onsdag, oktober 06, 2010

Ocean Ljusa - jättegod folköl

Det känns som att det äntligen vänder. Bättre starköl har vi vant oss vid att se på Systembolagets hyllor. Svenska småbryggare levererar den ena välsmakande brygden efter den andra. Och Systembolaget har vett att se sig omkring i världen för att tillgodose kundernas ökade intresse för god och välgjord öl.

Tyvärr har ovanstående utveckling länge varit begränsad till starköl. För den som velat dricka något svagare har det kvalitativa utbudet varit tämligen tunt. Sen en tid tillbaka har det som tur är blivit bättring även på den sidan. Helt nyligen kom två av Brewdogs öl i svagare version in på den svenska marknaden. Och sedan en tid tillbaka kan vi lyckligt lottade göteborgare få tag på en öl från Oceanbryggeriet i flugviktsklass - Ocean Ljusa. Jag har hört mycket gott om den. Dags att se om det stämmer.

Ocean Ljusa 2,8%

Doft: Ölen doftar verkligen som en fullstor öl. Det är mjukt blommigt med en mycket angenäm doft av smultron och fruktkola. Här finns även vitt bröd. Det vattnas i munnen.

Smak: Smaken är förvånansvärt stor och välfylld. Fylligheten kan naturligtvis inte mäta sig med en 10-procentig imperial stout men det är absolut inte vattnigt. Lite bröd och mer av de fruktiga, lätta smultronen tillsammans med en gräsig beska. Beskan är krispig och hänger kvar länge. Otroligt välbalanserat för den ringa styrkan.

Munkänsla: Medellätt munkänsla. Livlig kolsyra.

Bättre: Nej, självklart smakar det inte lika bra som Oceanbryggeriets eller andra hantverksbryggeriers starköl. Men när vi betygsätter öl gör vi det utefter helhetsintrycket. Detta lyfts helt klart av att kunna dricka god öl mitt på dagen alla dagar i veckan. Det gillar jag. Fler sådana här kommer det att bli.


Carl

0 kommentarer:

Skicka en kommentar