torsdag, juni 18, 2009

Svensk IPA, kaffestout och privatimport

Efter en lång promenad i solen med Johan och Porter ropade magarna efter mat och struparna efter öl. Vi tog oss därför till Red Lion som så många gånger förr. Till min stora besvikelse visade det sig att Red Lion slutat med mina två absoluta favoriträtter, oxbringa med rotmos och köttbullar med potatismos. Istället fick det bli deras trevliga hamburgare med bacon och ost.

En snabb titt på griffeltavlan med gästkranarna gjorde valet enkelt. Oppigårds Indian Tribute hade jag inte hört talas om förut. Den passade väl in i min jakt efter goda svenska ipor. Snacka om att ölen vägde upp mina favoriträtters frånfälle!


Oppigårds Indian Tribute 6,6 %
Tyvärr glömde jag att be om en kupa. Fick bli det gamla vanliga tråkiga glaset. Trots det hade doften mycket att bjuda på och lovade gott inför smaken.

De färska humledofterna skvallrar om ett färskt fat och generös torrhumling. Gräs, hö och grapefrukt står för huvudrollerna med torkade aprikoser som komplexa biroller. Härligt!

Smaken svarar upp väl och gör Indian Tribute till en av de absolut bästa svenska iporna jag druckit. Beskan är tydlig och skönt rivande med gran, tvål och grapeskal. I bakgrunden finns en angenäm lätt maltsötma som håller sig på lagom avstånd tillsammans med aprikoserna.

Bättre: Den här kommer jag utan tvekan att dricka igen.

Senare på kvällen bar det av till Bishop's på Avenyn. Visserligen inte en pub jag håller särskilt högt men den passade det förutom H ganska ölointresserade sällskapet väl. Där inledde jag med en gammal kanadensisk favorit, kaffestouten Péché Mortel från bryggeriet Dieu du Ciel.


Péché Mortel 9,5 %
Det första som slår mig är italiensk Kaffe Fredo, alltså kall espresso. Över hela bordet sprider sig nymalt kaffe, nybryggd espresso och härliga kaffebönor. Tedrickare vik hädan! Gillar man inte kaffe rekommenderar jag att man väljer något annat. När den första kaffechocken har lagt sig hittar jag även lite vanilj, kakao och sådana där hårda kaffekarameller.

I smaken handlar det inte om kaffetoner. Det är nästan så att man frågar sig om det inte är kaffe med öl i snarare än öl med kaffe. Basen vilar dock på en stabil imperial stout-grund som ger fyllighet och kraft. Jag får än en gång anstränga mig för att tränga igenom kaffet och hittar kakao, 90-procentig choklad och en gnutta vinösa frukttoner.

Tokgod: Tillsammans med Mikkeller Beer Geek Breakfast ligger den här i toppen bland (kaffe)stouter. Mer kaffe än Beer Geek men inte lika härlig munkänsla. Péché Mortel är fyllig men inte krämig som Beer Geek.

Under kvällen dracks även Dieu du Ciels IPA Corne du Diable och North Coast Old Rasputin Russian Imperial Stout. Båda hamnar kring tre stjärnor men får recenseras mer ingående en annan gång.

Status privatimport
Gör en ny sammanställning av det som kommit upp i någon vidare volym:

Essentina Bina
Alex 2st
Rekan 2st
Uffe 2st
Johann 2 st
Dempa 1 st
Carl 2 st
Weine 2 st
Fredrik 2 st
Magnus 2 st
JonasL 2 st
Det innebär 19 st och fortfarande ganska långt kvar till 42 st.

Beer Geek Breakfast
Daniel 4 st
Carl 4 st
Weine 4 st
Magnus ca 4 st
Uffe 2 st
Johann 4 st
JonasL 2 st
Hittills 24 st. Vi är uppe i 2 lådor!

Jag håller privatimporten öppen åtminstone en bit in i nästa vecka. Sen blir det minst 2 lådor Beer Geek. Hojta till om ni känner att jag missat er. Stockholm tror jag känns lite knepigt, nog bättre att vänta på en stockholmsk sambeställning.

För de aktuella ölen samt pris, se: Privatimport Brill (GBG).

4 kommentarer:

  1. Trevligt med en bra svensk IPA, får hoppas på att ramla över den någon dag då.

    SvaraRadera
  2. Du kan lägga på två stycken Essentina Bina på mig. Alltså sammanlagt fyra stycken till mig.

    SvaraRadera
  3. Oppigårds ipa är riktigt trevlig både på flaska och fat.

    SvaraRadera
  4. Fler bloggare som bor vid Red Lion alltså? Gött! Tyvärr är ju det röda lejonets flaskutbud något stagnerat, men annars är stället rätt trevligt!

    SvaraRadera