lördag, juli 31, 2010

Cantillon Blåbær

Dags att återse en gammal bekantskap. Färsk Cantillon Blåbær [2009 - Schnille]. Bryggd för Ølbutikken som jag hade nöjet att besöka och få äran att köpa min ranson. Två små och två stora flaskor per person. Köpa till en kompis (Carl) var inget som de ville höra av så jag har inte en full ranson hemma att spara.

Det är en hygglig upplevelse att handla denna öl. I den lilla butiken i Köpenhamn kilar expediten bak till lagret och plockar fram några anonyma flaskor och klistrar på etiketten framför ögonen på dig. Slår in 99 danska kronor för en 375ml flaska, plus en krona pant, och på kvittot står endast ØL på rad efter rad. Jag köpte lite mer än bara en flaska lambik som ni förstår.

Cantillon Blåbær 2010 [RB]


Utseende: Grumlig djupt röd vätska med härligt rosa tätt skum. Lätt trollbindande.

Arom: Halvstor arom. Vinäger. Det passar att säga lite stall, men det är bra svagt av den aromen tycker jag. Mest vinäger och syrlighet.

Smak: Stor smak. Mycket syra, vinäger. En trevlig fatton som möter upp också, och smaken avslutas med blåbär, lite metallisk smak. Fruktigheten finns det mycket av, men den övermannas av syrligheten.

Munkänsla: Torr, egentligen lite tunn öl. Syran och en viss beska, eller snarare astringens som med tanniner, ger denna öl en sträv känsla i munnen. Kolsyrningen är lätt och len, alldeles lagom.

En upplevelse: Jag älskar denna öl. Den består av två saker jag älskar: en fantastisk grundlambik och blåbär. Det kan inte bli fel. Jag skulle bett en vän i mitt sällskap att köpa ut fler till mig, men jag tyckte inte det var rätt. Nu vill Ølbutikken ransonera ut den, det får jag respektera tänker jag. Synd. Jag ser på deras hemsida att den är slut, och de vill att folk slutar maila dem.



Nu har jag en stor och en liten flaska av denna raritet att spara på. Tanken är att köpa nästa år igen och sedan jämföra 2009-2011. Längre än så vet jag inte om jag har tålamod att spara, även om jag hoppas på en ännu större provning.

Daniel @SchnilleDaniel

torsdag, juli 29, 2010

Hur det kom sig att jag började dricka öl och Oskar Blues Gordon

Jag tror inte att jag har köpt burköl på Systembolaget någon gång. Öl är något jag fattade tycke för tämligen sent. Fram till 22 års ålder bestod min uppfattning om öl i stor stark. Det tyckte jag smakade äckligt varför jag höll mig till cider, vin och sprit. Sen började jag plugga på universitetet. Efter första tentan fick en kille jag hade pluggat med för sig att vi skulle ta en tentaöl. Jag tyckte att det lät som en dålig idé men han stod fast vid att det fanns en öl som skulle passa även mig. Ölen var Delirium Tremens - Daniel hade rätt.

Som vanligt har jag hamnat helt utanför vad jag egentligen tänkt skriva. Ursprungligen skulle inlägget endast heta Oskar Blues Gordon men la till resten för att inte anklagas för falsk marknadsföring. Burköl var det. Och Gordon.

© Oskar Blues
Nej, någon burköl har jag nog aldrig köpt från Systembolaget. Inte från hyllan i alla fall. Anledningen är inte burkarna i sig utan det innehållet som man på Systembolaget finner i dem. De tilltalar helt enkelt inte min smak. Burken i sig är däremot en klockren behållare för öl. Den är lättare än glas, enklare att förvara och transportera, och viktigast av allt - den skyddar humlig öl från skunkning. Det är nämligen så att humlen i ölen vid kontakt med ljus bildar samma typ av ämnen som skunkar släpper ifrån sig när de känner ett behov av att stinka. Obra med andra ord. Helt genomskinliga glasflaskor skyddar föga förvånande inte ölen från detta problem. Grönt glas skyddar en del medan brunt glas skyddar från det mesta av det dåliga ljuset. Burkar skyddar helt!

Vad som urskiljer hantverksbryggerierna från de stora jättarna är till stor del det generösa användandet av stora mängder råvaror av hög kvalitet. Några kemiskt modifierade alfasyror som inte skunkar med ljus likt de exempelvis Miller använder beblandar hantverksbryggarna sig turligt nog inte med. Istället används bruna flaskor. Ett steg i rätt riktning. Frågan är när något svenskt bryggerier tar hela steget och börjar buteljera på burk. Oskar Blues var först i USA 2002. Vem kommer att vara först här?

Hoppsan. Ett längre inlägg än tänkt. Kanske innebär det ett uppdämt inläggsskrivarbehov. Vi får se. Över till ölen. Gordon är enligt Oskar Blues en Double red ale eller som Ratebeer klassificerar den en Imperial IPA. Burken väger in på stabila 8,7%.


Oskar Blues Gordon

Doft: En riktig tropisk fruktbomb. Solmogen grape inleder för att gå över till pressad grapejuice med en gnutta apelsin. Här finns även aprikos och passionsfrukt. Det finns även generösa mängder granskott. På slutet tränger engelska fruktkarameller fram.

Smak: I smaken inleder aprikosen och sådana där små citrusfrukter som smakar som en blandning mellan apelsin och citron. Efter ett tag sjunker fruktjuicen undan för att släppa fram en medelstor grape- och granbeska. Det är verkligen ingen käftsmäll utan riktigt välbalanserat.

Munkänsla: Fylligheten är medelstor och ölen lite lätt klibbig. Kolsyran är livlig.

Tokgod: Snacka om en sommardröm! Helt perfekt ute i solen på balkongen. Jag kan inte låta bli att imponeras av hur väl frukten och beskan spelar tillsammans. Ofta tar den ena av dem över. Här samspelar de perfekt.

torsdag, juli 22, 2010

BrewDog gör det igen - 55% och instoppad i djur!

Det gick ett rykte över Twitter igår att BrewDog skulle släppa ett öl på 55% idag torsdag. Jag pysslar hyggligt mycket med spel och fick direkt tanken att det skulle kunna vara en speed limit beer (handen 5-5 kallas speed limit i Texas Hold'Em).

Så blev det inte. Det blev en öl som heter BrewDog The End of History [RB]. En ljus öl i belgisk stil med skotska enbär och nässlor. Tolv flaskor producerade, elva flaskor finns att köpa: fyra grå ekorrar och sju hermeliner. I shit you not.

Denna bild är snodd från BrewDogs hemsida, och visar upp vad jag antar är den tolfte flaskan som producerades men inte är till salu:



De säger själva att denna öl är den sista i raden av öl som bryter världsrekordet för starkaste öl, nu även dyraste öl. En hermelin kostar £500 och en ekorre £700. Detta motsvarar 5.619kr respektive 7.866kr Jag undrar om de bjuder på frakten då?

Nu kanske jag inte är så politiskt korrekt, men jag tycker detta tilltag är jätteroligt! Ska man göra en extrem öl kan man lika gärna göra en extrem förpackning! Det blir lite självironiskt också, det är så uppenbart överdrivet att det blir bisarrt.

Alla djuren som använts är s.k. road kill, alltså djur som blivit påkörda och dött. En professionell uppstoppare har gjort arbetet med flaskorna.

Jag tyckte att Tactical Nuclear Penguin var riktigt god, Sink the Bismarck! lite mindre, men jag skulle nog vilja prova den igen. Prototype 27, en öl som flyttade gränserna på ett annat sätt var schysst också. Andra tycker och säger gärna högljutt att detta bara är trams och att BrewDog borde fokusera på att göra sina standardöl lite bättre istället. På den sista delen av detta uttalande kan jag hålla med en del. Jag provade 77 Lager och Zeitgeist några veckor sen, jag gillade dem inte, men Trashy Blond och Punk IPA gillar jag.

Hur som helst tycker jag att det definitivt finns en plats för dessa extrema öl och nya öl som ändrar uppfattningen om vad ett öl är och kan vara. På vägen kommer man misslyckas och bli utskälld, så är det att gå först.

Jag tycker detta är ett skoj tilltag men kommer inte köpa en flaska. Det är helt enkelt alldeles för mycket pengar för mig, men om någon vill köpa den åt mig är ni välkomna! Jag kan även tänka mig att gå ihop några gubbar (och kanske tanter?) och köpa, någon som är sugen?

Tillägg: 27/7 hittar Expressen historien. Aftonbladet var snabbare, 24/7.

Daniel @SchnilleDaniel

Norskt godis!

Jag läste om Nøgnes två senare tilltag och kände det omedelbara habegäret. Jag skickade mail till frugans kusin i Köpenhamn om han kunde slinka in på Ølbutikken och plocka upp lite öl och ta med nästa gång han var i Sverige. Sagt och gjort!

Nøgne Ø Sweet Horizon [RB]


Jag öppnar burken, exklusiv känsla med papper och allt. Super-premium skulle man kunna kalla det. Inte bara en öl, inte bara en exklusiv öl utan något alldeles extra, den där lyxkänslan. Ungefär som att öppna en exklusiv champagne eller whisky. Älska den grafiska profilen! Kul med hjärtan i bokstaven Ø på etiketten. Jag drar gärna en parallell med Ramlösa som kan ändra namnet på sitt vatten till God Jul och man tänker inte på det. Det är tecken på väl inarbetad logga. Jag undrar vad nästa steg blir. Måste det stå Nøgne på plåtburken för att vi ska veta att det är bryggarna från Grimstad som varit i farten?

Nog snackat, nu bira.

Utseende: Inget skum. Litet litet brunt täcke som lägger sig på ytan och försvinner när du hinner se det. Klar, mycket mörkt röd vätska. Ölet ser lite trögflytande ut i glaset. Jag har sett detta fenomen innan och jag gillar det. Inbjudande!

Arom: Stor härlig arom. Sötma, kaffe, choklad och lite tjära, om nu tjära kan beskrivas med ordet lite. Lätt arom av sötlakrits också. Det påminner mig om de där lakrtitsgodisarna som mina föräldrar köpte på tysklandsfärjan som jag inte gillade. Jag gillade att sitta och dra på spelmaskinerna.

Smak: Stor smak. Otroligt mycket sötma, som tar över de första intrycken. Jag förstår att de blandat i kaffe för att kanske stödja upp smaken med något mer torrt och beskt. Kaffen kommer in efter sötman och leder vägen mot en trevlig avslutande beska som rundar av upplevelsen. Kaffe och russin är särskilt framträdande.

Munkänsla: Kroppen är förvånansvärt liten, om man bortser från den stora begynnande sötman. Det finns en lätt närvarande kolsyrning, vilket är tur.

Efteråt kan jag inte hjälpa att tycka att jag kanske har druckit gårdagens kaffe med mycket socker i som någon glömt framme. Skillnaden ligger just i kolsyrningen och den smakmässigt icke närvarande 14% alkohol som denna öl begåvats med.

Nøgne Ø säger själva på etiketten att till denna öl ska man inte försöka äta någon efterrätt, att det är efterrätten. Jag köper detta. En vän till mig drack den till kladdkaka vilket nog funkar hyggligt det också. Jag tänker mig kanske en lime- eller citronsorbet. Något hyggligt beskt och inte så sött som kontrasterar ölets sötma. Jag är inte så chokladig av mig heller vilket kan bidra till mitt val av sällskap till ölet.

Köpvärd: Jag är nöjd att ha provat denna öl, men kan inte låta bli att tänka att detta inte är min stil av öl. Den konkurrerar på samma plan som Beer Here Essentia Bina vill jag säga. Söt, mörk öl över 15% i små flaskor. Då väljer jag Beer Heres alternativ alla dagar i veckan "and twice on Sunday." Jag förvånas över att Sweet Horizon är så enkel (okomplex) och egentligen bara stöder sig på sötma och kaffe.

Jag köpte hem två flaskor och ser fram mot en kall, kanske regnig, höstdag år 2015 till 2020. Jag kanske har ätit raclette och tar denna till efterrätt när barnen och min bättre hälft äter chokladkaka med mangosorbet. Om jag känner henne rätt kommer min bättre hälft kräva att få smaka denna Nøgne Ø Sweet Horizon: lagrad mörk öl missar hon inte.

Exakt vad jag hoppas ska förändras vet jag inte. Jag hoppas på faktor X som ska hjälpa till där, som den gör när jag lagrar Carnegie Porter 3,5. Det ölet är väl filtrerat, pastöriserat och allt möjligt är gjort till det, men ändå är det lite "godare" efter att bäst före gått ut, tycker jag.

Vidare till Norskt godis nummer två. Jag läste en kompis Facebookinlägg att han inte gillade denna öl, att den var lite för extrem för honom. Utmärkt!

Nøgne Ø Red Horizon [RB]


Här har vi samma förpackning som Sweet Horizon. Plåtburk, papper och liten flaska på 25cl. Med så pass hög alkoholhalt som vi talar om med denna öl, 17%, behövs verkligen inte mer än en kvarts liter att dela på några personer.

Enligt etiketten har vi en öl som bryggts till 39°P, motsvarande otroliga OG 1.172 för oss som föredrar. För att jäsa upp till 17% blir FG ca 1.015. Detta är inget som vanlig alejäst fixar. Champagnejäst som fixar det mesta torde ha lite svårt att överleva över 15% alkohol. Här har man slagit till med sakejäst. Inget mindre än sakejäst nummer 7 från Masumi Sake i Nagano, Japan.

Nøgne håller på med att brygga sake vet jag, himla bra initiativ att göra en öl på den också! Jag grottar in mig mindre i siffran 75 IBU, utan konstaterar att det troligen krävs en hel del god beska för att bygga upp en så pass stark men ändå troligen torrsmakande öl som detta. Jag hoppas rent av att humlen kommer genom och bidrar till att tungan kanske krullar sig lite!

Utseende: Helt klar orange vätska. Skummet är litet och sjunker undan fortare än kvickt. Ingen synlig kolsyrning, inga ben. Påminner om avslagen laxrosa champagne underligt nog. Kanske är ljuset som bedrar.

Arom: Halvstor arom. Direkt känner jag sötma, som sultanasrussin, lite avrundad och fin. Alkoholen gör sig påmind och sätter sig i näsan. Det känns som att dofta på ett lite torrt dessertvin, och jag hoppas fortfarande att humlen ska bita mig när jag smakar. I doften hittar jag inte så mycket av humlearomen, utom kanske en liten ton (liiiten) av lime.

Smak: Stor smak. Mycket sötma, karamell. Mycket alkohol i smaken som tränger genom. Humlen är lika lite närvarande som i aromen.

Munkänsla: Absolut ingen kolsyrning. Kroppen är stor och sötsmakande, men motsägelsefullt torr. Beskan är hyggligt stor i avslutningen och utgör nog grunden i vad jag uppfattar som ölets torrhet.

Tokgod: Jag gillar detta öl. Det har inte så mycket av det jag gillar i humleväg, men då slipper jag också bli besviken på att den är trött. Den har en lägre nivå på sötman än Sweet Horizon som jag uppfattar som helt och hållet urflippad med sötma. I Red Horizon finns en balans mot beska och alkoholen som lyfter upp smaken i gommen. Jag vill jämföra detta öl med ett trevligt dessertvin man kan unna sig, och kombinera med kanske en björnbärsparfait.

Brill tar ju in Nøgne till Sverige. Vi har sett att Dark Horizon släpps på bolaget här. Ärligt talat har jag inte provat den än: jag har två flaskor (Second Horizon) som står på lagring i några år. Fantastiskt att Nøgne Sunturnbrew [RB] kom på bolaget, jag gillar den. Finns chans att få till fler härliga brygder från landet i väst till oss?

Daniel @SchnilleDaniel

onsdag, juli 07, 2010

Ziel & Zaligheid

I maj fick Daniel hem en låda med roliga öl från Ølbutikken. I lådan fanns det bland annat med ett gäng intressanta småflaskor från holländska de Molen. de Molen är ett bryggeri som jag tycker håller en ganska ojämn kvalitet. Ofta är ölen tämligen ointressanta, samtidigt som de med jämna mellanrum är lysande. I lådan fanns bland annat Ziel & Zaligheid, en imperial stout på 11,2 % vilken tappats i en högst begränsad upplaga exklusivt för Ølbutikken.


Ziel & Zaligheid

Doft: Mycket rostade toner och fat. Vanilj, tofee och lite lätt av alkohol, eller helt enkelt bourbon. Här finns även en angenäm fruktighet. Lite som i portvin eller glögg.

Smak: Rostat träfat, tjära och mer bourbon. Bränt kaffe och choklad. Smakerna rullar fram över tungan. Stora smaker som lyckas samsas väl utan att ta ut varandra. Maffigt.

Munkänsla: Stor och krämig munkänsla med lätt kolsyra.

Tokgod/En upplevelse: Det här var häftig. Som en dovare Kaggen. Gott i gott gott. Jag tycker att den kommer nästan hela vägen upp till toppen. För Daniel var den helt perfekt, därav det schizofrena betyget.

Jättegod med chokladkaka.

måndag, juli 05, 2010

Ölnyheter på Systembolaget 2010 - III

Då var det återigen dags för uppdatering av årets ölnyheter. Det har tillkommit en hel del både sedan min senaste och Dempas senaste uppdatering.

2 augusti

Harviestoun Number of The Beast Metal Edition Storbritannien 33 cl 24,90 kr T5 (Bolaget har haft kul med varunummer. Den får 16666.)
Nils Oscar Harvest Ale Sverige 50 cl 26,90 kr T2
Sierra Nevada Bigfoot 2010 USA 35 cl 29,90 kr T5
North Coast Old Stock Ale 2010 USA 35,5 cl 42,90 kr T5
Avery New World Porter USA 35,5 cl 26,40 kr T5
Coopers Vintage Ale Australien 37,5 cl 24,90 kr T5

16 augusti

Det Lille Bryggeri Nelson Sauvin Pale Ale Danmark 50 cl 45,50 kr T6
Amager Black Nitro Danmark 50 cl 65,20 kr T6
Amager Nitro Danmark 50 cl 68,70 kr T6
Sierra Nevada Southern Hemisphere Harvest USA 71 cl 79 kr T6
BrewDog Abstrakt AB:02 Storbritannien 37,5 cl 125 kr T6

1 september

Nils Oscar Brown Ale Sverige 33 cl 19,90 kr BAS
Innis & Gunn Limited Edition Highland Cask Storbritannien 33 cl 26,90 kr T5
Mohawk Barley Wine Sverige 33 cl 36,40 kr T3
Traquair 2010  Storbritannien 33 cl 39,90 kr T5
Avery The Maharaja Imperial India Pale Ale USA 65 cl 78,80 kr T5
St Eriks Pompona Porter Sverige 33 cl 19,90 kr T3
Mohawk Stitch (porter) Sverige 50 cl 26,80 kr T2
Cropton Russian Imperial Stout Storbritannien 50 cl 35,20 kr T3
BrewDog Nanny State (1.1% 0,5%) Storbritannien 11 kr BAS
Sharp's Harvest Ale Storbritannien 50 cl 24,50 kr T2
De Ranke XX Bitter Belgien 33 cl 24,90 kr 6 T5
Avery Anniversary Seventeen USA 65 cl 79,20 kr T5

Oktoberfestöl
Falcon Höstlager Sverige 33 cl cl 12,90 kr BAS
Falcon Oktoberfest Sverige 50 cl 15,90 kr T9
Kaltenberg Oktoberfest Tyskland 50 cl 18,70 kr T9
Arboga Oktoberfest Sverige 50 cl 19,00 kr T9
Spaten Oktoberfestbier Tyskland 50 cl 19,70 kr T9
Hofbräu München Oktoberfestbier Tyskland 50 cl 19,90 kr T9
Löwenbräu Oktoberfestbier Tyskland 50 cl 19,90 kr T9
Weltenburger Kloster Oktober-Festbier Tyskland 50 cl 20,00 kr T9
Paulaner Oktoberfest Bier Tyskland 50 cl 20,90 kr T9
Gotlands Red October Lager Sverige 33 cl 15,50 kr T9
Samuel Adams Octoberfest USA 35,5 cl 17,90 kr T9
Sigtuna Black October Sverige 50 cl 23,90 kr T9
Slottkällans Höstlager Sverige 50 cl 24,40 kr T1
Kievari Oktoberfest Finland 50 cl 30,90 kr T9

15 september

Herslev Høst Bryg Hyben Danmark 50 cl 49 kr T6
Bögedal Nr 213 Danmark 75 cl 169 kr T6
Bögedal Nr 212 (Nr 165)  Danmark 75 cl 169 kr T6
De Ranke Guldenberg Belgien 75 cl 69,90 kr T6
Deus Brut des Flandres Belgien 75 cl 219 kr T6

1 oktober

Fasta nyheter
Cantillon Kriek Belgien 37,5 cl 49 kr T3
Störtebeker Bockbier Tyskland 33 cl 14,90 kr T2
St Erik Röd Sverige 33 cl 17,90 kr T2
Brooklyn East India Pale Ale USA 35,5 cl 22,90 kr T3
Åbro Anderssons Sverige 33 cl 8,50 kr T9
Åbro Bagge Bocköl Sverige 33 cl 12,50 kr T1
Henninger Premium Bier Tyskland 33 cl 10,40 kr T1
Åbro Export Sverige 33 cl 10,50 kr BAS A
Three Hearts Green Eko Lager Sverige 50 cl 11,90 kr BAS A
Kaltenberg Tyskland 33 cl 11,90 kr T1
Krušovice Imperial Tjeckien 50 cl 15,90 kr T9
Marstons Pedigree Storbritannien 33 cl 13,90 kr T1
St Eriks IPA  Sverige 33 cl 17,90 kr T2
Innis & Gunn Limited Edition Rum Cask Oak Aged Beer Storbritannien 33 cl 21,90 kr T2
Williams Brothers Seven Giraffes Storbritannien 50 cl 23,90 kr T1
Fullers London Porter Storbritannien 50 cl 19,90 kr T2
Dugges Kals Stout Sverige 50 cl 27,90 kr T2
Great Divide Yeti Imperial Stout USA 35,5 cl 29,90 kr T3
Wisby Weisse Sverige 50 cl 23,90 kr T9
Schneider Aventinus Tyskland 50 cl 24,50 kr T2

1 november

Great Divide Old Ruffian USA 65 cl 79,90 kr T5
Great Divide Oak Aged Yeti Imperial Stout USA 65 cl 95,10 kr T5
Fullers Brewers Reserve Storbritannien 50 cl 59,00 kr T5
Great Divide 16th Anniversary Wood Aged Double IPA USA 65 cl 94,90 kr T5
3 Fonteinen Oude Geuze Belgien 37,5 cl 64 krT5
De Ranke Noir De Dottignies Belgien 33 cl 27,90 kr T5

15 november

Liefmans Gluhkriek Belgien 75 cl 57,00 kr T9
Mohawk Blizzard Imperial Porter Sverige 33 cl 34,90 kr T9
3 Fonteinen Oude Kriek Belgien 37,5 cl 78,00 kr T6

Julöl
Pistonhead Chimney Sweeper Sverige 33 cl 12,90 kr T9
Pripps Jul Sverige 50 cl 14,90 kr T9
Spendrups Julbrygd Sverige 50 cl 15,90 kr T9
Three Hearts Julöl Sverige 50 cl 15,90 kr T9
Åbro Julöl Sverige 50 cl 15,90 kr T9
Eriksberg Julöl Sverige 50 cl 16,90 kr T9
Mariestads Julebrygd Sverige 50 cl 16,90 kr T9
Samuel Adams Winter Lager USA 35,5 cl 17,50 kr T9
Bryggmästarens Julspecial  Sverige 50 cl 17,90 kr T9
Falcons Julmumma Sverige 50 cl 17,90 kr T9
Wisby Julbrygd  Sverige 33 cl 18,90 kr T9
Åbro Sigill Julöl Sverige 50 cl 18,90 kr T9
Nils Oscar Kalasjulöl Sverige 33 cl 19,50 kr T9
Ölvisholt Jólabjór Island 33 cl 28,60 kr T9
Ayinger Winter-Bock Tyskland 50 cl 29,90 kr T9
Ocean Julöl Sverige 50 cl 35,70 kr T9
Corsendonk Christmas Ale Belgien 250 20,90 kr T9
Fullers Old Winter Ale Storbritannien 50 cl 23,50 kr T9
Harviestoun Mister Snoballs Storbritannien 33 cl 24,90 kr T9
Anchor Christmas Ale USA 35,5 cl 25,50 kr T9
Flying Dog K-9 Winter Cruiser Ale USA 35,5 cl 25,80 kr T9
Jämtlands Julöl Sverige 50 cl 25,80 kr T9
Oppigårds Winter Ale Sverige 50 cl 25,90 kr T9
Slottskällans Nisse Sverige 50 cl 26,60 kr T9
St Peters Winter Ale Storbritannien 50 cl 26,90 kr T9
Sigtuna Merry X-mas Sverige 50 cl 27,90 kr T9
Slottskällans Tomte Sverige 50 cl 28,70 kr T9
Shepherd Neame Christmas AleStorbritannien 50 cl 28,90 kr T9
Great Divide Hibernation Ale USA 35,5 cl 29,90 kr T9
Sigtuna Midvinternattens Mörker Sverige 50 cl 29,90 kr T9
Nynäshamns Mysingen Midvinterbrygd Sverige 50 cl 30,70 kr T9
Dieu du Ciel Solstice d’Hiver Kanada 341 34,50 kr T9
Dugges Rudolf Ren Ale  Sverige 50 cl 38,50 kr T9
Mikkeller Santa's Little Helper Danmark 37,5 cl 44,90 kr T9
Nøgne Ø God Jul Norge 50 cl 47,90 kr T9
Nils Oscar Julöl Sverige 50 cl 49,90 kr T9
Jacobsen Golden Naked Christmas Ale Danmark 75 cl 55,00 kr T9
N’Ice Chouffe Belgien 75 cl 56,00 kr T9

1 december

Samichlaus 2010 Österrike 33 cl 41,90 kr T5
Stone Old Guardian 2010 USA 65 cl 79,90 kr T5
Stone [namn okänt] USA 65 cl 94,70 kr T5 - en vertical-öl?
Stone 14th Anniversary Emperial IPA USA 65 cl 99,00 kr T5
Great Divide Chocolate Oak Aged Yeti 2010 USA 65 cl 94,90 kr T5
Fullers Vintage Ale Storbritannien 50 cl 59,00 kr T5


Verkligen riktigt mycket godsaker. Senast beklagade jag att det inte fanns med några suröl bland årets lanseringar. Sedan dess har jag blivit hörsammad av Systembolagets inköpare. Det kommer tre spontanjästa öl från två av de absolut bästa surölsbryggerierna. Cantillon Kriek hamnar i det fasta sortimentet 1 oktober. 1 november kommer sedan 3 Fonteinen Oude Geuze följt av 3 Fonteinen Oude Kriek 15 november.

Inköparna har verkligen fått smak för amerikansk hantverksöl. Förra årets fina jänkarsläpp följs upp i år igen med en hel del godsaker från både Great Divide, Stone och Avery. Förra året blev det tyvärr allt för få svenska hantverksöl. Redan vid min förra nyhetsuppdatering stod det klart att detta ändrats till det bättre. I den här uppdateringen följer ännu fler.

Jag tycker det är intressant att Wicked Wines ölserie Mohawk med Stefan Gustavsson och Galateas/Three Towns St Eriks med Jessica Heidrich har slagit väl ut. In på bolaget kommer en hel drös av deras öl. I Mohawkserien kommer både barley wine, porter och imperial stout, St Eriks kommer både i form av IPA och porter. Att det kommer allt tyngre och för den vanlige konsumenten svårare öl tyder på att försäljningen hittills gått bra och på att de två bryggarna har ett stort förtroende hos respektive leverantör.

Statistiken visar inte helt oväntat att de här nyhetsinläggen är mycket intressanta för er läsare då besöksantalet och sidvisningarna skjuter i höjden. För att underlätta finns nu därför Årets ölnyheter i högerspalten under Kategorier.

Kom ihåg att du läste om (de flesta) nyheterna här först.

Schnille och Schmak - din spejare i nyhetsdjungeln.

lördag, juli 03, 2010

Grillning med Hoptilicus

Under midsommarhelgen var Daniel i Skåne. Självklart tog han sig över sundet för att inhandla öl på Ølbutikken. Med sig hem hade han bland annat Beer Here Hoptilicus. Ölen hör enligt Ratebeer till den allomfattande kategorin American Strong Ale. Kategorin är för mig lite diffus men innefattar både smak- och alkoholstarka öl med generösa mängder humle. I vart fall brukar bryggeriet Beer Here vara roligt. Det drivs av Christian Skovdal Andersen som tidigare var bryggmästare på Ølfabrikken innan det blev uppköpt. I Beer Here har han skapat ett jättekul experimenterande bryggeri.

Beer Here Hoptilicus 9%

Doft: Doften skvallrar om generösa givor av malt och humle. Rågbröd, sirap och grankottar. En del alkoholtoner sipprar fram.

Smak: I smaken är tyvärr alkoholen allt för tydlig. Visst finns det malt och humle. Tyvärr har jag svårt att koncentrera mig på annat än alkoholen.

Inget särskilt: Nej, ingen intressant recension, men ingen intressant öl heller. Ser att Ratebeer klassar den tämligen högt med 3,6 i snittbetyg. Så smaken är som vanligt personlig. Men det var inget för mig. Tappa dock inte tron på Beer Here, för Christian brukar annars vara på topp.


På måndag blir det däremot roligare. Då uppdaterar jag listan över årets kommande ölnyheter. Bland annat utlovas fler spontanjästa öl, ytterligare roliga jänkaröl samt årets julöl. Vi ses då!