torsdag, april 23, 2009

Lucky Amber Ale hemma hos Daniel

Då var det dags för den första provningen av mitt egna öl. Först ut var Lucky Amber Ale.

Vi provade samtliga tre ölen i provningsglas, för att fånga in aromerna. Lucky Amber Ale serverades vid ca 6°C. Ambitionen med denna ale var att fånga en nötig karaktär genom att jäsa vid en lägre temperatur (primär vid ca 14°C sen sekundär först en vecka 14°C sen några veckor runt 0-2°C). Tanken här var att uppnå en klarningseffekt samt att minska på estrigheten i ölet. Målet var en ganska stram, disciplinerad klar ljus ale.

Jag har tidigare bara använt tysk pale alemalt och var lite nyfiken på engelsk så jag blandade 50/50 med Weyermann pale ale och Golden Promise pale ale. Jag känner en viss skillnad i smaken på själva malten, den engelska är lite mer ... brödig typ. Personligen föredrar jag nog den tyska men jag kan tänka mig att leka lite mer med olika malttyper. Den gode herr Dugge gillar visst uteslutande engelsk malt.

Humlingen har jag gjort med Amarillo och Challenger i tre givor. Challenger för att den är kryddig snarare än blommig, den är bra till bittergiva och aromgiva samt att den gifter sig väl med andra humlesorter. Amarillo för att jag gillar smaken av den. Trodde jag. Jag var på Bishops Arms på Vasagatan i Stockholm och provade en Oppigårds Single Hop Ale på fat. Underbar humlesmak tyckte jag. Jag frågade servisen (här i Göteborg, särskilt Domkyrkan) brukar de vara ytterst kompetenta så jag tänkte inte mer på det) vad det var för humle. Amarillo sa de. Konstigt tyckte jag, men naiv som jag är gick jag med på det. Egentligen är det ju Styrian Golding. Så min öl kommer nog inte smaka som jag tänkte!

Till provningen!

Jag gjorde etiketter till alla ölen (vette fasen om jag gör det i framtiden, det var INTE det roligaste med ölbryggandet). Carl tycker ju att design är kul och viktigt, han kan designa etiketter. Denna etikett ser ut som den gör då den följer mitt bröllops grafiska profil. Den och de två ytterligare ölen i sviten Lucky ska serveras då.

Provare är jag, Carl, Amanda och Filippa. Tre stycken mycket vana öldrickare och -provare, en inte. Jag hade önskat att Johan var med då han är van att prova men har en annan smak än vi övriga. Jag, Carl och Amanda gillar alla mörkt mörkt öl. Det blir mer intressant att få intrycken från någon med lite avvikande smak!

Lucky Amber Ale är en ale som tappats på 21 flaskor à 33cl. Det blev lite spill under tappningen. Hehe. Den hamnade på 5,9% vilket jag blev lite paff över. OG 1.059, FG 1.013. Det blir 5,9% det.

Utseende: Gul till gyllene färg, små bubblor, klar. Bra, vitt skum. Faller snabbt tillbaka till ett tunt lager.

Arom: Grape, grön paprika, något kemiskt åt fruktsodahållet, svarta vingummin, svarta vinbärsbuskar.

Smak: Tydlig beska, låg smak. Lite pomerans, blodgrape, grön paprika. Lätt nötighet. Svarta vingummin. Viss restsötma, passande inte otäck.

Munkänsla: Smörigt, lätt, väl kolsyrat.

Förbättringar (enligt mig): Högre maltighet, låt stå längre innan servering.

Jag tyckte ölet var gott, men jag var absolut inte nöjd. Den hade restsötma, jag misstänker från primningen. Jag tog i med 8g/L. Det var onödigt. Antingen får jag låta ölet stå längre på flaska för att sötman ska försvinna eller så minskar jag primningen en del. Jag ska prova ölet igen i juni för att se om sötman försvinner och försöka känna av kolsyrenivån. Spontant tyckte jag den var tillräcklig nu. Det räcker nog med 4-6g/L nästa gång. Om jag gör denna igen.

Maltigheten var definitivt lidande, nästa gång får jag slänga med något som ger större kropp. Obalans var ledordet för detta öl. Amanda sa att lite fördomsfullt skulle hon kalla det för ett tjejöl. Hög alkoholhalt, liten kropp, stor beska och ganska mycket parfym i aromen.

Nu är jag också den som är (och har rätt att vara) mest kritisk då det är jag som gjort den. Det var intressant att låta andra prova, de tyckte den var god och drack glatt upp. Jag satt och tänkte på hur den avvek från min önskade smakprofil bara.

Att jag gjorde en så liten sats, runt 8L är för att när jag smakade på ölet efter primärjäsningen var det extremt obalanserat. Humlestinn som ingen IPA eller DIPA jag druckit. Min tanke var att detta kan jag inte servera. En back 33cl tappar jag, för egen del, sen använder jag resten till ett annat syfte. Utläggning kommer!

Daniel

1 kommentar:

  1. Mycket tråkigt att jag missade den provningen - för att inte köpa en bil :(
    Men det kommer troligen fler tillfällen, om inte annat på lördag :)

    /Johan

    SvaraRadera