måndag, november 01, 2010

Great Divide 16th Anniversary Wood Aged Double IPA

Dags att ge sig på det första inköpet från släppet på Systembolaget den 1 november 2010. Jag köpte alla amerikanare som kom. Jag är fullkomligt förälskad i Yeti som kom till ordinarie sortiment den 1 oktober. Jag har tidigare älskat nästan allt jag provat från Great Divide Brewing Co, varför jag har höga förväntningar på deras 16th Anniversary.

Med reservation för ...




Denna dubbel-IPA har bäst före april 2011, vilket gör att jag gissar bryggdatum till april 2010. Jag gillar mina humlestinna öl färska och tror att denna kommer att göra mig besviken på humlearomerna. En trend som kommit fram det senaste året är att fatlagra ipor och dubbel-ipor och allt möjligt. Jag tycker att fatlagringen tar bort det jag gillar med iporna, även om det tillför en del trevligheter också.

Ett sätt att få till fattoner utan att nödvändigtvis fatlagra är att använda flisor av trä som man slänger in i ölen under jäsning, lagring, eller vilken del man tycker verkar smart. Ölet får lite träkaraktär utan att det blir trött av att ligga på fat. Billigare blir det också.
Se diskussion i kommentarerna längre ner!


Denna öl är i grunden Great Divide Denver Pale Ale som lagrats på flisor av fransk och amerikansk ek. Här ska vi förvänta oss mycket blommig humle och vaniljtoner. Ska vi smaka?

Great Divide 16th Anniversary Wood Aged Double IPA [RB]


Utseende: Tjockt härligt off-white skum. Lätt disig, kopparfärgad vätska med liten synlig kolsyrning och lite partiklar i suspension.

Arom: Halvstor arom som domineras av en trevlig maltsötma, mumsig karamell som sedan släpper fram en syrlig granig humleton. I bakgrunden hittar jag en lätt doft av vanilj.

Smak: Stor smak. I början tar en sympatisk läkerolsmak plats i munnen. Denna övergår till grapeskal, lätt mango och en sympatisk nötighet, och avslutas med lite granträ. Avslutning är alkohol.

Munkänsla: Stor kropp, halvstor beska. Trots en närvarande sötma är avslutningen torr och besk. Kolsyrningen är tillbakadragen, bara tillräckligt för att tillsammans med beskan lyfta upp smakerna i gommen.

Köpvärd: Jag är lite trött på ekade ipor. Ordet trött kan med fördel användas för att beskriva denna (enligt etiketten) dubbel-IPA. Har säkert varit fantastisk med stora humlesmaker och aromer. Mycket grapefrukt, mango, gran, mysighet. Idag, bara en skugga av vad den säkert har varit.

Denna brygd är väl helt OK, men jag nöjer mig med att prova en. Jag köper definitivt inga fler för 93kr styck. Jag rekommenderar den inte till er som gillar färska dipor. Jag satsar på att de andra två ölen från släppet är mycket bättre än denna öl! Det borde ni också göra.

Daniel @SchnilleDaniel / Schnille på Facebook

5 kommentarer:

  1. Tråkigt att höra (trots att betyget ändå hamnar vid hyffsat), men som sagt kanske lite förväntat då jag vet var du står i det där med färskhet. Får hoppas att jag som fortfarande är lite novis på det här kommer uppskatta den hyfsat åtminstone. Köpte bara en dock, med tanke på just det där dilemmat faktiskt. Fan att det var så mycket dyrt idag.

    SvaraRadera
  2. Fredrik B:

    Ja du har rätt, det är ett betyg baserat på mina värderingar och jag tycker färskhet är viktigt. Det är en grymt bra öl i grunden, men den tappar så mycket och blir ganska obalanserad. Jag tyckte att "Inget särskilt=Inte dålig men inte heller särskilt bra" träffade ganska bra. Hade den varit billigare hade jag kanske varit gladare på den, men för 92,90kr vill jag ha värde!

    Daniel

    SvaraRadera
  3. Vet inte om jag förstår hur du resonerar kring ekflisor. Ölet måste ju fortfarande ligga länge för att ta smak från flisorna (precis som med fat), så jag tvivlar på att det blir mer humlearom om man skippar fat och går på flisor.

    SvaraRadera
  4. Lucas:

    Som jag förstår det (och förklarade ganska illa tror jag) så uppnår man två effekter med flisor som man inte gör med fat.

    1) Exponeringsytan mot träet blir större, allt annat lika. Det gör att tiden kan kortas.

    2) Exponeringstiden kan ske tidigare. Redan under jäsning eller sekundärjäsning, inte när produkten är färdig som ofta sker med fatlagring.

    En fördel med att flisa är också att man slipper riskera en oxidering vid transfer till/från fat. Kontakt med syre påverkar också humlearomer negativt.

    Sen kan jag ha helt fel, men så har jag läst om flisning. Jag vill alltid lära mig mer, har du läst något matnyttigt om flisning?

    Daniel

    SvaraRadera
  5. Jag tyckte min smaka mer Barley Wine än DIPA då humletonerna var borta.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.