Många av oss känner till problemet med ljusskadat öl. Ljuset leder till både dåliga dofter och smaker. Boven i dramat är den annars så välkomna vitaminen B2, riboflavin. Vid kontakt med ljus startar en kemisk process som skapar de dåliga smakerna och dofterna (eng. skunking). Det finns redan en bra lösning för skydd vid förvaring, nämligen bruna glasflaskor, burkar och fat. Däremot hjälper gröna glasflaskor dåligt och genomskinliga glasflaskor inte alls.
Tyvärr sker den dålig påverkan riktigt snabbt vid direkt solljus. Redan efter 10 minuter i ett klart glas kan man märka av en skillnad. Den goda ölen man hällt upp i sitt fina (klara) ölglas ute på balkongen smakar inte lika bra 15 minuter senare. Nu är en lösning på väg.
Den svenske forskaren Börje Sellergren och hans kollegor vid det tekniska universitetet i Dortmund har tagit fram en lösning. Genom att gjuta av molekyler har man tagit fram en B2-fångare. Det låter riktigt lovande!
Jag kan dock inte låta bli att fundera på vad det innebär för smaken. Även om det handlar om ytterst små mängder som tas bort så kan den påverkas. Det blir i alla fall intressant att höra vad bryggare säger efter att de har testat tekniken i praktiken. För en lösning på ljusskadade öl vore väldigt välkommet!
Mutually fruity
2 dagar sedan
0 kommentarer:
Skicka en kommentar