onsdag, mars 30, 2011

S:t Eriks Vårlager eller Vår Lager

Vi på Schnille blir jätteglada att Jessica Heidrich och Galatea gör en öl bara till oss! Etiketten visar tydligt på detta. Texten på vår lager är rosa, precis som vår logga!




Vem Jessica är har väl inte gått någon förbi. Eller? Forskare, mikrobiolog och sommelier. Forskare alltså? Undrar vad hon har skrivit. Jag kollade och hon är citerad som medförfattare i några verk, bland annat en som jag inte ens förstår titeln till: "Characterization of Ligand Binding of a Soluble Human Insulin-like Growth Factor I Receptor Variant Suggests a Ligand-induced Conformational Change"

Nu kan det ju vara riktigt spännande läsning, men jag hade nog försökt mig på en karriär i exempelvis bryggning. Hur har det gått där då? Fyrfaldig svensk mästare i ölbryggning och öldomare på högsta internationella nivå. Inte illa. Sen har hon ju ett gäng S:t Eriksöl under bältet också.

Sen verkar den grafiska formgivaren ha fått lite spel. På framsidan står det "Vårlager" men på sidan står det "Vår Lager." Vilken ska det vara? Vi skriver det särskrivet, bara för att markera att det egentligen är VÅR lager (vi på Schnille alltså), eftersom texten är i rosa. Denna öl kom till Systembolaget den 14 februari 2011. Därvid finner vi inga associationer till färgen.

S:t Eriks Vår Lager [RB]


Utseende: Ljus som Budweiser. Synlig kolsyrning. Lätt kritvitt luftigt skum. Helt klar vätska.

Arom: Liten arom. Krita. Citronmeliss, citrus åt grapefrukt. Lätt lätt grönsak och lite sötma.

Smak: Halvstor smak. En del sötma, tillsammans med gräs och hö. Samma mineralton som i S:t Eriks IPA.

Munkänsla: Markerad beska, närvarande kolsyrning utan att vara påträngande. Avslutet är torrt.

Köpvärd: En sympatisk och torr lager. Vi gillar humletonerna som är rättfram Simcoe, men vi saknar mer än bara den humletonen. En stabil svalkande gräsklipparöl. Lättare husmanskost får nog gott sällskap av detta öl, men som ensam öl står den inte ut.

Nu den 1 april får vi ännu en två S:t Eriksöl, då en påskvariant och en Pale Ale. (Tack Sander för rättelsen).

[DN]

Daniel

4 kommentarer:

  1. Fast det är väl ändå två S:t eriks som släpps? Ena är Påsk Ale'n och andra är Pale Ale'n som släpps i det fasta sortimentet...

    SvaraRadera
  2. Är det någon som vet vem som lånar ut sitt bryggeri för att brygga alla dessa öl? Är det svenskt?

    Erik

    SvaraRadera
  3. Erik: De bryggs på Slottskällan i Uppsala och på Sigtuna Brygghus, som jag kommer ihåg. De är ju inte som ett annat bryggeris lageröl som bryggdes i Belgien och kallades svenskt.

    Daniel

    SvaraRadera