måndag, oktober 18, 2010

Rapport från porterveckan

Då är den äntligen igång - Bishops Arms Järntorgets årliga portervecka. Portervecka stämmer visserligen inte helt överens med verkligheten. Dels är det inte en vecka. Spektaklet håller på från en söndag (igår) till på torsdag. Och inte är det bara porter heller. Bland kranarna finns sedan länge även stout. Gränsen mellan de två är högst flytande och inte särskilt intressant. Vad som däremot inte hamnar under porterparaplyet över huvud taget är svart IPA. Fast vem kan vara ledsen när det ser ut så här? Och att den svarta ipan, Amager Black Nitro, var en av de absolut godaste ölen i söndags gör inte saken värre.


Jag tycker att det är riktigt kul att jämföra öl av olika årgångar. Förra året var en av porterveckans absoluta höjdpunkter en provning med Nalle från PDA där två årgångar av Närke Stormaktsporter ingick. När jag såg att Närke Kaggen Stormaktsporter gick att köpa glasvis av årgångarna 06, 07 och 08 för endast 120 kr blev valet enkelt. Tyvärr hade 06:an redan tagit slut. Synd att vara mer kräsen en nödvändigt, så jag nöjde mig glatt med det.

Närke Kaggen Stormaktsporter 2008

Doft: Stor mjuk doft. Det är framförallt chokladfudge  och mörk choklad. Det är sötfruktigt med russin och lite honung. Undertill ligger en aromatiskt kryddig doft. Muskot är det närmaste jag kommer.

Smak: Smaken sprider sig direkt i hela munnen. Mycket fin fruktig choklad. Det är ganska träigt. Obehandlad ek. Det hela avslutas med portvin och lite bitter kakao.

Munkänsla: Vätskan är mjuk och fyllig.

Tokgod: Riktigt gott det här. Ölen känns dock inte helt färdig. Eken är lite väl kärv och smakerna kommer inte riktigt överens med varandra. Får se om det blir bättre med ännu ett år på nacken?


Närke Kaggen Stormaktsporter 2007

Doft: Stor fyllig doft. Jag känner hur jag dras ner i glaset. Det pirrar i kroppen av välbehag och jag upptäcker att jag småfnittrar. Det är var något alldeles extra. Chokladfudgen och porttonerna är kvar. Träet har däremot rundats av och ljunghonungen har tagit ett stort kliv framåt.

Smak: Helt underbart. Söt honung och bitter choklad i vacker harmoni. Smakerna varvas fram och tillbaka. Här och var sipprar portvinstonerna fram. Mums.

En upplevelse: Man kan inte annat än att bocka för gänget på Närke. Det är är toppen. Absolut världsklass. Men det visste ni nog redan.

Bland övriga öl som testades hör Oceanbryggeriets Arbetarporter första brygden från 2008. Den var mjuk och trevlig. Tyvärr var den för mjuk, på gränsen till lite tråkig. Jag saknade kärvheten som finns när den är färsk. Och inte har den ersatts det häftiga djupet som Kaggen har. Inte blev det bättre av att ölen var helt platt. Ingen kolsyra alls.

Bättre var då Arbetarporter lagrad på ekfat (eller var det med ekspån?). Riktigt trevlig. Som vanligt fast med lite mer trä, vanilj och söta whiskytoner. Riktigt fin.

Största överraskningen blev Slottskällans Imperial Stout från 2008. Ölen finns i Systembolagets fasta sortiment och är välgjord men knappast särskilt spännande. Den är lite väl vild och kantig i färsk version. Jag förstod att den skulle passa för lagring, men trodde inte att det skulle bli riktigt så här kul.

Slottskällans Imperial Stout 2008

Doft: Fruktig doft av russin och jordgubbssylt. Tillsammans med en värmande alkohol påminner det om madeira. Undertill ligger en slöja av choklad och spritmarinerade körsbär.

Smak: Mer frukt, maderia och choklad. Här finns även kaffe och lite lakrits.

Munkänsla: Len och fyllig vätska. Trevlig kolsyra som lyfter smakerna.

Tokgod: Det är den bästa ölen jag har druckit från Slottskällan, och kvällens roligaste överraskning.

Undrar vad de har kopplat på för något roligt imorn? Jag kommer att ha siktet inställd på Nøgne Ø Dark Horizon 1st Edition [RB], 2nd Edition [RB] och 3rd Edition [RB].

På onsdags kommer bryggare Bingebo från Oceanbryggeriet med ett par Arbetarporter på cask. Sen kommer Brills Jonas på besök på torsdag. Låt er inte skrämmas av hans fagra hårsvall. För öl kan han, och gärna svart. Det brukar bli väldigt lyckat. Temat är Mikkellers värstingar på den svarta sidan. Inte pjåkigt, inte pjåkigt alls.

Ingen dålig vecka det här!


Carl

3 kommentarer:

  1. Vad tar de för Dark Horizon?

    SvaraRadera
  2. Weine: 160 kr för de tre olika årgångarna av Dark Horizon .

    SvaraRadera
  3. 160 för de tre var det värt,även om 3rd Edition var hemsk just nu.

    SvaraRadera