måndag, december 28, 2009

Snowblind Strong Ale

Ytterligare en trevlig öl från Wicked Wine, bryggd hos Sigtuna Brygghus.

Snowblind Strong Ale




Utseende: Högt ljust tätt skum. Halvljust brun vätska, lätt disig.

Arom: Halvstor arom. Tydlig citrus och passionsfrukt av humlen. Lätt choklad- och russindoft. Mycket lätt jästdoft.

Smak: Stor smak. Chokladen är större i smaken än i doften. Mer grape än passionsfrukt. Skarp beska i avslutet. Efter beskan infinner sig en stark värmande sensation. Oj, 7,5%, det känns.

Munkänsla: Humlebeskan och smaken ger en lättare kropp än den hade varit utan. Alkoholen är märkbar, medan kolsyrningen är tillbakadragen.

Tokgod. Tillräckligt humlad för att vara lite obalanserad ... tänker jag tills jag smakar och märker att ölen nog trots allt har en trevlig kropp, och är hyggligt humlad, bara att de två balanserar varandra så sjukt väl att ingen tar överhanden. Snyggt gjort.

Jag skrev tidigare om Midvinternattens Mörker, att den skulle passa bra till julbordet. Här har vi ytterligare en öl som passar utmärkt till julens fetare och smakrikare mat. Kanske till sillinläggningarna hade denna öl briljerat? Den markerade beskan och trevliga citrushumlesmaken och -aromen gör den nog mer än lämplig att hantera dessa smaker.

En sympatisk tradition vi har är att grilla korv på annandagen. I år var det flera trevliga sorter; chorizo, ost- och bacon och två till. Hyggligt feta och smakrika korvar som grillas över öppet eld vid en grillplats och sedan gräddas pinnbröd till. Några flaskor av denna kompetena öl till den grillade korven tror jag hade varit klockrent.

Daniel

1 kommentar:

  1. gillar denna skarpt! smakar lite askfat utan att det på något sätt blir på ett negativt sätt :)

    ställer mig frågande till den låga IBU'n, den är ju sjukt besk!!??

    SvaraRadera