lördag, maj 23, 2009

Jag börjar lära mig! Oud Beersel Geuze


Geuze. Detta syrliga, spontanjästa, magsaftsmakande öl. Denna vätska som är så kul att ta fram för att visa de som inte är insatta i öl vilken stor spännvid begreppet öl har. Denna dryck som gör att det luktar kräk när man spiller den i hela datorn. (FAN!)

Det krävs lite tillvänjning och några snälla varianter i början. Jag gjorde min (fungerande) tillvänjning på detta vis.

1) Timmermans Kriek
2) Timmermans Kriek Tradition
3) Cantillon Kriek

Den första har nästan inga syrliga toner i sig. Mest körsbärssaft faktiskt. Jag gillar denna dryck. Bra smak, bra alkoholstyrka, bra storlek. Skratta ni bara. Sen gick jag på en Kriek Tradition som börjar introducera mer syrliga noter samtidigt som den stora körsbärssmaken tonas ner. Sist en mycket högklassig öl, Cantillon Kriek som balanserar körsbär och mycket syrliga toner.

Då så. Nu ger jag mig på en Geuze. En ändå välbalanserad en som jag tror ska hjälpa mig på min färd mot insikt.


Jag tar den enda jag hittade på mitt besök på Systembolaget Gårda. Oud Beersel. Jag trodde att de var välsorterade men tydligen blandar jag ihop välsorterad med långa öppettider. På uppsidan såg jag många herrar som lättade på trycket i buskarna utanför. Och så fick jag tillfälle att plocka upp några Dugges Brandmästare Andréns Törstsläckare på ICA Focus. Samma pris där, 19.90kr, men det är värde för pengarna.

Tillbaks till geuzen.

Utseende: Grumlig gul/orange vätska som producerar mycket skum. Det faller tillbaka till ett tunt vitt lager. Den ser farligt nog ut som vilken mer grumlig ale som helst.

Doft: Ganska stor arom, Syrig doft, inslag av svartvinbärsbuske tycker jag. Jag kanske är lite dum men jag hittar inte så kompex arom mer än detta.

Smak: Inte så syrlig som jag stålsatt mig för. Balanseras av någon maltighet och återigen lite svartvinbärsbuske. Lite hö.

Munkänsla: Mycket frisk, men lätt fyllig. Kolsyran och syrligheten jobbar i samklang. Det som är obehagligt surt sköljs bort av kolsyran för att lämna en behaglig något harmonisk syrlighet.

Mums! Detta gillade jag, men jag tror att jag får vara på humör för att uppskatta denna öl i framtiden också. Nu var ett sådant tillfälle.

*****

Betyget blir således bra. Två stjärnor. Och jag ska fortsätta jobba på stilen.

Nu är ölen slut, då lägger jag på!

Daniel


1 kommentar:

  1. Jag är än så länge inget fan av suröl. Men jag har precis en sådan här ståendes i källaren.

    Intressant introduktion till surölen förresten, med 3 x kriek som sakteliga förbererder för en mognadsfas i ens öldrickande.

    SvaraRadera