fredag, augusti 07, 2009

Jordbruksverket öppnar upp för gårdsförsäljning

I min bekantskapskrets hör jag till Systembolagets och monopolets främste försvarare. Detta trots att det egentligen strider mot mina övriga ideologiska övertygelser. Systembolaget är både bra i folkhälsosynpunkt då de verkar för en sund (ej APK-inriktad) dryckeskultur och då de möjliggör ett utbud och en prisnivå (på kvalitetsprodukter) som är svåröverträffad.

För att Systembolaget ska överleva attacker både från missnöjda medborgare och från konkurrensglada EU-kommissionärer gäller det dock att man sköter om sitt monopol. Det gäller att man främjar konkurrens och att man har ett stort och bra utbud.

Av den anledningen är det en mycket glädjande nyhet att Jordbruksverket i remissen på förslaget till ny alkohollag ställer sig positiva till gårdsförsäljning av alkohol. Inledningsvis kom utredningen fram till att gårdsförsäljning inte bör tillåtas med hänsyn till den restriktiva alkoholpolitiken. Jag anser att det är en feltolkning. Den ölen som bryggs på våra små svenska bryggerier har ingen möjlighet att konkurrera med de stora bryggerierna i form av APK (alkohol per krona) även ifall de skulle vilja. Istället satsar de på smak och ett gott hantverk. Sådant kostar.


Ett godkännande av gårdsförsäljning tror jag skulle få flera goda konsekvenser, som stämmer väl överens med vår svenska alkoholpolitik och med Systembolagets syfte. Den ölen som skulle säljas skulle både vara dyrare och mer intressant än den ölen som det säljs mest av i vårt avlånga land. Att komma till ett bryggeri som Dugges eller Ocenabryggeriet här i krokarna ökar intresset för dryckeskultur och -hantverk hos de flesta. Man inser att det är bättre att köpa god öl i mindre kvantitet (man har om inte annat inte råd med lika mycket). Samtidigt skulle gårdsförsäljningen vara en välbehövlig inkomstkälla och marknadsföringskanal för de små bryggerierna vilka har ytterst små ekonomiska marginaler. Det påverkar även Systembolagets sortiment positivt då efterfrågan på mikrobryggeriernas kvalitetsprodukter kommer att öka samtidigt som bryggeriernas kapacitet kan byggas ut då de får råd att investera. Ytterligare positiva konsekvenser är att turismen gynnas tillsammans med miljön.

Jag applåderar Jordbruksverkets ståndpunkt tillsammans med Sveriges Bryggerier och hoppas att Regeringen och Riksdagen lyssnar.

2 kommentarer:

  1. Mycket bra inlägg!!! Se nu till att våra politiker får läsa detta.

    SvaraRadera
  2. Mycket vettigt, om nu EU pumpar in pengar till olika landsbygds och bysamhällesfonder för typ muséer och annat skit så tror jag att ett mikrobryggeri genererar mer PR både för sverige och för orten. Som det är idag går pengarna till honungstillverkning till gårdsförsäljning i överkalix.. men vem vet, kanske är det någon som flyger dit från typ Irland för att köpa honung?

    nä, fram för mikrobryggerierna

    SvaraRadera