onsdag, maj 18, 2011

Systembolagets sommaröl 2011

Den 16e maj 2011 släppte Systembolaget några sommaröl! Härligt med sommar efter denna galna och långa vinter! Underbart med sommarkänsla och jag förväntar mig friska och trevliga öl som passar till en solig eftermiddag på bryggan i solen.

Nu ska vi också vara lite realistiska. Jag provar dessa i typiskt svenskt sommarväder: halvkallt och regn. Jag hoppas inte att det blir så, men jag är realist.
De ölen som jag hittat och som verkade intressanta är S:t Eriks Sommar Ale, Oppigårds Pale Summer Ale, Wisby Bocken i Paradiset och sist men definitivt inte minst, Sigtuna Summer IPA.

UPPDATERING! Eftersom jag reklamerade S:t Eriks på Systembolaget kunde jag plocka ut en Brooklyn Summer Ale också. Den hamnar sist på denna sida!

Det är väl bara att sätta igång!

S:t Eriks Sommar Ale [RB]

S:t Eriks Sommar Ale

Utseende: Nästan inget skum alls. Helt klar och vackert gul vätska. Ingen synlig kolsyrning.

Arom: Medelstor arom. Tydliga inslag av jäst, tutti-frutti och vingummin.

Smak: Medelstor smak. Smaken ger också vingummin, svarta vinbärsblad och en lätt gräsig ton.

Munkänsla: Mycket liten (nästan ingen) kolsyrning. Ganska lätt kropp med lätt men närvarande beska. Ölen lämnar en något söt-klibbig känsla i gommen.

Inget särskilt: Defekt enligt Galatea. Jag är inte imponerad. Det känns som att något inte är helt bra i denna öl. Avsaknaden av kolsyrning och den tydliga estriga doften som inte alls brukar känneteckna S:t Eriks och den något sötklibbiga avslutningen tror jag skvallrar om att detta parti kanske inte skulle nått Systembolagets hyllor, egentligen. Tillägg: och så var också fallet. Mer info från Galatea [Länk]

Oppigårds Pale Summer Ale [RB]

Oppigårds Pale Summer Ale

Utseende: Klar koppargul vätska, vackert benvitt krämigt skum. Ingen synlig kolsyrning.

Arom: Liten arom. Lite physalis, annars märkbart frånvarande doft.

Smak: Något mer än medelstor smak. Humlen är tydlig och sympatisk. Citrus, grapeskal och lätt kiwi. Efter humlens första attack kommer en trevlig ton av mörk bröd och lätt torkad frukt.

Munkänsla: Medelfyllig kropp, sympatisk närvarande men avvägd beska. Kolsyrningen är medelstor och alldeles lagom för att lyfta upp den något söta kroppen från tungan.

Tokgod: Detta var ta mig fasen en bra öl! Den påminner ganska mycket om BrewDog 5AM Saint, men med en bättre kropp. Den blir riktigt balanserad och törstsläckande. Denna öl köper jag många av och har som standardöl under sommaren. 25,50kr för 50cl är ett bra pris också.


Wisby Bocken i Paradiset [RB]

Wisby Bocken i Paradiset

Utseende: Klar gyllene vätska. Stort halvkrämigt benvitt skum. Små synliga bubblor i vätskan.

Arom: Liten arom. Röda äpplen, lätt sötma och brödighet, av pumpernickeltyp.

Smak: Halvstor kropp. Smaken är först intensiv och närvarande för att några sekunder senare försvinna helt från gommen. Smaken är brödig, men inte lika mörk som pumpernickel. En trevlig sötma finns med.

Munkänsla: Halvstor kropp, liten beska, närvarande sötma och något stark kolsyrning.

Bra: Detta är en schysst öl. Jag är inte överförtjust i stilen, men denna tilltalar mig mer än dessa brukar göra. Om detta ska vara en sommaröl, får det vara en ganska molnig och regnig sommar. Etiketten utlovar en gotländsk tappning. Då tänker jag rökmalt och ene (som i drickú) men det hittar jag inte.

Sigtuna Summer IPA [RB]

Sigtuna Summer IPA

Utseende: Bärnsten, nästan åt rödaktig vätska. Litet men krämigt skum. Små synliga bubblor som märkbart sakta går mot ytan.

Arom: Medelstor arom. Grankåda, passionsfrukt, nästan lite skinka.

Smak: Medelstor smak. Sympatisk grankåda igen, med en generös ton av grapefrukt. Den lätta sötman hjälper till att lyfta fram smaken av (röd) grapefruktkött. Smaken ligger kvar länge i gommen.

Munkänsla: Medelstor kropp, det finns en sötma men avslutet är torrt. Kolsyrningen gör ölen nästan krämig och bubblorna har tydligt motstånd när de jobbar sig mot ytan. Beskan är tydlig och den ligger kvar på tungan ett tag efter att smaken försvunnit.

Tokgod: En fantastisk öl som visar att vi inte behöver importera öl från USA, England eller Belgien för att få rena, humlestinna öl. Den här ölen beskrivs som en svensk östkusts-IPA, vilket skulle motsvara en amerikansk västkust-IPA. Jag tycker detta är en mycket trevlig (amerikansk) västkust-IPA. Mycket humlearom, mycket humlesmak, mindre kropp än östkust-iporna.

Brooklyn Summer Ale [RB]


Utseende: Helt klar gul vätska med ett högt och luftigt vitt skum. Synlig kolsyra i ölen.

Arom: Halvstor arom. Apelsin, digestivekex. Lätt lätt sötma och lite blommig.

Smak: Något liten smak. Metallisk. Digestivekexen kommer tillbaka och en aning av syrliga äpplen och kanske apelsin, men ölen smakar inte så mycket. Smaken är kort och försvinner efter några sekunder. Efter några klunkar påminner smaken mer om lätt rostat vitt bröd.

Munkänsla: Kroppen är liten, avslutningen torr. Beskan är närvarande, men inte markerad. Kolsyran är tät och lite hård.

Köpvärd: Detta är sannerligen en lättdrucken sommaröl, men jag saknar volymen på smakerna. Det är min personliga smak, att jag gillar det som smakar mer bättre än det som smakar lite. Denna öl kommer inte att köpas in igen, utan vill jag ha en läskande och lätt öl tar jag nog en 77 Lager eller en Ocean Ljusa istället, när jag nu ska ha tid att åka till ICA FOCUS och köpa den.


Ja, nu är det inte svårt för mig att hitta årets sommaröl. Det kommer vara gott om Oppigårds Pale Summer Ale och Sigtuna Summer IPA i kylen. Jag gillar Sigtuna skarpt, men jag föredrar Oppigårds lägre alkoholhalt.

Vad tyckte ni om dessa öl? Var min S:t Eriks snarare defekt än bara dålig? Hur mycket Sigtuna Summer IPA och Oppigårds Pale Summer Ale kommer ni köpa och dricka i sommar?

[HD, GP]

Daniel

23 kommentarer:

 1. I och med att de S:t Eriks vi fick till mitt Systembolag inte är uppställda på hyllan PLUS ska skickas i retur, drar jag slutsatsen att något är fel. ;)

  Du yrar nog inte. Enbart. ;)

  SvaraRadera
 2. Ja, jag såg att S:t Eriks inte var framställda i Nordstan. Jag talade med kundtjänst, men de hade inte så mycket mer info än att de skulle återkomma den 31 dec 2042.

  Om det är så att den skilde sig mot den öl som offererats är det alltid skoj att ha fått prova en felaktig öl.

  Mina bästa inlägg har jag yrat fram!

  Daniel

  SvaraRadera
 3. Jag håller med. Oppigårds och Sigtunas var riktigt goda! Dom kommer att, ihop med Nils Oscars Hop Yard, att bli sommarens törstsläckare tror jag.

  SvaraRadera
 4. http://www.galatea.se/admin/UploadFile.aspx?path=/UserUploadFiles/ForseningStEriksSommarale.pdf

  Saxat från http://humligheter.blogspot.com

  SvaraRadera
 5. Jag köpte en Oppigårds och en Sigtuna, och måste bara säga att jag blev extremt positivt överraskad! Oppigårds är ju stabila som fan, och skönt med en svagare öl :)

  SvaraRadera
 6. Låter ju riktigt trevligt. Nu blev man ju lite otålig att prova dom där ölen :)

  SvaraRadera
 7. "Tokgod: En fantastisk öl som visar att vi inte behöver importera öl från USA"
  WOW, herrejävlars jävlars helvetes jävlar wow....

  / Arga Djävulen

  SvaraRadera
 8. Härligt med alla öl recenserade på samma gång!
  Själv tyckte jag att Sigtuna var riktigt, riktigt bra! Oppigårds kom inte riktigt upp till samma nivå som förra årets "Summer Twist".
  Angående er jämförelse att Oppigårds skulle påminna om BrewDog 5 AM Saint så förstår jag inte alls, eller så har vi provat öl från olika batchar. 5 AM Saint var den mest doft- och smakrika öl jag provat på flera år. Det tyckte jag inte att Oppigårds var. "Men alla är vi olika" ;-)

  SvaraRadera
 9. Pelle: Det kan vara olika batcher. Jag tänker närmast på den jag köpte genom beställningssortimentet från Cask Sweden i april. Ganska lätt kropp, och en fräsch doft och smak. Lite som en Hardcore IPA, men allting går på lägre volym.

  "Summer Twist" var Oppigårds Amarillo med annat namn. Svårt att nå upp till de höjderna, men som tur är kommer den in i T9 den 30 maj. Jag ska trakassera mina lokala Systembolag att ta in den i sitt sortiment.

  Oavsett, är det kul att det kommer bra och fräsch öl till våra hyllor!

  Daniel

  SvaraRadera
 10. @Daniel: Håller fullständigt med! Extra kul med en nyhet från Sigtuna tycker jag. Oppigårds Summer Twist innehöll väl Bramling Cross? då kan det inte vara Amarillo??!! Amarillo var samma som Amarillo Spring däremot. Oppigårds Spring Ale är däremot inte samma som Amarillo Spring….förvirrat minst sagt….i alla fall i mitt huvud;-)

  SvaraRadera
 11. Pelle: I stand corrected! Blandade ihop ölen helt.

  Daniel

  SvaraRadera
 12. Jag har vetat ända sedan Beer Expo att Summer IPA och Pale Summer Ale blir mina go-to-ale i sommar, har bara gått och väntat på att de skulle komma på bolaget. Två fantastiskt trevliga öl :)

  Sen finns ju förstås nya Punk och NO Hop Yard med i leken också.

  SvaraRadera
 13. Åhå, var det Bramling Cross i Oppigårds Summer Twist? Jag gillade ölen skarpt och har funderat på att brygga ett eget öl med just Bramling. Nu vet jag åtminstone att det kan bli bra om man gör rätt. :)

  SvaraRadera
 14. Christian: 1 juni kommer IPA is dead, där det ingår en single hop Bramling Cross.

  Daniel

  SvaraRadera
 15. Jo, jag såg det. Har stora förhoppningar på hela serien! Sorachi Ace ska bli spännande att prova den med, särskilt när Brooklyn också lanserar en sådan; alltid kul med samma humlesort i olika öl. :)

  SvaraRadera
 16. Inte så viktigt men..
  Är inte bilderna lite väl mörka?

  Annars så, bra att ölen dras tillbaka då den inte smakar som den ska. Mindre bra att den fortfarande står kvar på en del systembolags hyllor. För jag antar att alla flaskor drogs tillbaka? och att inga nya redan har dykt upp på hyllorna?

  SvaraRadera
 17. Sitter och dricker en Wisby Bocken i Paradiset nu, jag skulle säga undvik! Känns som vilken 7%+ lager som helst. För mig ska en lager aldrig vara över 6%, men såg inte att den var så stark förrens jag kom hem.

  SvaraRadera
 18. Oppigårds imponerar igen. PSA (är inte det ett prostatacancer-test?) är en riktigt bra bira. Knivskarp, men välbalanserad. Hatten av!

  SvaraRadera
 19. Henke1978: PSA är iaf Public Service Announcement i USA.

  Daniel

  SvaraRadera
 20. PSA; ProstataSpecifikt antigen. Mycket riktigt ett test för prostatacancer, eller egentligen prostatatillväxt öht.

  SvaraRadera
 21. Ser ut som någon slags brutal jästfällning i glasen. (Till vänster i bild.) Eller är det något annat?

  SvaraRadera
 22. Det är inte jästfällning. Det är en stor fikus i bakgrunden till höger som reflekteras genom glaset. Bilderna är, som påpekats något mörka också. Solen låg på extra starkt den dagen. Jag kollade inte bilderna förrän jag skrev inlägget och då var det för sent.

  Daniel

  SvaraRadera