fredag, april 15, 2011

Påsköl 2011 - Recension, inköpslista + VIDEO!

Systembolagets påsköl 2011
Då var det dags att tänka på refrängen. Påsk. Öl. Gott? Den 1 april släpptes ett gäng påsköl på Systembolaget. Vi har plockat ut guldkornen och berättar vad vi tycker!

De vi testar är de som kommer från svenska småbryggerier samt den som kommer från Mikkeller. Helt enkelt de vi tror kommer smaka gott


Systembolaget har skrivit en kort historia om varför vi dricker påsköl och i filmen lanserar jag en egen teori! Vad tror ni?

Firar ni påsk? Äter ni lamm och målar ägg och jagar påskharar? Vad dricker ni till påskharen?

Påsköl 2011 - Videoprovning




Här följer en kort sammanfattning av påskölen vi valt ut från Systembolagets lansering 1 april 2011. Det är ganska tydligt vilken inriktning vi valt på våra öl. Påskölen från Spendrups, Eriksberg, Mariestads, Three Hearts och Wisby köpte vi inte. Vi provar bara de påskölen vi själva tror kommer vara goda.


Slottkällans Blåkulla PåskölSlottskällans Blåkulla Påsköl [RB]


Bra: Klar och bärnstensfärgad öl. Trevliga maltiga toner av mörkt bröd och pumpernickel och en närvarande beska. Schysst och hyggligt lättdrucken men med lite karaktär.

1395 [25,20kr; 50cl] Slottskällans Blåkulla Påsköl



Nils Oscar KalaspåskölNils Oscar Kalaspåsköl [RB]


Bättre: Trevlig halvstor kropp och markerad beska. Gräsig och torr humleton som kompletterar den halvsöta något knäckiga tonen från kroppen. Passar nog alldeles perfekt till lite halvfet mat, utan att ta över helt!

1393 [19,50kr; 33cl] Nils Oscar Kalaspåsköl 



Nynäshamns Pumpviken Påsköl 2011Nynäshamns Pumpviken Påsköl 2011 [RB]


Köpvärd: Hygglig beska och väl närvarande kropp, men jag tycker att den söta, kryddiga tonen av brödkryddor lite jäst och kanske en gissning alkohol inte riktigt är tilltalande.

1330 [29,30kr; 50cl] Nynäshamns Pumpviken Påsköl 


Mohawk Red EasterMohawk Red Easter [RB]


Köpvärd: Lätt syrlighet i doften, följt av nejlika lite grape och en stor tät smak av nejlika tilltalar inte jättmycket, men jag förstår att detta kommer sitta fint tillsammans med en lammstek. Den växer på mig, men jag har svårt att älska den.

1361 [28,00kr; 50cl] Mohawk Red Easter

S:t Eriks PåskS:t Eriks Påsk [RB]


Bättre: S:t Eriks öl tycker jag är lite förutsägbara. Inget fel i det, det är stabila öl men de sticker absolut inte ut mer än nödvändig. Detsamma gäller St Eriks Påsk. Bra och härlig halvsöt kropp som erbjuder lite marsipan, sirapsbröd och sedan lagom mycket torr beska för att det inte ska bli störande. Humlen kliver in och har lite mysiga röd grapefrukttoner och en lätt gräsighet. Förutsägbart, men förutsägbart stabilt. Jag trodde faktiskt inte denna skulle vara så bra som jag tycker den är.

1325 [17,90kr; 33cl] S:t Eriks Påsk Ale

Oppigårds Easter AleOppigårds Easter Ale [RB]


Bättre: Härligt tät och krämig kropp med undertoner av pumpernickel och must. Trevlig citrus och grapefrukt. En gissning alkoholsötma mot slutet, som gör sig riktigt väl. Bra beska som är väl inbäddad i kroppen. Den här ölen till lamm med lite karameliserad yta. Mums.

1345 [25,90kr; 50cl] Oppigårds Easter Ale


Mikkeller Green Easter IPAMikkeller Green Easter IPA [RB]


Tokgod: Detta är Mikkellers Green Gold med annan etikett. Green Gold är sketgod, så är det bara. Då är ju naturligtvis denna också sketgod. Denna öl är den enda som skiljer sig ur mängden utseendemässigt (jag vet att vi missat Mohawk Black IPA Easter Edition). Den är lite mörkare och grumlig. Skummet stort och tätt. Fantastisk kropp där jag känner att den är stor och intensiv för att sedan avklinga. Mycket passionsfrukt, grape, mango och en aning lakrits i slutet. Underbart. Beskan är närvarande men tar aldrig över, men det kan bero på den totala stormen av citrushumle som attackerar mig.

1394 [37,90kr; 33cl] Mikkeller Green Easter IPA

Mohawk Black IPA Easter EditionMohawk Black IPA Easter Edition [RB]


Bättre: Klar brun/röd vätska med inbjudande citrusfrukt i aromen. Smaken bjuder på mycket kaffe, lite soya och choklad och avslutas med mycket grankåda och en ton av alkohol. Sältan och beskan balanserar väl med citrus- och granhumligheten och kolsyran. Jag har svårt att hitta en perfekt matchning till påskmaten dock. Kanske till en starkt chokladbaserad efterrätt, om man nu äter det.

1320 [30,60kr; 50cl] Mohawk Black IPA Easter Edition




Dagens bottennapp, däremot, är helt klart tydligt. Det var absolut inte oväntat, det är inte ens en påsköl utan en som utlovar ett billigt rus.

Spendrups Brutal Brewing Cheap Thrills [RB]

Spendrups Brutal Brewing Cheap Thrills

Kass: Doften är otäck blöt wellpapp och majs på burk. Smaken inte mycket bättre. Kycklingen tillförde lite estetiskt men smakade inte så gott, något tuggig. Jag tror inte att smaken ändrades till det värre av kycklingen.

Ska du bara bli full så billigt som möjligt är nog billigaste sketburken du kan köpa på valfri lastbilsparkering att föredra. Billigare och bättre öl. Inte så lagligt dock, men jag ställer mig ytterst frågande till att denna typen av marknadsföring av alkohol ska få finnas på vårt monopol.



Vilka öl har ni som era favoriter till påskmaten, och vad äter ni till påsk egentligen? Vad tycker ni om de ölen jag provat, har jag missat någon (utom den självklara) som jag borde tagit med?

Chatta med Thomaz Grehn (GP) och Håkan Thörnström (Thörnströms) om mat och dryck till påsk!

[DN, Sydsvenskan, GP, DN, SvD, MyNewsdesk, AB]


Daniel

6 kommentarer:

  1. Great video guys! Keep them coming!

    SvaraRadera
  2. Skitbra video! Rolig att titta på, bra och informativ info och lagom med de korta snabba klippen per öl... Mer sånt här tack!

    SvaraRadera
  3. Har inte tänkt på att S:t Eriksflaskan är så bra att jonglera med också :-P Keep up the good work!

    Hälsningar
    Jessica

    SvaraRadera
  4. Kul med vettigare tempo och allmänt bättre videoredigering än majoriteten av ölvideos därute. BeerSwedenTrev: titta!

    SvaraRadera
  5. Tack för kommentarer! Ja, instämmer till fullo om St Eriks Påsköl. St Eriks är överlag bra skit. Vår är riktigt god!

    SvaraRadera
  6. Roligt att äntligen hitta någon som håller med om Mikkeller Green Easters förträfflighet. Recensionerna i övrigt har varit ganska ljumma. På http://GottÖl.se/ har vi dock utsett denna till bästa Påsköl 2011.

    Glad Påsk och ett riktigt Gott Öl (.se)

    SvaraRadera