onsdag, augusti 05, 2009

Besviken på BrewDog och lagstiftning

Som ni kanske vet har jag tidigare beställt en låda öl från BrewDog i England. Mycket roligt, om än dyrt. Jag surfade på deras hemsida några veckor sedan och fick se att de fått in några nyheter i sitt sortiment. Jag ville naturligtvis ha dessa och visste med stor säkerhet att chansen att få tag på dem på annat sätt var mycket små.

Frakten förra gången var £40, jag tänkte att det var enhetsfrakt. Jag testade att skriva in en beställning på 100 flaskor för att se vad frakten skulle bli, den ändrade sig inte. Utmärkt, då beställer jag ju bara så många flaskor att frakten per styck blir försumbar!

Sagt och gjort, jag beställde 48 blandade flaskor (fyra lådor). Jag skulle få sex flaskor Rake Raspberry Imperial Stout (AB:01), av de 50 flaskor som buteljerats, några Atlantic IPA, ett gäng How to Disappear Completely, några sproilans Tokyo* innan de hade fått etikett på, och lite andra roligheter. Jag beställde dessa fyra lådor den 16e juli och hade fått hem dem kanske idag eller så om allt gått som det skulle, som det gjorde förra gången.

Då får jag ett mail, att de inte kan skicka till Sverige.



Buhu. Underligt nog blir jag inte så himla ledsen över detta, utan går vidare med mitt liv. Börjar nog bli gammal och bitter. Kan brygga en egen antar jag. Får plocka upp lite vid ett besök i Köpenhamn eller Aberdeen. Jag har en kompis som bor där som kanske borde få ett besök snart.

Det är allt oftare jag tröttnar på att bo i detta land, men det kanske inte är så illa som jag känner när jag känner det som värst. Jag är nog bara bitter i största allmänhet. Den dag detaljistmonopolet på alkohol faller står jag där med en butik specialiserad på rolig och intressant öl. Kom och handla då! Kolla bara på apoteksmonopolet.

Daniel

7 kommentarer:

  1. Dom har inte testat att använda UPS, DHL eller något annat istället för Parcel Force?

    Att BrewDog är rädda för att stöta sig med monopolet här i Sverige kan ju bero på att Sverige är deras största marknad.

    Trodde vi skulle få slippa skit som det här när vi gick med i EU - det hindrar ju din fria handel med varor inom unionen.

    SvaraRadera
  2. Jo visst jävlas som med min rätt till fri handel, men fria handel med alkohol regleras separat. Som jag skrev som kommentar till mitt tidigare inlägg om beställning från BrewDog:

    Detta är ju fråga om vad Skatteverket kallar distansförsäljning. Säljaren är i ett annat EG-land och köparen är inte en godkänd upplagshavare eller varumottagare. Det är säljaren som ombesörjer transporten.

    Då är det säljaren som är skattskyldig. De ska se till att ha ombud och betala punktskatter och så. Länk till Skatteverkets info:

    http://www.skatteverket.se/skatter/punktskatter/alkohol/distansforsaljning.4.436232221132e42ec478000973.html

    Det kanske är så att de inte (längre ... hrm) har ombud i Sverige som betalar punktskatterna? Lite bökigt administrationsmässigt också kan tänkas.

    Jaja, jag blev oväntat lite besviken. Smakade Hardcore IPA på Rover, en av dem jag beställde, inte jätteimponerad.

    Daniel

    SvaraRadera
  3. Sur historia. Synd att du missar den där hallonstouten, den verkar rätt rolig.

    För övrigt borde Brewdogs kundansvarige (eller vem det nu är som skrivit det där mailet) gå en kurs i engelska. Det går ju knappt att läsa vad hon skrivit.

    SvaraRadera
  4. Det där med att alkoholförsäljning regleras separat och vad Skatteverket tolkar köp av öl över internet är i slutändan ändå bara våra folkvalda som jäklas med vår fria handel av varor inom unionen.

    BrewDog själva är förmodligen försiktiga med att stöta sig med svenska myndigheter då, som jag redan nämnt, Sverige är deras största marknad.

    SvaraRadera
  5. Jag skickade faktiskt ett mail till dem och frågade hur de låg till, men jag jag tror de missuppfattade mig. Jag skickade till mailadressen för webshopen, skrev att jag hade hört att de inte sålde till Sverige och frågade om det fanns något man kunde göra åt det. Mailet vidarebefodrades till en kille som hette Des Mulcahy som inte verkade veta vad jag menade och sa att de fortfarande sålde till Sverige. Som sagt, han kanske missuppfattade mig och trodde att jag undrade om de fortfarande säljer till bolaget och pubar.

    SvaraRadera