torsdag, oktober 14, 2010

BrewDogs folköl - recension


I Göteborg är vi bortskämda när det gäller välsmakande folköl i mataffärerna. Det hjälper att ha två mikrobryggerier i stan. Dugges Brandmästare Andréns Törstsläckare 2,8% har länge varit tillgänglig. Sedan i år har folkölsutbudet fyllts på med Oceanbryggeriets Ocean Ljusa 2,8%.
Att båda ligger på just 2,8% beror antagligen på att det är den magiska gränsen efter vilken man måste börja betala alkoholskatt. Även om vissa tycker att det är "tufft att betala skatt" så gör jag det gärna så lite som möjligt.

Fördelen med att krypa upp mot 3,5%, vilket är det starkaste som får säljas i vanliga butiker, är att alkohol som bekant är smakbärande. Starkare öl smakar och doftar allt annat lika mer. Dessutom bidrar alkoholen till dryckens fyllighet. Det är mycket svårt att göra en alkoholsvag öl som inte upplevs som blaskig, även om det går att göra en del med mörkare malt, sötma och beska.

Sedan början av september har det nationella ölutbudet fått en trevlig påfyllning. Då började Coop ta in BrewDogs 77 Lager och Trashy Blonde i folkölsvariant på 3,4%. Båda finns sedan tidigare i originalstyrka på Systembolaget. 77 Lager ligger där på 4,9% och Trashy Blonde på 4,1%.

Trashy Blonde hör till mina favoriter bland de svagare och hyfsat billiga ölen i Systembolagets fasta sortiment. 15,90 kr innebär svårslagen valuta för pengarna.

När 77 Lager kom i det fasta sortimentet på bolaget i oktober förra året blev jag däremot inte alls imponerad. Det spekulerades i ifall ölen verkligen hade bryggts av BrewDog själva eller om de hade lagt ut bryggningen på kontrakt. Både kapsylerna och etiketterna skiljde sig från bryggeriets andra öl. Konspiratörerna fick rätt.

Under årets Stockholm Beer berättade jag för bryggaren James Watts att jag inte alls gillade 77 Lager. Smakar ju wellpapp och metall. Han förstod det och berättade att de testat att låta ett annat bryggeri brygga ölen. Det slog inte väl ut. Nu brygger de ölen själva. På James uppmaning testade jag ölen för första gången sedan oktober förra året. Skillnaden var markant. 77 Lager smakade som en riktigt välgjord ren tjeckisk pilsner. Ska faktiskt testa att köpa en flaska från Systembolaget och skriva en ny recension.

Jag gav mig ut i Göteborg på jakt efter de två folkölen. Tyvärr visade det sig något svårare än vad jag trott. Leverantören Ancrona har sålt in ölen på både Coop och Hemköp. Jag började med att ta mig till Coop på Avenyn. Där hade de inte någon av BrewDogs folköl. Jakten fortsatte till Hemköp i Nordstan. 77 Lager stod fint och väntade på hyllan. Någon Trashy Blonde syntes inte till. Till slut hittade jag båda två på Hemköp vid Stigbergstorget. Äntligen dags för provsmakning.

BrewDog 77 Lager - 3,4%

Doft: Klassisk tjeckisk pilsnerdoft med malt och hö. Lätt fruktighet.

Smak: I smaken dominerar sötman helt. Den sprider sig i hela munnen och klibbar fast. En lätt beska kan skönjas under det söta täcket. Tyvärr lyckas beskan inte stå emot.

Munkänsla: Ganska lätt fyllighet, samtidigt som vätskan är oljig och lite kladdig. Tydlig kolsyra som gör vad den kan för att bryta igenom.


Inget särskilt: Tyvärr förstör den oljiga sötman. Den övermannar alla andra smaker. Doften är bra, men det räcker inte. Inte ens mat hjälper. Köp hellre Urquell.

BrewDog Trashy Blonde - 3,4%

Doft: Tropiskt fruktig doft med annanas, kiwi och persika. Tyvärr finns här även övermogen frukt och kokta grönsaker. Inte alls trvligt.

Smak: Mjuk fruktig smak. Samma färska frukter som i smaken. Några kokta grönsaker syns inte till. Frukten samsas väl med vitt bröd och en trevlig krispig beska som dröjer kvar länge.

Munkänsla: Fylligheten är medellätt och kolsyran trevligt uppfriskande.

Bra: Betyget hamnar på Bra, men bara knappt. Doften drar verkligen ner betyget. De kokta grönsakerna blir visserligen svagare efter ett tag i glaset, men finns fortfarande kvar och stör. Smaken är däremot riktigt bra. Köp gärna om du inte kan ta dig förbi Systembolaget. Annars rekommenderar jag helt klart den fullstora varianten som bara är 0,7% starkare och kostar lika mycket. Förhoppningsvis är de kokta grönsakerna en feldoft som inte finns kvar i kommande brygder.

2 kommentarer:

  1. Blev lite besviken på dessa två - franförallt de kokta grönsakerna...pastöriserade?

    ///Private Bing

    SvaraRadera
  2. Hemköp Nordenskiöldsgatan har båda sorter och oftast många.

    SvaraRadera