måndag, april 18, 2011

Oceanbryggeriet Göteborgsporter - Brygg en klon!

Det finns olika sätt att förhålla sig till detta med att brygga öl och recepten. Jag tänker på det som en europeisk tradition kontra en amerikansk tradition. Nu behöver det inte vara så, men de två främsta exemplen jag har upplevt härrör från just dessa kontinenter.

Jag mejlade Great Divide och undrade vilka humlesorter de hade i sin Yeti. Inte vilka mängder, vilka koktider. Inget specifikt recept utan bara vilka sorter de slängde i. Svaret var trevligt men ändå definitivt:

Unfortunately, we are not able to give recipe or ingredient information out about our beers. I can say that Yeti uses a blend of American hops.

Totalstopp. Den amerikanska traditionen, nedärvd genom Coca-Colas och Big Macsåsens hemlighetsmakeri? Kanske.

Stövlarna på kossan i Top Secret kan väl motsvaras av de som Thomas Bingebo bär när han arbetar. Enligt honom måste en riktig bryggare alltid bära stövlar på bryggeriet. Den enda likheten mellan 'kossan' i Top Secret och Oceanbryggeriets Thomas Bingebo torde vara att de känner till vikten av bra fotdon!



När man läser europeiska bryggeriers reklamblad står det ofta vilka humlen de har haft i, vilka malter, med mera information. Ända ut till extremen som jag upplevt med BeerHere Lupulus och Mohawk Brewing Mohawk VS där jag fått hela receptet, från början till slut med mäsktemperatur, mängder, tider och vattenbehandling.

Varför gör de på detta viset då? Är de inte rädda för konkurrens, att någon ska SNO receptet, brygga ölen själv och sälja? Nä, skulle inte tro det. Varje kommersiell bryggare eller kontraktsbryggare med självaktning skriver sina egna recept.

OK då, men om vi hembryggare får tag på receptet kan vi ju brygga ölen hemma och njuta av den utan att behöva köpa den på Systembolaget, för gör man bara enligt receptet kommer det att smaka likadant. Eller? Det ville Thomas Bingebo på Oceanbryggeriet ta reda på.
Observera! Receptet endast för
personligt bruk,
kommersiell användning
strikt förbjuden!

Recept på Oceanbryggeriet Göteborgsporter

Bryggare Bing på Oceanbryggeriet bjöd in till att brygga en klon på den fantastiska Göteborgsportern [Schnille, RB]. Receptet lades upp på Humlebladet, ett hembryggarforum.

De ingredienser som var svårare att få tag på (i mindre kvantiteter) kunde man få inhandla av bryggare Bing. Sedan bjöd han in alla som bryggt för att prova mot varandra och mot originalet, med den samlade hembryggarkåren och bryggaren för Oceanbryggeriet som domare. Skakigt värre!

Visning runt Oceanbryggeriet

Bryggare Bing häller upp
originalölet
Dagen H (som i hembrygd) var kommen. Några tappra själar samlades i Oceanbryggeriets lokaler och istället för att njuta vårvädret fick vi först en visning, inne i det svala bryggeriet. Vi hembryggare är sjukt förtjusta i bryggerier. Ståltankar, maltskruvar, mäskpannor, filtreringsmaskiner, buteljeringsanläggningar och stora förråd av malt. Det är som porr för oss. Vi visades runt i bryggeriet, förbi maltförrådet, till mäsk- och kokpannor, till jästank, filtrering och buteljeringsmaskin. Mums.
Fat och malt.

Janne 'gnoff' Berglund lyssnar på Bryggare Bing

Arbete med kemikalier kan förekomma.


Bryggare Bing berättar för församlingen om Oceanbryggeriet framför alla
jästankar. Mycket öl som jäser i bakgrunden.
Ett skepp kommer lastat.


Bryggt i Göteborg.

Efter denna bryggarpornografiska upplevelse var det dags att prova bärs!

Samma recept, samma öl?


Nä. Det är inte bara att ta ett recept och göra den hemma och det blir samma öl. Det är inte ens att ta ett recept och brygga på ett annat bryggeri och det blir samma öl. Utrustningen spelar in väldigt mycket. Enligt Thomas Bing skulle det inte gå att brygga hans Göteborgsporter med hans specifika recept på något annat bryggeri och få det att smaka likadant. Alltid är det något litet som skiljer som man får kompensera för som bryggare.

Sammanlagt nio brygder var bryggda för dagens händelse. Det var allt från de som följt receptet slaviskt till den som testade med jäst uppodlad från en Fullersflaska till den som av misstag gjort Göteborgsportern till en svart IPA till den som gjorts med slånbär. Att brygga hemma handlar inte bara om att till punkt och pricka följa ett recept utan även om att ge ölen lite av sin egen karaktär. Bra initiativ!

Originalet till vänster.
Den jag tycker var absolut mest lik originalet var Martin Jonssons brygd, som även blev delad vinnare utsedd av Thomas Bingebo. Extra roligt är att Martin är nybörjare i hembryggning och bara har bryggt sedan januari i år. Grattis Martin!

Även klart roligt att du ansträngde dig med etiketten. Här kan ni läsa hans syn av bryggningen och besöket.

Den största skillnaden mellan alla hembryggda öl och den kommersiella varianten tyckte jag var att Thomas Bingebo verkligen lyckats lyfta fram en fin choklad/kakaosmak i ölen. Riktigt samma generösa ton fanns inte i någon av hembrygderna. Kan det vara en faktor av vattenbehandlingen? Lite extra salt i maten lyfter ju fram smakerna ganska väl, så är ju fallet med öl också.

Efter provningen av alla öl var vi lagom glada och jag tror att vi alla var imponerade med den otroligt höga kvalitén som alla brygder höll. Vi ville alla höra mer om bryggeriet och vad som händer.

Bryggare Bing berättade öppenhjärtligt om Oceanbryggeriet och dess produkter. I nuläget är den lokalpatriotiska fotbollsbrygden Glenn No 5 [RB] den som säljer bäst på Systembolaget medan IPA [RB] är den som säljer bäst på krogen. 12 Plato Lager [RB] och Göteborgsporter står för ungefär lika andel av försäljningen. En ny produkt togs in, Oceanbryggeriet Amber skulle den nog heta.

Vacker, trevlig, ljus och lättdrucken men med en tydlig karaktär. Inget fjös utan en riktigt schysst bärs. En sån man vill dricka på uteserveringen, altanen, terassen, och/eller i trädgården och solen värmer ansiktet. Kanske med en liten bit god men onyttig pubmat eller lite skivad exklusiv korv.

Nu blir jag både törstig och hungrig.

Jag vill tacka Göteborgs enda (kommersiella) bryggeris bryggare Thomas Bingebo och Janne 'gnoff' Berglund för att de tar tid och lägger energi på de som älskar hantverket att brygga öl. Så pass att vi ägnar oss åt det på fritiden och lägger en hel del tid, energi och pengar på det.

Jag vill tacka för öppenheten med att bjuda på dig själv, information om bryggeriet och tiden du lägger på att aktivt kultivera både öl- och hembryggarkultur i Göteborg.

Daniel

4 kommentarer:

  1. Vilket härligt initiativ! Låter som en riktigt trevlig dag :)

    Råkar ni ha vägarna förbi Uppsala någon dag så kan jag säkert fixa ett besök på Slottskällans för lite mer bryggeriporr ;)

    SvaraRadera
  2. Mmmm, bryggeriporr. Synd att jag inte var lika (kvalitets)ölintresserad när jag gjorde lumpen i Uppsala.

    Daniel

    SvaraRadera
  3. Det var en trevlig dag :)

    SvaraRadera
  4. Tack till de hembryggare och andra som dök upp på provningen av klonerna. Alla höll bra nivå och det var intressant att samma recept också smakar väldigt annorlunda mellan olika bryggare.

    Detta är också något att komma ihåg - ett bryggverks och bryggares hussmak är viktigt - så var ölen bryggs är också viktigt.

    Thomas Bingebo
    Bryggare
    Oceanbryggeriet Göteborg

    SvaraRadera