onsdag, oktober 14, 2009

Reportage från Ölrepubliken

Ett tag nu har vi mötts av denna syn när vi går förbi
Delirium Cafés gamla lokaler.
Jag och Daniel är ganska nyfikna av oss. Och vi gillar öl. Med bara två dagar kvar till att Ölrepubliken öppnar kunde vi inte hålla oss längre. Vi tog oss till Kronhusgatan i Göteborg för att se hur långt omvandlingen har gått och för att känna av åt vilket håll den nya puben är på väg. Där möttes vi av Ölrepublikens (självutnämnda) regent Niklas Gustafsson som hade fullt sjå med att styra upp hantverkarna. Tydligen verkar han ha en fallenhet för det: Jag har upptäckt att jag både kan använda skruvdragare, pensel, äta, skälla på hantverkare och prata i telefon samtidigt! Det bådar gott om man försöker omvandla en ölpub på ytterst kort tid.

Antagligen är turerna kring övertagandet av gamla Delirium Café redan välkända bland er läsare. I kortform bestämde sig grabbarna bakom The Rover för att köpa Delirium. Efter att handpenningen betalats gick Delirium i konkurs. Inte jättekul. Den planerade septemberöppningen hamnade på is. Som tur är gick köpet av konkursboet ganska snabbt. 25 september fick de nycklarna och har varit i full gång sedan dess.


Inne i ett chambre separée sattes det upp lite annorlunda tapet. Rött. En mycket krogesque detalj: kolla texten på skruvdragarbandet.

Deliriums lokaler såg verkligen för taskiga ut. En gång i tiden hade de i alla fall ett grymt ölutbud som vägde upp (även om man kan fråga sig om vad vitsen är med att ha tråkig lager från Namibia). Sedan ett par år gapade tyvärr stora hål i menyn. Det mesta man beställde var slut. Inte kul för personalen som fick springa flera gånger innan de hittade något som faktiskt fanns inne.



Lokalerna ser ut att bli riktigt trevliga. På väggarna sitter nu riktigt fräsiga tapeter. Niklas berättar att de har beställt stora röda sammetsgardiner. Toppen! Blir säkert snyggt och vi slipper det ständiga sorlet som innan studsade mot de hårda väggarna. Nu verkar det mest vara finputsning kvar. Att döma av hur det såg ut idag har jag goda förhoppningar att de kommer att lyckas öppna på fredag. Får bara se om de hinner klart till 17. Lär jobbas in i det sista.

Det mesta av inkråmet blir kvar. De gamla möblerna är av riktigt god kvalitet och får stanna, även om de lackats om i en mörkare kulör. Även bardisken står kvar. Antalet fat blir något färre. Som Niklas påpekar är det inte kul att servera gammal trött öl. Då är det bättre att ha bra rotation på de faten som är på. Alla ledningar är dock kvar. Det går alltså att koppla på fler fat om efterfrågan finns. Kanske något för en framtida belgien- eller amerikafestival? Man kan alltid hoppas.

Jag kan inte låta bli. När
jag satt och kollade
genom alla bilder såg jag
något mycket roligt. Alla
bilder där Carl och Niklas
är med samtidigt står
de på samma sätt, sen
hjälper det ju också att de
har samma frisyr.
Nere i källaren få vi se en av de större investeringarna. En som jag verkligen uppskattar. Tidigare stod fyra kylanläggningar och sprutade ut varmluft (paradoxalt). De är nu ersatta med tre rejäla maskiner där varmluften leds ut utomhus så att källaren förblir sval, ingen bastu. Detta har stor inverkan på ölets hållbarhet så klart. Färskare bärs till folket alltså!

Amatörer lånar, genier stjäl – ett citat som har tillskrivits både Picasso, Stravinskij och T.S. Elliot. Samtliga genier och samtliga duktiga på att sno till sig bra idéer. Till genier duktiga på att sno åt sig bra idéer hör även grabbarna bakom Ölrepubliken. Det började med att The Rover togs över för några år sedan. Inspirationen kom då från Oliver Twist i Stockholm, framförallt när det gäller det amerikanska ölutbudet. När Ölrepubliken öppnar på fredag (enligt plan) är det istället belgienfokuserade stockholmspuben Akkurat som inspirationen hämtats från. Inte en dålig förlaga. Akkurat blev utnämnd till bästa ölpub 2009 av Ratebeer.

Sortimentet kommer att bestå av internationell öl med fokus på Belgien. Huvudleverantör blir Galatea, vilket borgar för riktigt roliga öl. I sitt stall har de bland annat bryggerierna Cantillon, Liefmans, Verhaeghe (Duchesse de Bourgogne), Brouwerij Het Anker (Gouden Carolus) och Brouwerij Moortgat (Duvel). Ölrepubliken kommer att bli något av ett showroom för Galatea; en möjlighet att visa upp och testa sina produkter, en kontakt med slutkunden. Belgieninriktningen påverkar även The Rover, som hittills haft en hel del roliga belgare. Efter Ölrepublikens öppnande kommer man att satsa på ännu mer svensk öl. Jag gillar att stans pubar specialiserar sig. Förhoppningsvis innebär det att vi slipper sommarens stora I-landsproblem: att alla pubar hade samma tillfälliga fat.

Maten görs à la minute. Lite lovande råvaror syntes i
köket.
Jag frågar Niklas hur det blir med maten. Han svarar att man i alla fall ska slippa bli ruinerad, vilket man blev på Delirium. Vill man gå till Ölrepubliken tre gånger i veckan och ta en öl och en bit mat ska man inte känna sig rånad. Musslorna blir kvar. Härligt. Utöver det kommer det framförallt att bli svensk husmanskost. Jag ser fram emot rätter som fläsklägg och rotmos. Blir allt för sällan jag lagar det själv. Från The Rover får även de tokgoda hamburgarna följa med. Det förstår jag. The Rover gör stans bästa.


Jag har en känsla att många kvitton i framtiden kommer ha detta utseende.

Det ser helt klart ut som om jag kommer att spendera mer tid på Kronhusgatan igen. Fullt ös medvetslös nu, grabbar! Det här är inte slutet. Det är inte ens början på slutet. Men det är, kanske, slutetbörjan. Början på något riktigt bra.


Text: Carl
Bild och kommentarer: Daniel

6 kommentarer:

  1. Vi syns där på fredag! Vi ska inleda med After Work på jobbet och provsmaka ölen vi bryggde tillsammans för ett antal veckor sedan som efter omröstning fått namnet Long Street Pale Ale, sen släpar jag nog med mig några kollegor till Ölrepubliken. Kul med ett till (förhoppningsvis) schysst ölhak i stan!

    SvaraRadera
  2. Håller tummarna för mycket från Cantillon och Liefmans på fat, samt goda musslor :)
    Sen hade ju inte lite real ale varit fel heller, men det kanske är att begära lite för mycket.

    Apropå Akkurat, vet du om de kommer att ha nån whisky på Ölrepubliken?

    SvaraRadera
  3. Härligt, för mig var Deleriums sämsta del lokalens utseende och känsla. Bra att man, tydligen, gör om den ganska mycket.

    Även jag hoppas på real ale och att rotmoset snart konkurrerar ut hamburgarna.

    SvaraRadera
  4. @Jonte: Jag frågade inte om whiskyn. Skulle dock bli mycket förvånad om de inte kommer att ha ett gäng flaskor.

    I vilket fall blir det inte några gamla flaskor från Delirium. Inget av Deliriums lager köptes.

    SvaraRadera
  5. Härligt med förhandstitt, det verkar ju bli bra det här.

    SvaraRadera
  6. Fan vad grymt!

    Ser fram mot besöka det!

    SvaraRadera