onsdag, mars 30, 2011

Epic Armageddon

Vad har Nya Zeeland med ölstilen India Pale Ale att göra? Britter gjorde bärs att skicka till Indien. Inget med andra ord. Detsamma kan ju sägas om amerikanarna, och de kan ta mig fasen göra fin IPA. Kan då Nya Zeeländska Epic Brewing på samma sätt ta en stil och göra den till sin egen?

Det tror vi. Kolla in den texten på etiketten bara. Nyckelorden är:

... ludicrous amount of hops ...
... big bang ...
... apocalyptic assault ...

Inte skulle de väl säga så och sen göra oss besvikna?


Man gör det inte lätt för sig när man döper sitt bryggeri till Epic. I och för sig är det väl bättre än "Mediocre" eller "Crap," men man har lite förväntningar att leva upp till. Om man sen gör trist bärs, blir namnet bara en parodi.

Nu har man hållit på sedan 2006 och det verkar inte som namnet har blivit en parodi. Vi som har kollat på Brew Masters på amerikanska Discovery Channel har sett Dogfish Heads frontfigur Sam Calagione resa till Nya Zeeland för att brygga tillsammans med dem. Schysst medieexponering som väl måste driva försäljningen hyggligt. Det säger ju ett och annat att bli vald tycker jag.


Epic Armageddon IPA [RB]


Utseende: Gyllengul vätska. Tätt vitt skum. Liten synlig kolsyrning.

Arom: Frukt en masse. Mest tropisk, både färsk och torkad. Färsk lichi och passionsfrukt, torkad mango och papaya. Påminner om en DIPA i intensitet

Smak: Smaken är inte lika intensiv som doften. Inleder med söta torkade fikon och färsk papaya innan en besk grankåda tar över. Snyggt. Nästan ingen malt i smaken. Samtidigt finns där för att fylla ut i bakgrunden.

Munkänsla: Inbäddad men märkbar beska. Sympatisk krämig vätska. Liten sötma men torrt avslut.

Tokgod: Doften är toppen. Som en DIPA. Smaken är inte lika intensiv, utan håller sig kvar i IPA-kostymen. En riktigt snygg brytning mellan frukt och grankåda. Ölen lyckas med att vara humleintensiv och maltlätt utan att kantra. Det finns precis tillräckligt mycket malt och alkohol i bakgrunden för att hålla balansen.

Andra utlåtande (Carl): Doften är häftig, smakbrytningen snygg men innehållet når inte hel vägen. Inte riktigt Tokgod, men en klockren Bättre!

Sammanfattningsvis verkar det som vi gillar denna öl. Vad tyckte ni?

[AB]

Daniel

5 kommentarer:

  1. Jag gillade definitivt Epic Armageddon, hade inte varit fel att ha den i fasta sortimentet då jag fann mig själv återkomma till den flera gånger.

    SvaraRadera
  2. Tyckte bättre om Mayhem!

    SvaraRadera
  3. Armageddon är helt riktigt Tokgod, men håller med föregående talare - Mayhem är ännu bättre!

    SvaraRadera
  4. Jag håller med de två över mig, Mayhem bättre bättre! Armageddon föll mig inte riktigt i smaken..

    SvaraRadera