torsdag, oktober 07, 2010

Schnille tipsar inför Ölmässan!

Idag kl 13 annonseras vem som vunnit Nobelpriset i litteratur! Vi på Schnille och Schmak har ju en mycket nära koppling till Svenska Akademien, genom deras valsspråk "Snille och Smak" som de stal från oss. Naturligvis utnyttjag vi denna koppling. Vi har tagit reda på vem som vinner, så ni slipper kolla på TV för att lyssa på Peter Englund när ni istället kan vara på mässan och dricka grym öl!

Vinnaren blir: Mario Vargas Llosa, en peruansk författare som tilldelas priset för sin "kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag". Han har bland annat skrivit Den stygga flickans rackartyg, Paradiset finns om hörnet, kriget vid världens ände och Bockfesten.

Dricka grym öl sa du? Ja det sa jag! Idag börjar andra veckan av Stockholm Beer & Whisky Festival 2010. Där finns fantastiskt mycket bra öl! Hur hitta rätt då? Vi guidar dig.

Tidigare artiklar i serien om Stockholm Beer & Whisky Festival 2010!

18m Danmark: Ni får inte missa Elixir Wine's monter där de plockat med sig en massa kul danska bryggerier: Djævlebryg, Hornbeer, Indslev, Midtfyns, Amager, Raasted och Black Rooster. Här finns något för alla, och här föregås också med gott exempel!





Man kan beställa en halv provsmakning! Hur bra som helst, jag hoppas vi får se detta nästa år hos fler utställare!

Jag vill slå ett slag för Black Rooster som har med sig en mycket trevlig brygd, Oak n' Islay Edition. Fantastiskt kul rökighet.

Amager Hr. Fredriksen erbjuds på fat, den måste provas för älskaren av Imperial Stouts. Riktigt mörk och rostad smak. Mums.






Vill man utmana smaklökarna
 finns Midtfyns Rough Snuff
med tång och snus, om än i små mängder.

Hur hittar man till denna monter då? Jo, ta sikte på den 2700L stora trätunnan upplyst med grönt ljus, så ligger Elixir precis bredvid den. Prova gärna lite Urquell om det finns. Det är du värd. Jämför gärna med lite andra kul öl du hittar på mässan och se om den lever upp till hajpen.

Jag tyckte Urquellen var rolig, men något tam. Däremot ska du kila iväg till Wicked Wine om du vill prova trevlig tjeckisk pilsner, mikrobryggd sådan till och med! Pivovar Janacek. Riktigt sympatiska öl! Det kan hända att du hittar "några fler" öl du gillar hos Wicked Wine också, de har en alldeles för lång lista för att ens överblicka. Gillas.

När du kommer in i hallen och ska gå mot danskarna kommer du fastna om du går in genom dörren närmast huvudentrén. Du kommer inte kunna gå förbi oberörd. Brill & Co står precis där. Sjukt många bra bryggerier, ännu fler brygder. Nøgne, Mikkeller, Beer Here, Haandbryggeriet, AleSmith, Green Flash, Hoppin' Frog, The Bruery, Lost Abbey, Port Brewing och Southern Tier för att nämna många.

Då har du alltså kört Brill -> Urquell -> Elixir -> Wicked Wine. Än så länge bra jobbat, för att vara i den stora hallen. Gå till Oliver Twist nu och förfasas över hur mycket fanstastisk öl de har och det faktum att du aldrig kommer kunna prova allt du vill utan att bli pank eller riktigt onykter. Lös problemet genom att planera och prioritera eller dela upp besöket på fler dagar. Det senare gör nog vi nästa år.





Hur som helst ska du nu gå från Wicked Wine och Oliver Twist genom porten på vänster sida och så uppenbarar sig Bishop's Arms.

De har lite gott och blandat. Prova definitivt Sigtuna Stockholm Syndrome, uppkallad efter ett tillstånd där gisslan identifierar sig med sina gisslantagare. Ett bankrån på Norrmalmstorg 1973 myntade begreppet. Mattias har bryggt en riktigt trevlig Dubbel IPA.

Mikkeller Snapphane är också festlig. En riktigt fräsch humlig ale med låg alkoholhalt.

På tal om Mattias Hammenlind, nu ska du kila ner till Snickeriet om du inte redan varit där! Här står en massa trevliga svenska bryggare. Oppigårds Bryggeri har en schysst dubbel IPA: Bangalore Twice. Dugges ska besökas. Prova Idjit!, en supermysig imperial stout och Perfect Idjit!, den Jack Daniels fatlagrade versionen om du kan!

Närke Kulturbryggeri ska du besöka. Slåtteröl genom en hop-back med Chinook provas mot direkt från Cask. Kul. The New InternationAle är en fantastisk Pale Ale som måste njutas. Hittar du något mer, ta det också, allt är bra. Vänta dock med Bäver. Jag ska berätta varför snart.

Sigtuna Brygghus: Verstehe Nicht Alt var mycket trevlig, deras folköl mycket värd att prova, och naturligtvis Ace of Spades. Inte bara för att det är den starkaste ölen bryggd i Sverige, inte bara för att Mattias pryder framsidan, utan för att den är sjukt god.

Nu är det fritt att flanera runt och njuta av trevliga svenska bryggerier. Det sista du ska göra är att gå tillbaka till Närke Kulturbryggeri och beställa en Bäver. Det är Örebro Bitter kryddad med bävergäll. Varför ska denna provas sist? Jag vet inte om det är slumpen eller om det finns ett samband, men mina smaklökar totaldog efter Bäver. De vaknade till igen i tisdags. Nicht gut. Det är kul att dricka öl från urinoar också.



Nu har jag säkert missat jättemånga bra öl och bryggare, jag ber om ursäkt. Posta era egna bästa tips i kommentarerna!

Det bästa rådet lämnar jag till sist. Det är så bra och viktigt att jag gör mitt bästa för att ni ska hitta det.

BÄSTA RÅDET


Ta tillfället i akt att prata med utställarna. Det är importörer, bryggare, säljare och allmänt folk som är riktigt insatta i det de gör. Denna service och kommunikation går inte att få tag på annars. Fråga bryggaren vad de tycker om ölen, hur den är gjord, historien bakom, vad de tycker är kul. Berätta vad du tycker, även (särskilt) om du inte gillar ölen.

Det är denna interaktion som är det unika med att gå på denna typ av ölmässa. I ärlighetens nämn går själva ölen, med varierande svårhet, att få tag på ändå. Upplevelsen skapas av att prata med dem som gjort ölen.

Tänk dock på att efter några provsmakningar riskerar du att vakna hes då du måste tala högt för att höras. Dela gärna provsmakningarna så kan du prova fler öl!

DN.

Daniel @SchnilleDaniel / Schnille på Facebook

6 kommentarer:

  1. Bra rekar. Tyckte det var lite tragiskt att Pivovar Janacek skulle skylta med ordet CANNABIS på sin lageröl. När jag frågade bryggaren om detta fick jag det magiska svaret: "Young people like it!"

    Urquellen skulle bara klara 5 dagar i fatet talades det om så den borde vara slut eller odrickbar nu.

    Djävulsbryggarna, Hornbeer, Ängös Lager, Oppigård (Allt), Nynäs Valsviken, Sigtuna South Pacific...ja det fanns mycket godsaker tyckte jag.

    SvaraRadera
  2. Nynäshamns Valsviken provade vi. Vi var ju überförst med att släppa nyheten (jag fick till och med ett mejl där någon undrade hur vi redan kunde veta om det) så vi var klart intresserade.

    Ölen var väl ok, väl mycket grönsak kanske, men det kanske var för att flaskan stått öppen ett tag. Ska prova igen när den kommer på Systembolaget.

    Daniel

    SvaraRadera
  3. Bra lista!

    Jag lyckades förresten beställa halvt provsmak på dom flesta ställen. Många var väldigt flexibla med hur man fick prova. Vissa var dock lika oflexibla :P

    Tyckte också att Valsviken hade mycket grönsaker i smaken. Men jag tänker ge den en mer seriös chans när den släpps på systemet.

    SvaraRadera
  4. Det blir ju ett visst spann i flexibiliteten när vissa montrar erbjuder halva smakprov och vissa _bara_ säljer öl på helflaska :)

    SvaraRadera
  5. Bäver är sjukt. Drick inte skiten....har inget med öl att göra utan bara dåligt hembrännt från bönder i Jämtland som skjuter bäver för skojs skull.

    SvaraRadera
  6. Jag som hade missat Sigtunas påsköl blev positivt överraskad av South Pacific Pale Ale på fat, fattade även tycke för Midtfyns X-porter.

    SvaraRadera