måndag, maj 17, 2010

Lokalproducerad öl i de tre närmaste systembutikerna

Äntligen blir det lättare för oss konsumenter att köpa och, kanske ännu viktigare, för bryggarna att sälja lokalproducerad öl. Tidigare har bryggarna haft möjligheten att sälja sin öl via den närmaste systembutiken. Detta innebar exempelvis att Dugge var tvungen att sälja sin öl i Mölndals centrum istället för i den mer välbesökta kålleredsbutiken. Från första juli kommer bryggerierna att få sälja sin öl via de tre närmaste butikerna.

Fler försäljningsställen innebär att fler människor kan få upp ögonen för välgjord lokalproducerad öl. Detta medför in sin tur att bryggerierna kan överleva och kanske till och med växa. Systembolaget har under det senaste året sett en ökad efterfrågan hos konsumenterna när det gäller svensk mikroöl. Det är en av trenderna de nämner i årets lanseringsplan och ses tydligt i försäljningsstatistiken.

Att låta bryggerierna sälja sin öl via ytterligare två butiker är tillsammans med det ökade utbudet av svenska mikroöl bland systembolagets nyheter välkomna förbättringar. Däremot räcker det inte. Gårdsförsäljning är på gång vilket är bra. Men det borde bli ännu lättare för bryggerierna att få ut sin öl där den går att sälja. Låt varje Systembolag själva bestämma ifall de vill ta in mer öl!

6 kommentarer:

  1. Låter ju riktigt bra det!

    Är ju bra om man kan gå från lokalt Systembolag, till en mer regional försäljning, för att sedan komma in i hela landet på något sätt. På så vis går det ju växa i någorlunda vettig takt utan att man måste bygga ut bryggeriet över en natt när man kommit in i ordinarie sortimentet, vilket ju är omöjligt och leder till att man dessvärre måste ta hjälp som Dugges t.ex.

    SvaraRadera
  2. Ser man till körsträcka betyder det att Gårda kan få börja sälja Dugges men går man på fågelvägen blir det troligen Mölnlycke istället (utöver Mölndals Centrum och Kållered).

    Bara att hålla tummarna för Gårda!

    SvaraRadera
  3. Fortfarande lika långt ned till göteborg från stockholm :(

    SvaraRadera
  4. Är gårdsförsäljning verkligen på gång? Finns det något beslut? Denna frågan har ju utretts till förbannelse rent ut sagt!

    SvaraRadera
  5. trevligt. hoppas, som sagt, på gårda och inte, gudbevars, mölnlycke, även om det hade varit kul som farsartad byråkrati. dugges får väl samtidigt bättra på sina flasköl. de är ofta obalanserade, spretiga, blaskiga.

    SvaraRadera