 kr
Gourmetbryggeriet Happy Easter 33 kr 34,90 kr
Samuel Smiths Yorkshire Stingo 55 cl 59,90 kr

2010-03-24 (Fast)
Bryggmästarens Premium 50 cl 12,90 kr
BrewDog Trashy Blonde 33 cl 15,90 kr
Mikkeller Jackie Brown 50 cl
Wicked Wine (Sigtuna) Mohawk extra IPA

Jag tycker att det är riktigt kul att Dugge äntligen lyckats få in några öl på Systembolaget. Har varit på tok för få öl från honom på bolaget det senaste året. Överlag blir det fler öl från våra svenska mikrobryggare, vilket det inte varit mycket av under hösten. De behöver verkligen få ut lite större volymer för att det ska gå runt.

Det är verkligen inga dåliga öl som får representera svenskt ölhantverk i vår. Både Dugges Spring Beer, Oppigårds Amarillo Spring, Nynäshamns Sotholmen Extra Stout och Bötet Barleywine hör till det bästa Sverige har att erbjuda i respektive stil. Blir intressant att se vad Sigtuna har lyckats rocka ihop för någon veteöl och senare påsköl. Deras oktoberöl var toppen, och det jag fick testa på Stockholm Beer bådade mycket gott.

Vid första anblick känns det lite tidigt med alla ipor och våriga öl som Dugges lager, Oppigårds ale och Sigtunas veteöl redan i februari. Förklaring ligger som jag förstår det av Systembolagets Lanseringsplan 2010 i att Systembolaget tar in större kvantiteter (vid färre tillfällen) än tidigare vilka man räknar med kommer att finnas kvar i 3-4 månader.

På senare tid har det här på bloggen diskuterats mycket om BrewDog, framförallt gällande deras enligt vissa högst svajande kvalitet och alldeles för högljudda attityd. Oavsett kritiken har de verkligen lyckats slå sig in hos Systembolaget. De har haft en rad öl på Systembolagets hyllor under 2009 och fortsätter med det även nästa år. I början av mars kommer Bashah och i slutet kommer Trashy Blond in i det fasta sortimentet.

Ett av de ölen jag är mest nyfiken på är den senaste i serien av öl från Wicked Wine - Mohawk Extra IPA. Det är än en gång den före detta Grebbestad-bryggaren Stefan Gustavsson som står för receptet och Sigtuna som står för bryggningen. Tidigare har det samarbetet gett oss Påsk Alt Bier, Snowblind och Midvinternattens Mörker. Samtliga riktigt bra. Imorn kommer ännu ett öl som bygger på Stefans recept, nämligen Black Rocket Porter bryggd på Slottskällan.

Till det fasta sortimentet kommer även Mikkellers Jackie Brown. Toppen!

Ja, vad säger ni? 2010 verkar bli ett riktigt bra ölår det med.


Carl

19 kommentarer:

  1. Gött mos! 2010 ser bra ut på pappret.

    SvaraRadera
  2. Jävligt bra jobbat där Carl! Ser spännande ut :D

    SvaraRadera
  3. Hurra för Doubble Bastard, Aventinus och Black Chocolate Stout. Även kul med så mycket nytt svenskt micro.

    Synd bara att det inte verkar komma någon Goose Island Bourbon County Stout.

    SvaraRadera
  4. Intressant läsning, och verkar som om man inte behöver ha tokfet plånbok heller i jämförelse med släppen nu i höst.

    SvaraRadera
  5. Lysande detektivarbete mina herrar! Ser ut som plånboken inte får vila nästa år heller. Fast det är ju ett sk i-landsproblem. Sådana ska man inte beklaga sig så mycket över.

    SvaraRadera
  6. Double Bastard, jippie!
    BCS, jippie!
    Black Ops, jippie! (Trots ett något, ahem, saftigt pris)
    Oppigårds Amarillo Spring, jippie!

    Dagens tummen ner: Systembolagets nya lanseringsplan. Fler inköpta öl som ska räcka längre = kasst för öl som mår bra av att vara nytappade.

    SvaraRadera
  7. Ser ju mycket trevligt ut. Någon som har koll på nästa släpp den 15e december? Jag lyckas inte hitta någon förhansinformation om det.

    SvaraRadera
  8. Dessa tre i den fasta lanseringen känns ju helt sinnessjukt bra:

    BrewDog Trashy Blonde
    Mikkeller Jackie Brown
    Wicked Wine (Sigtuna) Mohawk

    Riktigt skoj med Mikkeller i det fasta sortimentet samt en av BrewDogs bättre öl och som bonus en svensk IPA!

    SvaraRadera
  9. mycket trevliga nyheter mina herrar.

    lite synd på mikkellern, det finns roligare öl från mikkel än jackie brown, men man får väl va glad ändå.
    ska bli kul å se vad sigtuna-ipa'n blir för nåt.

    lite trist med brewdog IGEN bara. och ingen av deras bättre öl i mitt tycke. hade hellre sett chaos theory eller hardcore ipa'n.

    sjukt kul med dugges lager o oppigårds amarillo.
    en låda brooklyn kommer sitta fint att stoppa ner i källaren, 08/09'an som jag nyss fick hem smakar riktigt bra efter 1 år.

    måste säga att en amerikansk veteöl känns hyfsat onödigt. ta amerikansk öl från usa, tysk öl från tyskland, if you know what i mean..

    SvaraRadera
  10. Mycket godsaker. Hoppas att Systembolaget köper in
    lite större kvantiteter så att det räcker till alla
    ölnördar.

    Sven-David
    Lund

    SvaraRadera
  11. PS
    Varför finns inte Närke kulturbryggeri med? Är de
    inte intresserade av att synas på Systembolagets
    hyllor?
    Svara,någon som vet varför.

    Sven-David
    Lund

    SvaraRadera
  12. "Dagens tummen ner: Systembolagets nya lanseringsplan. Fler inköpta öl som ska räcka längre = kasst för öl som mår bra av att vara nytappade."

    Det beror väl på när de tappas? Om de bryggs och tappas kontinuerligt under perioden skall väl det inta va några problem?

    SvaraRadera
  13. "Ser ju mycket trevligt ut. Någon som har koll på nästa släpp den 15e december? Jag lyckas inte hitta någon förhansinformation om det."

    Är också lite nyfiken på mittimånaden, var väl några andra sorters Ola Dubh och Angel's Share vad jag minns, men något mer?

    SvaraRadera
  14. Niklas: Lost Abbey's angel's share, och High Tide Fresh IPA från Port Brewing. Stod nåt om det på svenskaolframjandet.se, minns inte om det var i forumet.

    SvaraRadera
  15. och older viscosity, också port brewing.

    SvaraRadera
  16. Sven-David: Deras svar är att de inte hinner med att leverera. Jag köper det delvis, kan Ocean och Dugges leverera kan Närke. Det handlar bara om att investera i en buteljeringsmaskin och prioritera att få ut flaskor. Problemet är väl att de har relativt många olika brygder och att efterfrågan på deras fatöl är enorm. Därmed inte sagt att efterfrågan är liten på Ocean och Dugges men de skulle med största sannolikhet behöva prioritera bort någon/några brygder för att få ut den mängd flaskor det handlar om för att Systembolaget ska bli nöjt (i vilket fall om hela Sverige ska förses med flaskor) vilket jag inte tror de är intresserade av.

    Men de kunde åtminstone leverera till det lokala Systembolaget med begränsad möjlighet att beställa ur beställningssortimentet, det borde väl fungera? Men vad vet jag.

    Vi får väl hoppas på att gårdsförsäljning blir aktuellt i Sverige så att man kan åka till Närke och köpa några Stormaktsporter direkt från bryggeriet.

    SvaraRadera
  17. Niklas: Åtminstone ovanstående nyheter kommer: nyheter 15e december

    SvaraRadera
  18. Grymt arbete, måste tagit ett tag att fiska in alla dessa nyheter redan nu. Jag tycker personligen det ser helt okej ut, på den svenska biten ser det riktigt bra ut med mycket mums, lite bekantskaper o lite nytt spännande, grymt! Påsköl kan jag väll känna är lite luddigt sådär.. Det känns som en högtid som bryggerierna får anpassa sig till för att kunna sälja till systemet.. På USA biten ser det sådär ut, håller med dempa angående veteölet o visst är Black OPS grym men den kommer nog inte gå åt som smör till det priset (den var dock väldigt dyr även i USA.) För övrigt kan jag tycka att Ichtegems Grand Cru börjar bli en ful vana..

    SvaraRadera