måndag, mars 29, 2010

Stone/BrewDog/Cambridge Juxtaposition Pilsner

Jag vet inte om jag ska skriva om den här ölen. Jag erkänner att jag har provat den några gånger nu, innan jag sätter mig och skriver om den. Å ena sidan vill jag ju naturligtvis skriva om den, och berätta vad jag tycker. Å andra sidan vill jag inte att ni ska veta vad ni går miste om, så jag får fler till mig själv.

Juxtaposition kom i släppet den 15 mars och är en samarbetsbryggning mellan Stone, BrewDog och Cambridge Brewing. Stone skriver om den, och har lite goa YouTubeklipp inbäddade i sin blogg. Kolla in den, jag tycker bara det är dumt att rapa upp vad de gör bättre. Kolla in spellistan med för närvarande 22 filmer om bryggdagen, i slutet av deras inlägg! Riktigt kul!

Jag summerar lite, ölen är på 100+ IBU, 10% alkohol, gjord med lagerjäst och en massa humle, men ingen amerikansk sådan. Humlen är tillsatt under samtliga stadier. I mäskningen, i kokningen, i whirlpool och som torrhumling. Flaskorna är riktigt stiliga!

Ni kan ju kolla in texten på de tre olika flaskorna, här har varje bryggeri fått skriva sin egen text på flaskorna, tack Manker för att du uppmärksammade mig på detta. Och förlåt den vänstra flaskan har taskig fokus, den stod visst för nära kameran.

Mycket humle, i en svart öl jäst med Bohemian Lagerjäst. Hur kan det bli fel? Jag provar naturligtvis! Läs om ölen på RateBeer.

Juxtaposition Black Pilsner


Utseende: Stort ljusrbrunt skum. Djupt röd färg på vätskan.

Arom: Stor doft. Söta vaniljtoner, bränd kaffe, choklad, lite syrlighet av citronskal. Mycket inbjudande och härlig doft, ganska olikt porter, stouts eller något annat, typ söt men torr.

Smak: Stor smak. Kaffeböna och vanilj, tillsammans med härlig citronzest. Karamell och plommontoner övergår till humlens beska citron och gran.

Munkänsla: Torr avslutning, inte så stor kropp men humlen är närvarande i någon slags syra samt avslutningen har stor beska. Kolsyrningen är inte så stor, alldeles lagom för att lyfta upp lite smaker från tungan till näsan.

En upplevelse: Som ni kanske förstod från början av texten, är jag helt begeistrad av Juxtaposition. Jag gillar att göra jämförelser, denna öl tycker jag är något av en välhumlad Närke Kaggen! Om jag bara fick dricka en öl resten av livet (vilket jag hoppas inte är fallet) skulle jag mycket väl kunna tänka mig Juxtaposition. Det här är urtypen av den perfekta ölen för mig! Helt underbart.

Daniel

fredag, mars 26, 2010

Sigtuna Röd och Gul Påsk

Sigtuna Bryggeri är heta nu. Många bra öl som kommer ut, mycket bra press. Friothiofson är helsåld på deras öl, och det är inte svårt att förstå! Nu till påskölen fick de med två stycken öl, vilket får ses som imponerande tycker jag.


Påsköl ska väl avnjutas med mat och jag blev lite inspirerad, så i slutet av inlägget får ni ett trevligt recept också, till vilken Sigtuna Easter Ale passar hur bra som helst!

Jag ska bekänna en sak också. Detta inlägget skulle jag publicerat precis när ölet släpptes på bolaget, 11 dagar sen. Jag tog bild och började skriva, men sen blev jag distraherad av att min dotter var så söt. Sen drack jag upp båda ölen. Nu höll det på att bli likadant igen. Jag köpte två flaskor till för att skriva om, men jag tycker att dessa ölen är så trevliga och lättdruckna att jag glömmer att skriva samtidigt.

Sigtuna Easter Ale

Sigtuna Easter Ale på RateBeer.

Utseende: Klar gul vätska, stort vitt skum. Lite synlig kolsyrning.

Arom: Halvstor doft. Apelsin och grapefrukt dominerar. Det finns en närvarande sötma i doften också, den kommer in bredvid citrustonerna. Sympatisk och inbjudande arom.

Smak: Medelstor smak. Aprikos, passionsfrukt och ljust bröd. Humlen är närvarande men tar absolut inte över från maltigheten. Beskan är alldeles perfekt stor i slutet av smaken. Lite eftersmak men inte alls

Munkänsla: Lätt kropp, narvarande men balanserad kolsyrning. Torr avslutning.

Tokgod: Jag gillar allt med denna öl. Lättdrucken och humlig, både i arom samt lagom mycket i beskan. Mycket apelsin och grape. En torr öl utan tendens till belgiska estrar eller annat "tjafs" och orenheter som jag inte uppskattar. Som jag nämnde tidigare är den sjukt lättdrucken. Mera "Gul Påsk" till folket!

Sigtuna Röd Påsk

Sigtuna Röd Påsk på RateBeer.

Mattias slog an tråden förra hösten med en svart oktoberfestöl. Nu fortsätter han med en röd påsköl. Kul tycker jag, samt att jag har ganska höga förväntningar, dels efter förra årets öl som var fantastisk, samt efter att ha läst vad andra tycker om den! Provning!

Utseende: Mörkt bärnsten åt röd, klar vätska. Mycket ljust brunt, halvhögt skum.

Arom: Lätt rökigt och kaffe. Mycket kolaknäckig kåda. Viss passionsfrukt.

Smak: Hyggligt stor smak. Mer passionsfrukt än i doften. Fortfarande lite lätt rökighet och trevlig sötma, åt karamellhållet. Grapefrukt och lite lakrits tycker jag känns närvarande.

Bra: En trevlig öl som balanserar upp kropp med humling för att sedan få till en markerad efterbeska. Eftersmaken är trevlig och ganska bestående. Bra mat till denna öl ska vara bastant och kryddad känner jag. Jag provade mina pannbiffar med denna öl, kombinationen var inte jättelyckad.

GP gav dem båda fyra fyrar.

Påskpannbiffar med svenska lökringar

Man tager sig lite ingredienser. Jag ger inga exakta värden och tider, gå lite på känsla.

minst en flaska Sigtuna Easter Ale
två gula lökar
500g nötfärs (eller annan god färs)
ströbröd
ett ägg
salt
peppar
fransk senap
råsocker
en massa potatis och lite olja

Först häller man upp ett glas öl till kocken. Detta är för att ögonmåttet och känslan ska fungera väl i matlagningen. Sedan blandar man strödbröd med lagom mycket öl i en bunke, jag saltar och pepprar och stjälper i en trevlig mängd senap och ägg också. Sedan vänta några minuter så att ströbrödet suger upp vätskan, sedan korrigera med mer öl till en "lagom" konsistens, lätt kladdig som trög våffelsmet kanske. Sedan i med köttfärsen och en finhackad gul lök och rör runt. Plocka ut en liten bit och mikra på högsta effekt och smaka av. Krydda efter behag, mer salt än du tror. Stek i stekpanna i äkta smör.

Till detta serverade jag stekt potatis. Tärna fast potatis och stoppa in i en varm ugnsfast lätt oljad form och kör i ugnen tills det får en fin färg. Rör om vid behov men var försiktig, annars blir det mos.

Svenska lökringar. Man tager sig en lök eller fler om man tycker det är gott. Skala och skär i skivor, så det blir runda ringar. Efter att pannbiffarna stekt klart lyfter du ut dem och stoppar i löken, tillsammans med det som är kvar i pannan. Då blir det godast. Efter att löken stekt ett tag häller du över lite (typ en matsked per liten lök) råsocker och steker klart så att den karamelliseras.

Servera på en tallrik med en fräsch sallad och dijonsenap till biffarna. Min fru tog lingonsylt, det går väl bra också men det är inte rätt. Till detta dricker du föreslagsvis Sigtuna Easter Ale, det är en klockren kombination. Någon torr IPA funkar säkert lika bra. Röd Påsk inte så bra faktiskt.

Daniel

måndag, mars 22, 2010

Påsköl - Danmark och Nynäshamn

Jag plockade upp några påsköl jag tyckte såg roliga ut!

Fuglsang Easter Bird

Även känd som: Fuglsang Early Bird. Ölet på RateBeer. Jag tyckte den här ölen verkade rolig för den kom från ett bryggeri som heter nästan som Fuglesang. När jag tittade lite djupare än bara namnet fann jag lite potential. Någorlunda närproducerad öl, stilen amerikansk pale ale. Nyckelorden är Cascade och Simcoe. Visst är jag intresserad, jag vill ha ölen ännu mer! Riktigt vad som gör denna öl till påsköl kan jag inte riktigt beskriva, men heller inte vad som inte gör den till påsköl.

Utseende: Klar kopparfärgad vätska. Litet vitt skum. Någon enstaka bubbla är synlig.

Arom: Ganska liten doft. Smörkola, lätt söt. Metall och citrus, nästan äpple. Kul!

Smak: Smörkola, lätt av vitpeppar. Hyggligt stor humle gentemot vad jag förväntade mig.

Munkänsla: Initial beska som sjunker undan till lätt maltighet. Kolsyrningen är halvtät och lättsam. Kroppen är ganska lätt, humlen dominerar karaktären.

Bättre: En mycket trevlig och lättdrucken öl. Klarheten är slående, liksom det kritvita skummet. Riktigt inbjudande. När utseendet matchas av en härligt gräsig citrus amerikansk humlekaraktär som är grymt välbalanserad blir jag imponerad. Den här ska jag köpa några fler av och njuta av i solen ute i trädgården när snön smält undan.

Nästa öl jag provar kommer från Sveriges östkust.

Pumpvikens Påsköl

Här är ölen på RateBeer. På etiketten beskrivs att den bryggs med Maris Ottermalt och två sorters karamellmalt, samt kryddat men Fuggle, Challenger och East Kent Goldinghumle. Inte helt otippat blir stilen en brittisk typ: Strong Mild Ale.

Jag har traditionellt älskat tokhumlade grejer, men under vintern har jag fallit tillbaka till att föredra balans, vilket fick mig att tänka att jag kanske skulle uppskatta en trevlig påsköl i en traditionellt balanserad stil. Låt oss se!

Utseende: Bärnsten färg, nästan åt det röda hållet. Ganska litet beige/gult luftigt skum.

Arom: Ganska liten doft. Lätt syrlig doft, belgisk jästdoft, nejlika.

Smak: Smaken av nejlika återkommer från aromen och dominerar smaken.

Munkänsla: Hyggligt lätt kropp, torr avslutning med en trevlig avslutande beska efter en lite småsöt upplevelse. Kolsyran är tät men inte störande.

Köpvärd: Jag är inte jätteförtjust i vad jag uppfattar som den lite belgisk-estriga doften. Smaken blir lite ensidig av nejlika som jag heller inte äskar. Avslutningen är torr och fin med ett sympatiskt humlebett. Jag tror den funkar bra med maten som man äter till påsken, men för sig själv blir den lite tom och intetsägande, för min smak. Den är bryggd i stilen Strong Mild, så jag förväntar mig inte någon IPA/DIPA eller så, men i stilen tycker jag då att exempelvis Oceanbryggeriet Dark Mild är en mycket trevligare öl. Missförstå mig inte, Nynäshamns Ångbryggeri Pumpvikens Påsköl är absolut inte en dålig öl på något vis, jag väljer bara hellre en annan öl om jag kan.

GP gav dem båda fyra fyrar av fem möjliga.

Daniel

fredag, mars 19, 2010

Dagen går i danska tecken!

Carl har fått tag på lite trevlig dansk bira!



Amager Forårsbryg [RB], Det Lille Bryggeri Forårsbryg [RB], Det Lille Bryggeri Columbus Ale [RB], Hornbeer Oak Aged Cranberry Bastard [RB], Amager Sundby Stout [RB] och Amager Batch One [RB].

Kolla in min Twitter för lite tankar under provningen. Mer uttömmande kommer på bloggen senare!

Daniel

torsdag, mars 18, 2010

Vardagslyx


Utskuren biff, potatisbullar, stekt tomat, skysås och hemgjord ailoli tillsammans med Dugges Brandmästare Andréns Törstsläckare. Det kallar jag vardagslyx!

Jag förstår inte varför det finns så lite välgjord lågalkoholhaltig öl. Det produceras en del, bortsett från Dugges även av Hantverksbryggeriet. Tyvärr är det få mataffärer som har dem. Det ryktas om att Systembolaget ska ta in BrewDog Nanny State v2 (schnilles test av den första). Vore verkligen toppen. Mer välgjord lågalkoholhaltig öl åt folket!

tisdag, mars 16, 2010

Mohawk Extra IPA - mums!

Då var det dags. Som världens första svenskspråkiga blogg ska Mohawk Extra IPA äntligen recenseras. Tyvärr blev vi med råge slagna av en britt. Typiskt. Som tur är var det av en riktigt duktig sådan med Sveriges enligt min uppfattning proffsigaste ölblogg - BeerSweden. Ni kan läsa vad han tyckte här. Darrens recension tillsammans med den första Mohawk, Rye IPA, gör mina förväntningar höga. Till skillnad från Rye IPA som är bryggd på Slottskällan så är det Sigtuna som står för bryggningen.

Ännu mer sugen blir jag när jag läser på etiketten. Bryggaren Stefan Gustavsson och Wicked Wine har uppenbarligen blivit humletokiga! Vanliga dödliga bryggare nöjer sig oftast med 3-4 humlesorter. I Extra IPA är det hela sju stycken: Amarillo, Cascade, Centennial, Chinhook, Columbus, Magnum och Simcoe. Och det är inte i några små mängder heller. Hela 16 gram humle har använts till varje liter öl, varav en tredjedel har tillsats i lagringstanken. Teoretiskt skulle det innebära 160 IBU (International Bittering Units). Huja! Då det i praktiken inte går att lösa upp så mycket alfasyra i öl så hamnar den egentligen på mellan 80 och 125 IBU. Som jämförelse bland öl de flesta känner till så ligger Budweiser på 12 IBU, Pripps Blå på 19 IBU, Sierra Nevada Pale Ale på 37 IBU och Sierra Nevada Torpedo Extra IPA på 65 IBU. Nu får det räcka med nörderi - vidare till ölen.

Mohawk Extra IPA - 7,5 %

Huja! Mängden humle är uppenbar i doften. Grapedoften kommer som ett knytnävsslag, fast på ett bra sätt. Allt eftersom ölen blir något varmare och näsan börjar vänja sig så kommer sötare citrusfrukter, sultanrussin och torkad frukt fram. Doften går i lager. Ena sekunden är det helt och hållet grape för att sedan gå över till apelsindränkta russin vidare till grankåda. Och så fortsätter det.

I munnen är det än en gång grapefrukten som står i frontlinjen. Beskan är stor och fruktig. Den rullar bak hela vägen in i gommen. På flanken understödjer både apelsin och lite torkad frukt. Precis som i doften måste sinnena vänja sig innan alla smakintrycken kan registreras. Därefter är det fullt ös. Hell on high heels!

Kroppen är medelfyllig. En livlig kolsyra lyfter smakerna förträffligt.

Tokgod: Jag gillar den här, starkt. Toppen att få in en så här bra IPA i ordinarie sortimentet. Att den dessutom är svensk borgar för att färskheten kommer att vara hög. Det är som Darren påpekar i sin recension: "If you think you can handle your hops then you're going to love this!"

Mohawk Extra IPA släpps på Systembolaget 24 mars för endast 36,10 kr som en del av den fasta lanseringen. Tillsammans med Mikkeller Jackie Brown och Dugges Lager Nr. 1 höjer den det ordinarie sortimentet ett par snäpp. I sommarsläppet 3 maj kommer ytterligare en Mohawk - Summer IPA. Hoppas att den håller för mina höga förväntningar. Annars får jag väll trösta mig med en bomber AleSmith IPA som släpps för ringa 99 kr.

söndag, mars 14, 2010

Inköpslista 15 mars 2010

15 mars kommer! Denna dag 2054 år sedan avrättades diktatorn Gaius Julius Caesar. Detta firar Systembolaget genom att släppa inte bara påskölen utan lite roligare öl också!

Dessa öl kommer jag att köpa:
1390 [29,80kr; 50cl] Dugges Påsköl [RB, Schnille]
1372 [19,90kr; 33cl] Fuglsang Easter Bird [RB]
11740 [54,90kr; 35,5cl] Founders Breakfast Stout [RB]
1301 [34,90kr; 33cl] Mikkeller Hoppy Easter [RB]
11733 [66kr; 33cl] BrewDog Cambridge Stone Juxtaposition Pilsner [RB]
1330 [29,10kr; 50cl] Pumpvikens Påsköl [RB]
1338 [26,90kr; 50cl] Sigtuna Easter Ale [RB]
1331 [27,90kr; 50cl] Sigtuna Röd Påsk [RB]

Dugges Påsköl gillade jag. Påminde mycket om Rudolf Ren Ale som jag uppskattar. Fuglsang Easter Bird tycker jag hade roligt namn plus att jag blev nyfiken på den. Founders Breakfast Stout behöver jag några stycken av. Mikkeller Hoppy Easter och BrewDog/Stone Juxtaposition hoppas jag ska stilla mitt humlebehov för ett tag framöver. Pumpvikens Påsköl såg inbjudande ut, och Sigtunas två påsköl köper jag för att jag tror på Mattias Hammenlinds förmåga att göra fantastisk bärs!

Dessa lämnar jag kvar till andra intressenter:
1395 [24,80kr; 50cl] Blåkulla Påsköl [RB]
11741 [159kr; 65cl] B.O.R.I.S. The Crusher Barrel Aged [RB]
11742 [44,90kr; 35,5cl] Founders Centennial IPA [RB, Schnille]
1309 [15,50kr;50cl] Eriksberg Påsköl [RB]
1399 [24,90kr; 50cl] Jämtlands Påsköl [RB]
1385 [17,50kr; 50cl] Mariestad Påsköl [RB]
1393 [19,30kr; 33cl] Nils Oscar Kalaspåsköl [RB]
1345 [25,60kr; 50cl] Oppigårds Easter Ale [RB]
11732 [69,80kr; 75cl] Rulles Triple [RB]

Värda att nämna på denna lista är B.O.R.I.S., jag är inte så himla överförtjust i söta smaker som kommer av fatlagring. Jag kanske plockar upp en flaska men troligare är att jag smakar av Carls flaska. Founders Centennial IPA var halvtrevlig men jag vill ha en lite friskare IPA. Oppigårds Easter Ale provade jag förra året, och tyckte inte alls om den: stora belgiska estrar som jag inte uppskattar alls mycket. På temat belgiska estrar hamnar Rulles Triple, förutom det faktum att namnet för tankarna till Rulles sjudagarsvin.


Daniel

Dugges Påsköl

På måndag är det återigen nyhetssläpp på Systembolaget. Några exklusiva tillfälliga nyheter dyker som vanligt upp på vinkällarbutikerna. Samtidigt släpps även årets påsköl.

Vad är en påsköl egentligen? Jag vet inte. Den ska väll funka till maten på påskbordet antar jag. Mycket ägg alltså.

En ännu mer intressant fråga tycker jag är hur öl blir till? Likt en maträtt eller en tavla handlar det om en kreativ process. Med Dugges Påslöl verkar det ha varit under något mindre vanliga former. När Systembolaget skulle ha in prover på påsköl hade Mikael nämligen inte bryggt någon. Han tog därför några öl han redan bryggt och blandade till ett påsköl - en Dugge Cuvée. Systembolaget uppskattade ölen och på måndag landar den i butik. Vilka öl som ingick i den ursprungliga blandningen har jag ingen aning om. De gissningarna jag och Daniel hade när vi träffade Dugge i onsdags var i alla fall helt fel.


Dugges Påsköl 6 %

Vid första sniffen tänker jag främst på färska humlekottar - grönt och lite kådigt. Det finns även halm och en liten chokladdoft. Allt bäddas in i en lätt citrusfruktighet.

I smaken återkommer den lätta nötiga chokladen tillsammans med torkad frukt. I eftersmaken kommer lite lakrits och en markerad medellätt beska.

Bättre: En riktigt stabil påsköl som utan tvekan kommer att passa väldigt bra på påskbordet, eller generellt till mat. Farligt drickvänlig.

GP tyckte den var bra, fem fyrar blev betyget!

fredag, mars 12, 2010

En klockren kombination och en som funkar

Det var med Sierra Nevada Pale Ale det började. Både för mig och för många amerikanska hantverksbryggare. Jag drack den för första gången på Texas Longhorn i Göteborg. Egentligen var jag inte särskilt förtjust i öl på den tiden men ville prova något nytt. Jag tyckte att den var häftig men alldeles för besk. Känns konstigt så här i efterhand.

När det gäller de amerikanska hantverksbryggarna så är SN Pale Ale den klassiska versionen av en amerikansk pale ale, kryddad med den amerikanska cascade-humlen. I The Brewmaster's Table gissar Garett Oliver att den är USA:s mest kopierade öl. Inte konstigt alls. Det är tack vare den vi har alla härliga kaliforniska humledrycker.

Kombinationen öl och ost tycker jag är jättekul. Jag har fortfarande en lång bit kvar till att få någon bra känsla för vilka kombinationer som passar. Därför brukar jag alltid fråga folk med koll vad de rekommenderar. En kombination som brukar nämnas är just Sierra Nevada Pale Ale tillsammans med gruyere. På matmässan Passion för mat i Göteborg träffade jag Martin från Wicked Wine som stod i Linnégatans Ostaffärs monter. När han fick klart för sig att jag fortfarande inte testat kombinationen så propsade han på att jag skulle ta med mig en lagrad gruyere hem för att testa.


Kombinationen är verkligen klockren! Osten och ölen gifter sig, eller kramas som Garett Oliver skulle kalla det.




Osten blir krämigare och lyfter samtidigt fram de apelsinfruktiga smakerna ur ölen. SN Pale Ale har aldrig smakat så fruktigt och gott! Snacka om att blomstra. Alla borde verkligen testa den här kombinationen. Och utmana gärna vinnördar att hitta en bättre kombination.


Väl inne på smakkombinationer fortsatte jag med att testa Cantillon Kriek tillsammans med hjortronglass. Kombinationen var riktigt bra men nådde inte hela vägen fram. Syran och den efter två år fortfarande kvarvarande körsbärstonen passade väl ihop med hjortronsmaken från glassen. Glassen lyckades dock inte riktigt rå på den höga syran som är så härlig. Nästa gång ska jag testa med en något snällare kriek alternativt en fruktig Rodenbach Grand Cru.

fredag, mars 05, 2010

Sink the Bismarck!

Den just nu starkaste ölen i världen är Sink the Bismarck! av BrewDog. Ett holländskt bryggeri, Brouwerij het Koelschip annonserade en dryck på 45% (OBILIX), som de sedermera tagit tillbaka som starkaste öl. Det är inte en öl utan vi kallar det en grogg! De har blandat en 13% öl (Bierexplosie) med whisky. Kolla diskussionen på Ratebeer för djupare diskussion, där diskuteras även huruvida öl som förstärkts med socker och dylikt för att höja alkoholen faktiskt är öl, ganska intressant. Det pågick även en diskussion kring Sink the Bismarck!, huruvida den inte var lätt förstärkt då den legat på whiskyfat innan frysdestilleringen och därmed "fyllts ut" med den lilla mängden överbliven sprit i fatet.




Det finns en del åsikter om namnet, de finns väl summerade i text och kommentarer hos Melissa Cole. Vi nä♦mner det för att diskussionen pågår, jag personligen tycker att det är ölen som är i fokus. Vad som nog har hänt är att BrewDog har sänkt volymen på marknadsföringen ganska markant efter att diskussionen blossat upp. De kallar ölen kort och gott för Sink!



AB

Daniel

torsdag, mars 04, 2010

Teaserbild nummer två.

Jag håller i skrivande stund på att redigera klippet och kommer att ägna lite tid åt att texta det. Under tiden bjuder jag på en till bild som ger lite föraning till klippet!

I am currently editing the clip and will be spending some time adding subtitles. In the mean time, here is another picture introducing the clip!



Daniel

tisdag, mars 02, 2010

Onsdag 3/3 går i fatlagringens tecken!

Under onsdagen kommer vi att ha lite roligt, det blir en dag fylld av fatlagrade öl. Dagen börjar med en kvadruppel-IPA som är frysdestillerad fyra gånger. Alkoholhalten har då hamnat på rekordnivå. I sedvanlig ordning filmar vi provningen under varumärket (nåjå) NollKommaFem.tv. Resultatet publicerar vi på bloggen, förhoppningsvis under torsdagen.



Efter detta mödosamma moment ska vi på provning på Bishops Arms Järntorget. Jonas från Brill presenterar sex olika öl, fatlagrade på olika trä. Det ska bli mycket intressant att prova, samt att snacka lite med med Jonas. Sist vi träffade honom var på SBWF09.

Daniel

Ocean Göteborgsporter - go promenadporter

Då var det dags för en favorit från göteborgska Oceanbryggeriet. Sedan något år tillbaks håller bryggare Bingebo en riktigt hög kvalitet på sina öl. Borta är den tidiga rökigheten som fanns i all öl.

När huvuddelen av de svenska mikrobryggarna drar åt det amerikanska hållet så håller Bingebo fast vid sina brittiska rötter. Det är inte tal om några citrusbomber. Istället är det malten som innehar huvudrollen.


Ocean Göteborgsporter 5 %

Det första jag tänker på i doften är kaffekarameller. Här finns även bitter choklad, rostade toner samt mörka bär.

Smaken är riktigt rund. Rostad malt inbäddad i choklad, kaffe och lite lakrits. På slutet kommer de röda bären tillbaks. Markerad medelstor beska. Munkänslan är medelstor.

Bättre: Första gången jag drack Göteborgsportern var jag inte överdrivet imponerad. Jag väntade mig en kraftig porter någon stans mellan Arbetarporter och Fullers London Porter. Istället fick jag en finstämd bärig silkeslen dryck. Med tiden har den däremot vuxit sig på mig. Allt mörkt måste inte vara alkoholtätt. Göteborgsportern är verkligen en klockren promenadporter!