onsdag, december 30, 2009

Midvinternattens Mörker

Kontraktsbryggning. Vissa gillar det inte, andra vet inte om det, ytterligare några tycker att det kan bidra till variation och innovation inom bryggning. Jag tillhör den sista kategorin.

Det är skoj att skickliga bryggare med bra idéer inte är bundna av att vara tvungna att äga och driva ett bryggeri. Att vara tvungen att skapa lönsamhet. Lönsamhet kan ju skapas på många sätt, men jag inbillar mig att allt för ofta handlar det om att ge upp just innovation och spontanitet. För att en produkt ska vara lönsam måste den in på bolaget, och då är det stora serier som gäller.

Naturligtvis finns det de som tycker det är skoj att komma fram till ett perfekt recept och sen producera den med maximal driftsäkerhet, men sådan är inte jag. Jag är hyggligt säker på att många bryggare heller inte tycker det är jättelajban att göra samma öl ad infinitum.

Hur som haver har Wicked Wine och Stefan Gustavsson hyrt in sig (hittills hos Sigtuna Brygghus och Slottskällans Bryggeri) och gjort roliga öl; Påsk Alt [WW, RB], Midvinternattens Mörker [WW, RB], Black Rocket Porter [WW, RB] och Snowblind Strong Ale [WW, RB].

Midvinternattens Mörker




Utseende: Luftigt, mycket ljusbrunt skum. Mörkröd, klar vätska.

Arom: Halvstor doft. Lätt jäst, söta kryddor och russin. Nejlika, kardemumma.

Smak: Halvstor smak. Som doften, av kryddor i slutet en lätt humlebeska. I det sista får jag en lätt värmande upplevelse från alkoholen.

Munkänsla: Relativt liten kropp och en tät kolsyning, fast med ytterst små bubblor.

Den ska visst ha 30 IBU, men kryddorna tar över så det knappt märks någon beska alls. Den är otroligt välbalanserad och lämnar tillräckligt med trevlig kryddighet (inte för mycket, tack för det!) för att jag ska vilja ta en klunk till och en klunk till.

Tokgod är en bra sammanfattning. Hade jag kunnat dricka alkohol till min julmiddag (jag jobbade julafton) hade jag druckit bland annat denna öl. Den hade passat underbart till den hemgjorda rödkålen, vörtbrödet på egen vört, janssons frestelse, brysselkål, julskinka och revben. Kolsyrningen och kryddan är tillräckligt potent för att lyfta fettet från tungan och gommen medan kroppen och smakerna är stora nog att komplettera de härliga julsmakerna.

Den går förresten jättebra att njuta utan mat också, kanske när du känner att du är värd en belöning när du är klar med ombyggnaden av köket på planerade två dagar från ett uselt planerat och genomfört IKEA-kök till ett kök som går att använda. Jag köpte Perstorpbänkskiva (nej de heter inte det längre men jag minns inte vad de heter), riktig diskbänk från Intra och en riktig, bred, diskmaskin som tar mer än fyra tallrikar och tre glas, och som dessutom inte låter som en hel skogsavverkningsmaskin.

måndag, december 28, 2009

Snowblind Strong Ale

Ytterligare en trevlig öl från Wicked Wine, bryggd hos Sigtuna Brygghus.

Snowblind Strong Ale




Utseende: Högt ljust tätt skum. Halvljust brun vätska, lätt disig.

Arom: Halvstor arom. Tydlig citrus och passionsfrukt av humlen. Lätt choklad- och russindoft. Mycket lätt jästdoft.

Smak: Stor smak. Chokladen är större i smaken än i doften. Mer grape än passionsfrukt. Skarp beska i avslutet. Efter beskan infinner sig en stark värmande sensation. Oj, 7,5%, det känns.

Munkänsla: Humlebeskan och smaken ger en lättare kropp än den hade varit utan. Alkoholen är märkbar, medan kolsyrningen är tillbakadragen.

Tokgod. Tillräckligt humlad för att vara lite obalanserad ... tänker jag tills jag smakar och märker att ölen nog trots allt har en trevlig kropp, och är hyggligt humlad, bara att de två balanserar varandra så sjukt väl att ingen tar överhanden. Snyggt gjort.

Jag skrev tidigare om Midvinternattens Mörker, att den skulle passa bra till julbordet. Här har vi ytterligare en öl som passar utmärkt till julens fetare och smakrikare mat. Kanske till sillinläggningarna hade denna öl briljerat? Den markerade beskan och trevliga citrushumlesmaken och -aromen gör den nog mer än lämplig att hantera dessa smaker.

En sympatisk tradition vi har är att grilla korv på annandagen. I år var det flera trevliga sorter; chorizo, ost- och bacon och två till. Hyggligt feta och smakrika korvar som grillas över öppet eld vid en grillplats och sedan gräddas pinnbröd till. Några flaskor av denna kompetena öl till den grillade korven tror jag hade varit klockrent.

Daniel

torsdag, december 24, 2009

God Jul och Grebbestad Julöl

Jag och Carl vill önska alla våra läsare en God Jul!

Själv ska jag jobba ikväll men ska göra mitt bästa för att känna julstämningen. Ett litet julbord hos familjen innan, med min favoritjulmust från Grebbestad Bryggeri ska nog slinka ner och få stämningen att infinna sig.

Grebbestad Bryggeri brygger ju även julöl! Förra året var jag mycket förtjust i deras folkölsvariant av julölen. Trevlig markerad chokladton. Jag minns att vi på julbordet blandade must och starkjulöl och kryddade lite lätt för att få till en slags mumma. Det var mumma. I år har jag inte haft tillfälle att smaka 3,5% ölen, men däremot starkölen.

Grebbestad Julöl






Utseende: Klar, kopparröd vätska. Skummet är benvitt och högt.

Arom: Lätt söt karamell, någon rökighet. Viss chokladighet.

Smak: Lätt chokladton. Lätt humlebeska som drar över tungan. Lite kryddor.

Munkänsla: Mycket tät kolsyrning. Lätt kropp.

Allt handlar om referensramar. Förut när jag provat denna har jag tyckt den vara utmärkt. Nu hamnar den bakom att ha provat alla möjliga roliga julöl, både svenska och utländska. Det handlar också om totalupplevelse. Jag provade denna öl utan mat, jag är säker på att den gör sig bättre till mat, kanske på en vinterbuffé?

Inget särskilt blir mitt omdöme. Det är en öl som inte gör så mycket väsen av sig, kanske lämnar den plats åt maten? Jag tycker den kunde tagit mer plats åt sig själv i vilket fall. Den blir lite platt och relativt smaklös tyvärr.

Återigen, God Jul.

Daniel

måndag, december 21, 2009

BrewDog Tactical Nuclear Penguin - NollKommaFem.tv strikes again!

Update: Subs done for the video review. Enjoy.

Det kom ett paket. Ett hyggligt misshandlat paket, men inuti låg en flaska i tryggt förvar.

We got a package in the mail. A beaten up package, but inside there was a bottle that had travelled safely.

Två pingviner: / Two penguins:





Vi tog fasta på ölens pingvinrötter och provade den på lämligt sätt, med en viss aristokratisk nonchalans. Vi gillade den skarpt! Underbart drickbar för vad den är, och märkbart en öl, inte bara en spritig produkt med rötterna i öl. Bra jobbat!

Vi decided to run with the penguin roots of this beer and sampled it accordingly, with aristocratic nonchalance. We really liked it! Drinkable, for what it is, and still a pronounced beer, not just a high-alcohol product with its roots in beer. Nice job!

Aiding and abetting the delinquency of a penguin!




Här är provningen! Here is the review!






Äh, vi hade riktigt kul vid provningen, ute i snön så vi tog lite fler bilder!

OK, we had a lot of fun, so we took some fun pics!







Tidigare på dagen: / Earlier that day:





Vi hade tänkt köra provningen vid pingvinerna i Slottsskogen, men de var borta. Besparingar tydligen. Istället fanns änder. Inte lika roligt.

We were going to do our tasting in front of the penguins in Slottsskogen (a park in Gothenburg) but they were all gone, due to cut backs. They had ducks, but not as fun.


Daniel, Carl och Ingo.

Provning - teaser!

Idag 21/12, årets mörkaste dag, vid den ljusaste tidpunkten, kl 12.21 var jag ute och fotade lite, denna öl ska vi prova om några minuter.

Här är provningen!

Ni får en liten teaser på provningen!




Daniel

torsdag, december 17, 2009

Dugges Rudolf 3,5%

På senare tid har jag jag börjar svänga smakmässigt från stora smak- och alkoholbomber till svagare kompositioner med finess snarare än storslägga. Tyvärr är, som de flesta känner till, alkoholen likt fett i mat en smakbärare. Att göra riktigt bra alkoholsvag öl är därmed en rejäl utmaning. Vi har tidigare hyllat Dugges Törstsläckare. När jag äntligen tog mig förbi ICA Focus och fick tag på en Dugges Rudolf 3,5% var förväntningarna därmed höga.



Dugges Rudolf 3,5%

Doften är ganska liten, men angenäm. Hårdrostad malt blandat med kakor och en lätt fruktighet.

Smaken är förvånansvärt besk. Det verkar vara både malt- och humlebeska. Jättebra om man vill dricka ölen till mat då beska ofta är en tillgång. Här finns även chokladdoppade hårdrostade mandlar, kaffe och småkakor.

Munkänslan är krämig och kroppen lätt till medellätt. Inte alls så vattnigt som som 3,5% brukar innebära. Kolsyran är ganska hög.

Bättre: Det här är utan tvekan en av de absolut bästa lågalkoholhaltiga ölen jag har testat. Spelar i samma liga som Törstsläckaren, BrewDog How to disappear completely och BrewDog Nanny State. Det är inget dåligt sällskap.

Jag kan inte låta bli att undra hur Mikael har bryggt denna lätta julöl. En tanke som slår mig är att den dubbelt så starka Rudolf vattnats ner eller kokats. För det är samma goda kvaliteter som återkommer, fast i mindre kostym. Egenligen spelar det ingen roll, för Mikael Dugge Engström har lyckats igen!

måndag, december 14, 2009

Nyheter på Systembolaget 15 december 2009

Då har vi uppdaterat nyhetslistan med Systembolagets artikelnummer samt länkar till deras placeringar i butikerna.

Daniel

torsdag, december 03, 2009

Nyheter 15 december

Efter mitt inlägg om nyheterna på Systembolaget under 2010 frågades det i kommentarerna om vad som kommer i årets sista släpp 15 december. Jag hänvisade till några tidigare inlägg där jag skrivit om en del av vad som kommer. I övrigt var jag helt övertygad om att någon i Sveriges stora ölbloggarsfär redan publicerat hela listan. Vad jag kan se är så inte fallet. Här kommer i alla fall hela listan:

15 december

11575Harviestoun Ola Dubh Special 18 Reserve 33 cl 64,90 kr 960 flaskor
11204Harviestoun Ola Dubh Special 30 Reserve 33 cl 89,90 kr 480 flaskor
11706Hornbeer Caribbean Rumstout 50 cl 69,90 kr 840 flaskor
11718Lost Abbey The Angels Share 37,5 cl 179 kr 120 flaskor
11711: Port Brewing High Tide Fresh Hop IPA 65 cl 89 kr 900 flaskor
11717Port Brewing Older Viscosity 37,5 cl 179 kr 288 flaskor
11712Samuel Adams Utopias 72 cl 1290 kr 30 flaskor
11713Shipyard Smashed Pumpkin 65 cl 71,50 kr 720 flaskor
11721The Original HY Super Beer Cuvée (HΨ) 2009 75 cl 179,90 kr 480 flaskor
11722The Original HY Super Beer (HΨ) 2009 75 cl 149,90 kr 480 flaskor

Med andra ord avslutas ölåret 2009 riktigt bra. Ser ut som om jag kommer att inhandla det mesta. Ola Dubh får det bli en av varje av, även om de egentligen känns något för dyra. Samtidigt är jag rejält svag för whisky från Highland Park, i vilkas fat ölen har fått gotta till sig.

Caribbean Rumstout har jag druckit några gånger förr, senast på fat under Bihops Arms Järntorgets portervecka i höstas. Får nog bli två av den. Känns prisvärt med 70 spänn.

Angels Share och Older Viscosity är öl i världsklass. Tyvärr har båda haft problem med framförallt kolsyra. Läs mer hos Andersand som skrev om dem igår. Jag köper nog en av varje. Om de visar sig vara för dåliga så följer jag Andersands råd och lämnar tillbaks dem till bolaget. Brukar inte vara några problem.

Jag är verkligen svag för humlefräscha öl när vädret är så jävligt som i Göteborg just nu. Igår var det svinkallt med under -10 grader. Kom från ingenstans. Då är det härligt med humle vilket får mig att tänka på sol och värme. Flaskorna hann inte mer än landa innan Brill skickade vidare dem till bolaget. Bra, då bör de vara färska fortfarande!

Utopias är riktigt intressant. Den visar vilka häftiga grejer man kan göra med öl. Smakar som cognac och sauternes. Ölen ligger på hela 27%, men jag tycker verkligen inte att styrkan är malplacerad. Jag är sugen, men tycker att priset är allt för häftigt. Däremot är det en passande 30-års- eller bröllopspresent till den som är ölintresserad.

Shipyard hör till årets stora besvikelse. Förstår inte varför Systembolaget har tagit in så många öl från bryggeriet. Som tur är har jag inte köpt någon av deras öl. Har bara smakat på det Daniel har köpt, vilket inte varit imponerande. Tror att jag ska avsluta året med att inhandla en flaska. Har fortfarande inte druckit någon pumpaöl. Någon gång ska vara den första.

Om jag ska begränsa mig någonstans så får det bli med HΨ-ölen. Av nyheterna tycker jag att de verkar minst spännande. För den som vill läsa lite mer om ölen så skrev Fredrik på Malt Humle Jäst & Vatten i somras om Super Beer.