fredag, oktober 22, 2010

Brooklyn East India Pale Ale - och lite om IPA

Ni har säkert hört dem förut, skrönorna om hur stilen India Pale Ale kom till. Min favorit kretsar kring en man vid namn George Hodgson. Under 1700-talet hade England stora territorier i Ostindien, och därmed även en hel del britter. Britterna var redan då galna i sin öl. Tyvärr kunde ingen sådan bryggas i Indien på den tiden, i alla fall inte av någon vidare kvalitet. Brittiska Ostindiska Kompaniet gick hela vägen med nästan tomma fartyg. Så varför inte ta med sig lite öl? God idé.

Bakgrunden till stilen India Pale Ale

Problemet var att ölen blev dålig under den långa resan. Med tanke på att detta var innan Suezkanalen hade de somaliska piraterna inte mycket att göra då resan gick hela vägen runt Afrikas horn. En öl som skulle klara hela resan behövdes. Sjövägen var långa sträckor inga problem för kompaniet. Landvägen var en annan femma. Man valde därmed den närmsta bryggaren, George Hodgson på Bow Brewery, för uppdraget.

För att skapa en hållbar öl bryggde Hodgson en pale ale (dåtidens pale ale var ganska mörk, ungefär som Ocean Eko Pale Ale) med extra mycket humle och extra mycket alkohol. Redan munkarna visste kring 1000-talet att detta var konserverande. Stilen India Pale Ale var skapad.

Lite om de olika underkategorierna

IPA är en stil med många anhängare, både bland bryggare och öldrickare. Det är även en stil med väldigt många olika underkategorier. Det amerikanska öldomarprogammet (BJCP) delar in IPA i tre kategorier - Engelsk IPA, Amerikanska IPA och Imperial IPA.

Engelsk IPA är maltbetonad med karamell och kakor i doft och smak. Ofta är den också ganska fruktig, fast de snarare av torkad än färsk frukt, och lite jordig. Inte helt oväntat brukar stilen främst innehålla engelsk humle.

Amerikansk IPA är som vanligt när amerikanarna ska ta sig an något mer, större och full av attityd. Det är mer humle, mer alkohol och mer beska än i den engelska versionen. Amerikansk humle används i överflöd vilket ger arom och smak av citrusfrukter, gran, kåda och gräs. Hur mycket malten slår igenom varierar. På västkusten brukar mest ljus malt och galna mängder amerikansk humle användas. Östkustbryggarna använder ofta en del mörkare malt och blandar amerikansk och engelsk humle för att skapa en något mer balanserad öl.

Imperial IPA är kortfattat IPA på steroider. Stilen är både humligare och alkoholstarkare än amerikanska och engelsk IPA. För en helt klockren djupdykning kring IIPA (eller DIPA) rekommenderar jag starkt ölentusiasten och blivande sommelieren Victors mycket ingående och välskrivna artikelserie i ämnet på Något att dricka. Här kan man även förkovra sig i anledningen till varför jag vill ha min IPA så färsk som möjligt - de lättflyktiga terpenerna.

Då var det dags att testa en av de olika stilarna, en Engelsk IPA, bryggd av en amerikan: Brooklyn East India Pale Ale.

Brooklyn East India Pale Ale

Doft: Ganska liten doft. Maltdominerat med hårda småkakor honung och sirap. Den engelska humlen gör sig påmind med torkad frukt och jord.

Smak: Väldigt mjuk smak. Än en gång är det mest malt. Småkakor, mörkt bröd och lite fruktkola. Lite frukt finns det i form av torkade aprikoser och persika. En markant men inte särskilt stor beska.

Munkänsla: Medelstor munkänsla med många små bubblor.

Bra: En välgjord öl, men knappast särskilt spännande. Inte på egen hand i alla fall. Den passar däremot till mat. Själv drack jag den till stekt fläskkarré med gräddkokt savoykål. Funkade fint.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar