söndag, november 07, 2010

Djævlebryg Gudeløs

Djævlebryg hör till de nordiska bryggerierna som jag tycker gör roligast öl för tillfället, i alla fall när det gäller de mörka sorterna. Första november kom stouten Son of Nekron [Schnille] på Systembolaget. 15 november är det dags för imperial stouten Gudeløs.

Det går knappt att skriva om Gudeløs utan att nämna den absolut mest annorlunda omständigheten med ölen. För varje såld flaska donerar bryggeriet en del till det danska ateistiska förbundet. Undrar vad de klassar den posten som i årsredovisningen. Corporate Social Responsibility?

Det säger dock inget om hur ölen smakar. Finns bara ett sätt att ta reda på det. Jag korkar upp en flaska.

Djævlebryg Gudeløs

Doft: Djup mörk doft. Som väntat i en imperial stout dominerar mörkrostat kaffe och choklad. Allt eftersom ölen blir varmare framträder en hel del mörk frukt.

Smak: Riktigt kul smak. Det är ömsom beskt och sött. Mjölkchoklad, starkt kaffe och en stor beska samsas perfekt tillsammans. Här finns även den mörka frukten i form av russin och fikon. Beskan hänger kvar länge.

Munkänsla: Hög fyllighet och medelstor kolsyra.

Tokgod: Det är riktigt häftigt hur smaken pendlar mellan choklad-doppad frukt och beska. Jag gillar det starkt.

Till imperial stouts brukar choklad passa bra. Det finns dock en risk att en hög beska slår ut smaken i det som äts till. Detta brukar gå att hantera genom att bädda in smaken i fett. Jag testade därför med en enkel chokladmousse till.

Chokladmousse (6 portioner)
2 äggulor
150 g mörk choklad 70%
3 dl vispgrädde

Smält chokladen i en liten bunke över kokande vatten.
Rör i äggulorna i chokladen.
Vispa grädden mjukt. Är grädden för hård blir moussen grynig.
Vänd ner chokladsmeten i grädden.
Fördela i formar och ställ in en stund i kylen för att moussen ska stelna.

En kombination gjord i... helvetet? Gott var det i alla fall!

Fatkoll.se

2 kommentarer:

  1. Du missar det självklara. Det finns ju bara en chokladrätt att äta till denna öl. Givetvis "Djävulskaka"

    http://www.chokladsajten.com/index.php?option=com_garyscookbook&Itemid=0&func=detail&id=193

    SvaraRadera
  2. En kul detalj på min flaska (bör vara på alla) är etiketten som har redigerats för hand.

    http://2.bp.blogspot.com/_5fioRDG7yJc/TOWXUmGIHYI/AAAAAAAAEhA/KCMxpESZDWQ/s1600/IMG_4741.JPG

    SvaraRadera