Personlig notering: 7 är kallast i ölkylen.
Kände att ölen fråm kylen var alldeles för kall varför jag tänkte skruva upp värmen något. Det känns ju logiskt att 1 är kallast och 7 är varmast. När jag idag skulle titta till ölen möttes jag av en frusen Avenyn Ale och en bubblande Indianviken Pale Ale. "Toppen." Som tur är var Daniel över härom veckan och hjälpte till att tömma det jag hade i kylen innan. Sedan dess har det inte blivit något inköp som hamnat i kylen förutom det som nu blev förstört. Suck.
Kan i alla fall meddela att Daniels Lucky Liquorice Stout var lika god igår, på Daniels mycket lyckade bröllop, som den var under provsmakningen. En riktigt finfin öl.
söndag, april 26, 2009
fredag, april 24, 2009
Bytt är bytt
Planeringen av måndagens ölprovning fortskrider. Idag var jag och Johan på Bolaget och hämtade 150-talet flaskor. Vi möttes av en del suckar för den jobbiga beställningen. Cantillon Kriek fick vi dem att leta rätt på över hela Sverige. Tror att vi fick de 23 sista. 3 st plockade jag undan till mig själv för att avnjutas vid ett senare tillfälle. Tog även en flaska av varje i övrigt för att friska upp smakminnet inför provningen, och för att en gång för alla skriva smaknoteringar.
Väl på Handels, där provningen ska hållas, lyckades jag och Sexets Ölchef att hitta en bra plats för flaskorna. Med Ölchefen gjorde jag mitt bästa byte någonsin, alla kategorier. Han föreslog ett byte mellan en av mina Carnegie Starkporter 2009 mot en Carnegie Starkporter från 2003.
Jag trodde att han skämtade, men icke. Härligt! Ska tillse att avnjuta den tillsammans med de andra schenierna till något passande. En äppelkaka kanske?
Väl på Handels, där provningen ska hållas, lyckades jag och Sexets Ölchef att hitta en bra plats för flaskorna. Med Ölchefen gjorde jag mitt bästa byte någonsin, alla kategorier. Han föreslog ett byte mellan en av mina Carnegie Starkporter 2009 mot en Carnegie Starkporter från 2003.
Jag trodde att han skämtade, men icke. Härligt! Ska tillse att avnjuta den tillsammans med de andra schenierna till något passande. En äppelkaka kanske?
Etiketter:
svammel
torsdag, april 23, 2009
Lucky Amber Ale hemma hos Daniel
Då var det dags för den första provningen av mitt egna öl. Först ut var Lucky Amber Ale.
Jag gjorde etiketter till alla ölen (vette fasen om jag gör det i framtiden, det var INTE det roligaste med ölbryggandet). Carl tycker ju att design är kul och viktigt, han kan designa etiketter. Denna etikett ser ut som den gör då den följer mitt bröllops grafiska profil. Den och de två ytterligare ölen i sviten Lucky ska serveras då.
Vi provade samtliga tre ölen i provningsglas, för att fånga in aromerna. Lucky Amber Ale serverades vid ca 6°C. Ambitionen med denna ale var att fånga en nötig karaktär genom att jäsa vid en lägre temperatur (primär vid ca 14°C sen sekundär först en vecka 14°C sen några veckor runt 0-2°C). Tanken här var att uppnå en klarningseffekt samt att minska på estrigheten i ölet. Målet var en ganska stram, disciplinerad klar ljus ale.
Jag har tidigare bara använt tysk pale alemalt och var lite nyfiken på engelsk så jag blandade 50/50 med Weyermann pale ale och Golden Promise pale ale. Jag känner en viss skillnad i smaken på själva malten, den engelska är lite mer ... brödig typ. Personligen föredrar jag nog den tyska men jag kan tänka mig att leka lite mer med olika malttyper. Den gode herr Dugge gillar visst uteslutande engelsk malt.
Humlingen har jag gjort med Amarillo och Challenger i tre givor. Challenger för att den är kryddig snarare än blommig, den är bra till bittergiva och aromgiva samt att den gifter sig väl med andra humlesorter. Amarillo för att jag gillar smaken av den. Trodde jag. Jag var på Bishops Arms på Vasagatan i Stockholm och provade en Oppigårds Single Hop Ale på fat. Underbar humlesmak tyckte jag. Jag frågade servisen (här i Göteborg, särskilt Domkyrkan) brukar de vara ytterst kompetenta så jag tänkte inte mer på det) vad det var för humle. Amarillo sa de. Konstigt tyckte jag, men naiv som jag är gick jag med på det. Egentligen är det ju Styrian Golding. Så min öl kommer nog inte smaka som jag tänkte!
Till provningen!
Jag gjorde etiketter till alla ölen (vette fasen om jag gör det i framtiden, det var INTE det roligaste med ölbryggandet). Carl tycker ju att design är kul och viktigt, han kan designa etiketter. Denna etikett ser ut som den gör då den följer mitt bröllops grafiska profil. Den och de två ytterligare ölen i sviten Lucky ska serveras då.
Provare är jag, Carl, Amanda och Filippa. Tre stycken mycket vana öldrickare och -provare, en inte. Jag hade önskat att Johan var med då han är van att prova men har en annan smak än vi övriga. Jag, Carl och Amanda gillar alla mörkt mörkt öl. Det blir mer intressant att få intrycken från någon med lite avvikande smak!
Lucky Amber Ale är en ale som tappats på 21 flaskor à 33cl. Det blev lite spill under tappningen. Hehe. Den hamnade på 5,9% vilket jag blev lite paff över. OG 1.059, FG 1.013. Det blir 5,9% det.
Utseende: Gul till gyllene färg, små bubblor, klar. Bra, vitt skum. Faller snabbt tillbaka till ett tunt lager.
Arom: Grape, grön paprika, något kemiskt åt fruktsodahållet, svarta vingummin, svarta vinbärsbuskar.
Smak: Tydlig beska, låg smak. Lite pomerans, blodgrape, grön paprika. Lätt nötighet. Svarta vingummin. Viss restsötma, passande inte otäck.
Munkänsla: Smörigt, lätt, väl kolsyrat.
Förbättringar (enligt mig): Högre maltighet, låt stå längre innan servering.
Jag tyckte ölet var gott, men jag var absolut inte nöjd. Den hade restsötma, jag misstänker från primningen. Jag tog i med 8g/L. Det var onödigt. Antingen får jag låta ölet stå längre på flaska för att sötman ska försvinna eller så minskar jag primningen en del. Jag ska prova ölet igen i juni för att se om sötman försvinner och försöka känna av kolsyrenivån. Spontant tyckte jag den var tillräcklig nu. Det räcker nog med 4-6g/L nästa gång. Om jag gör denna igen.
Maltigheten var definitivt lidande, nästa gång får jag slänga med något som ger större kropp. Obalans var ledordet för detta öl. Amanda sa att lite fördomsfullt skulle hon kalla det för ett tjejöl. Hög alkoholhalt, liten kropp, stor beska och ganska mycket parfym i aromen.
Nu är jag också den som är (och har rätt att vara) mest kritisk då det är jag som gjort den. Det var intressant att låta andra prova, de tyckte den var god och drack glatt upp. Jag satt och tänkte på hur den avvek från min önskade smakprofil bara.
Att jag gjorde en så liten sats, runt 8L är för att när jag smakade på ölet efter primärjäsningen var det extremt obalanserat. Humlestinn som ingen IPA eller DIPA jag druckit. Min tanke var att detta kan jag inte servera. En back 33cl tappar jag, för egen del, sen använder jag resten till ett annat syfte. Utläggning kommer!
Daniel
Etiketter:
recension
Bloggens utseende
Idag tog Carl och fixade till utseendet på denna sida. Jag tycker det blev skitsnyggt. Tack Carl.
Att se fram emot är recensioner av mina tre hembrygda öl, så fort jag ordnat över bilder från kamera till dator. De heter Lucky Amber Ale, Lucky Blended Ale och Lucky Liquorice Stout.
Jag var ganska spänd inför denna provning. Bryggning är mer än bara att blanda grejer så det blir sprit för mig. Det är lite avkoppling, nästan meditativt, och ett sätt att vara kreativ. Jag komponerar recepten själv så ölen blir ett uttryck för min person. Djupt. Det gäller i och för sig egentligen bara målet för hur ölet ska bli. Som kommer läsas blir det inte alltid som jag tänkt.
Daniel
Etiketter:
svammel
Mikkeller Beer Geek Breakfast på Haket
Den 18/3. Jag tror jag och Carl gjorde den dagen till en Mikkellerprovningsdag. Vi hoppade efter Jackie Brown (se tidigare inlägg) på Beer Geek Breakfast. Kort sagt ett öl jag skulle dricka morgon, lunch och kväll alla dagar i veckan. Nu gillar jag både variation, min lever och min plånbok så jag skippar det. 120kr / 50cl är inte så ... extremt ... dyrt för att vara på krogen, men jag gör inga kullerbyttor direkt. Det är ändå dyrt.
Kolla in det VACKRA SKUMMET! Ljusbrun, något skiktad. Ni ser på bilden att skummet närmast ölet är mörkare än det i toppen. Gränsen är i mitten av skummet, ett rakt streck. Mycket roligt att se. Skummet är halvfast och försvinner sakta. Färgen är mörk, så gott som ogenomtränglig.
Aromen är syrlig men en bidoft av choklad. Aromen är liten, men det kan bero på den låga serveringstemperaturen för dagen. Eller för att jag var trött och glömde anteckna dofterna. Carl skulle säkert säga grape i doften, det gjorde han med varenda öl under vår senaste provning (22/4).
Smaken är rund, avvägd, balanserad. Den sticker inte iväg åt något håll vilket annars är populärt i amerikansk craftbrewing, en stil som Mikkeller väl inte är helt opåverkad av. Den smakar rostad kaffeböna och chokladmalt. Helt otippat. Ölet har en lätt humlesmak där syrligheten bidrar till balansen i den stora kroppen snarare än att den bistår med en egen smakprofil. Jag finner en behaglig eftersmak av gräddkola.
Hade jag inte vetat att det är en oatmeal stout hade jag inte sagt det, men jag känner av det i kroppen när jag dricker denna kompetenta öl! Den är fyllig och har en underbar konsistens. Kolsyran finns där som en underton men sticker inte ut.
Mikkeller Beer Geek Breakfast har en alkoholhalt på 7,5% och är farligt lättdrucken! Om jag var tvungen att välja en öl att ta med till en öde ö skulle denna komma upp som ett klart alternativ!
Daniel
Etiketter:
recension
Mikkeller Jackie Brown på Haket
Den 18/3 var jag och Carl på Haket och fick för oss att vi skulle prova lite Mikkeller. Började med Jackie Brown.
Den var verkligen inte dum. Som namnet antyder handlar det om en Brown Ale. Jag misstänker att den serverades lite väl kall, jag hade nog föredragit den vid 12-14°C. Jag tror jag skriver i sportpresens när jag berättar om ölet!
Skummet är brunt och luftigt. Det försvinner lätt. Färgen är mörkt röd och ölet är halvklart.
Arom av karamell, choklad och lätt rostat kaffe. Inbjudande sötma i doften.
Vid smakningen märker jag en något hög kolsyrning. Tydliga toner av chokladmalt och mycket beska från bitterhumlingen. God syrlighet från humlen. Som förväntat av Mikkeller.
Ölet är kryddat med Amarillo-, Nugget- och Centennialhumle. Jag tycker inte att ölet visar så många citrustoner som jag hade förväntat mig med Amarillo och Centennial i blandningen. Jag får väl anta att Mikkel har slängt i mycket humle i början av koket. Smart.
Denna brown ale har en fyllighet som jag närmast förknippar med en stout. Detta till trots tycker jag den funkar utmärkt som brown ale, troligen tack vare havren i ölet som skapar en lenhet i kroppen. Inbillar jag mig.
Denna öl kan jag tänka mig att fortsätta dricka, men det finns bättre!
Daniel
Etiketter:
recension
Ölprovning på Handels
Sitter och planerar en ölprovning som ska hållas på Handels på måndag. Tanken är att folk ska få upp ögonen för att öl är mer än bara stor stark. Jag kommer att berätta om 7 olika ölsorter som vi sedan kommer att prova.
Uppställningen blir enligt följande:
1) Ljus modern lager: Grebbestad Lager
B) Referensölet Guinness
5) Svensk standardporter: Carnegie Starkporter 2009
Uppställningen blir enligt följande:
A) Referensölet pripps blå 5,2
1) Ljus modern lager: Grebbestad Lager
2) Weissbier: Weihenstephaner
3) Pale Ale: Dugges Avenyn Ale
4) India Pale Ale: Indianviken Pale Ale
B) Referensölet Guinness
5) Svensk standardporter: Carnegie Starkporter 2009
6) Stout/Porter: Nynäshamns Smörpundet Porter
http://www.ratebeer.com/beer/nynashamns-smorpundet-porter/13673/
http://www.ratebeer.com/beer/
7) Lambic: Cantillon Kriek
http://www.ratebeer.com/beer/cantillon-kriek/6013/
Nu gäller det bara att läsa in sig på fakta, historia och kuriosa om de olika ölen och öltyperna. Ja, och att försöka presentera det intressant och pedagogiskt.
Nu gäller det bara att läsa in sig på fakta, historia och kuriosa om de olika ölen och öltyperna. Ja, och att försöka presentera det intressant och pedagogiskt.
onsdag, april 22, 2009
Första inlägget.
Första inlägget. Det är lika bra att sätta igång och skriva lite antar jag. Jag har provat genom ganska många öl de senaste åren, sedan jag blev lite mer ölintresserad, och börjar blanda ihop dem och minns inte så mycket vad jag tyckte om dem.
Senast detta infann sig var när jag och Carl satt på Haket och provade en öl, som jag naturligtvis inte minns vilken det var. Han frågade om den inte hade samma humlegrapeton som Oppigårds Spring Ale. Tror jag det var. Jag visste inte, hade glömt vad jag tyckte om den och hur den smakar. Irriterande att behöva prova om ölet. Värre ändå när ölet är slut eller kostar multum.
Här sitter tre schenier (Carl, Porter och Daniel från vänster till höger) på Hakets uteservering.
Jag brygger öl också, glad nybörjare med några brygder under bältet. Tanken är att jag ska snacka lite om dessa och själva bryggningen också. Så jag får lite utlopp för mitt behov att tjata sönder min omgivning.
Jag är Ölvisp i föreningen Handels Schenier. Vi startades vid Handelshögskolan i Göteborg några år sedan. Vi försöker sprida god smakkultur där. Vi tänkte på öl, vin whiskey, kaffe, choklad, mat och vad nu vi mer kunde komma på. I dagsläget har vi inte kommit längre än alkoholen dock. Jobbar på det. Scheniernas "valspråk" är Schnille och Schmak. Carl kan ju vid senare tillfälle förklara hur vi kom fram till namnet Schenier, det är inget som har med intelligens att göra kan vi nästan garantera. Ingen mensaförening i alla fall.
Råkar du trilla in är du välkommen, hittade du hit av andra anledningar är du mer välkommen!
Etiketter:
svammel
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)